Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Poznejte výhody secího stroje Kverneland u-drill plus

Zveřejněno: 14. 3. 2022

Secí stroj Kverneland u-drill plus je univerzální stroj se sekcí pro přípravu půdy. Právě přídomek plus označuje variantu vybavenou systémem přihnojování souběžně s výsevem zakládaného porostu. Hlavním plus je však jeho univerzálnost.

Secí stroj Kverneland u-drill 6001.

Secí stroje Kverneland u-drill se dodávají v pracovních záběrech 3, 4 a 6 metrů. Koncepce jejich konstrukce a sestavení jednotlivých pracovních částí je ve všech pracovních záběrech stejná. Liší se tedy jen případnou přítomností a šířkou bočních hydraulicky sklopných sekcí. Přepravní šířka však ve všech případech nepřesáhne tři metry. K dispozici je řada volitelného příslušenství, kdy lze objednat a provozovat stroj v jednodušším provedení nebo naopak plně profesionálně vybavenou sečku pro všechny podmínky a plodiny.

Kverneland u-drill – Podle konkrétních podmínek

Pojďme si secí stroj Kverneland u-drill představit od oje až po zavlačovač. Připojení k traktoru je řešeno rozporkou příslušné kategorie dle spodních ramen traktoru. Stroj se po připojení ustaví do vodorovné polohy a více již není třeba. Protipólem, tedy druhým opěrným bodem je zadní pneumatikový pěch. Menší záběry se zvedají na dvojici kol, ty větší pak naopak zdvihají střední část a stroj pak leží a jede po tandemové nápravě dvojice kol pevně spojených s rámem. To zajišťuje maximální tuhost a bezproblémový transport bez kolébání i s plným zásobníkem. Standardem jsou pochopitelně dvouhadicové pneumatické brzdy. Spolu s osvětlením pak je součástí i homologace pro provoz na pozemních komunikacích a pochopitelně technické osvědčení. Kola pěchu jsou osazena přesazeně, což zajišťuje opět klidný chod a zároveň zabraňuje ucpávání mezer. Pro případ tvoření hrůbků mezi koly o průměru 900 mm jsou k dispozici rozhrnovací segmenty pro každou mezeru.

Zpátky však k přední části stroje. Zde lze volitelně instalovat v rámci kvality práce vřele doporučovaný čelní pneumatikový pěch s koly o průměru 800 mm. Ten přichází do kontaktu s pozemkem jako první, kdy částečně rovná povrch, přitlačí posklizňové zbytky, drtí hroudy. Důležitějším úkolem čelního pěchu je ale nivelační úloha. Pěch lze totiž hydraulicky nastavovat do potřebné pracovní výšky. Tím se v kombinaci se zadním pěchem vytvoří dva opěrné body pro dokonalé hloubkové vedení sekce pro přípravu půdy. Eliminuje se boření traktoru, stroj se při práci chová velice klidně a stabilně. V místech stop traktoru může být součástí pěchu i kypřič stop.

Secí stroj Kverneland u-drill 6001.
Secí stroj Kverneland u-drill 6001.

Secí stroj Kverneland u-drill zpracuje a zaseje jedním přejezdem

Sekcí zpracovávající půdu těsně před setím je dvouřadá talířová, jejíž obdobu lze nalézt na talířovém kypřiči Kverneland Qualidisc. Každý z disků o průměru 460 mm má kónický tvar pro zachování pracovního úhlu i při postupném opotřebování a uložen je na vlastní slupici odpružené silentbloky. Na bocích sekce pak najdeme deflektory. Důležitým faktem je nastavování pracovní hloubky z kabiny a možnost vyřadit talířovou sekci z činnosti. Za talířovou sekcí je možné osadit prutový zavlačovač nebo smyk.

Výsevní botky secího stroje Kverneland u-drill 6001 jsou velkého průměru s centrálním nastavením přítlaku a dvěma výpady.
Výsevní botky secího stroje Kverneland u-drill 6001 jsou velkého průměru s centrálním nastavením přítlaku a dvěma výpady.

Výsevní botky pod označením „CD“ najdeme na liště umístěné na paralelogramu ve dvou řadách. Přes vinutou pružinu lze nastavovat hydraulicky centrálně přítlak až 100 kg, a to na všechny botky naráz. Botky jsou konstruovány jako dvoudiskové s minimálním úhlem odklonu – činí asi , což zajišťuje nízkou potřebu tažné síly i přítlaku. Botky mohou být na listě uloženy ve dvou meziřádkových vzdálenostech, a to standardních 12,5 cm nebo alternativních 16,7 cm. Za každou botkou pracuje zatlačovací kolo o průměru 380 mm, které zajistí kontakt osiva se zeminou a zároveň je díky průměru zárukou klidného chodu výsevní botky. Zakončení práce stroje má na starosti zavlačovač v podobě písmene „S“ nebo prutový dle volby zákazníka.

Kverneland u-drill 6001 Plus pro dobrou úrodu

Jak jsme již zmínili, stroje s označením Kverneland u-drill 6001 plus jsou vybaveny systémem přihnojení. Výpad hnojiva může být veden do každé secí botky CD nebo v polovičním počtu na talířové sekci. Pro fajnšmekry nebo podniky služeb je k dispozici varianta s třemi dělícími hlavami, kdy jednou z nich proudí osivo a hnojivová hlava pracuje vždy jen jedna podle nasměrování k talířům či do botek.

Talířová sekce secího stroje Kverneland u-drill 6001 plus s výpadem hnojiva.
Talířová sekce secího stroje Kverneland u-drill 6001 plus s výpadem hnojiva.

K dispozici secího stroje Kverneland u-drill je prostorný zásobník pro eliminaci častého plnění. Tří a čtyřmetrové stroje mají objem zásobníku 3000 litrů, s dělením 60:40 či 50:50 ve variantě Kverneland u-drill plus, šestimetrové pak více než 4000 litrů a případné dělení 60:40. Zásadní součástí zásobníku je elektricky poháněný dávkovač ELDOS. Ten zvládá sít dávku od 1 po 400 kg osiva na základě instalace jednoho ze šesti výsevních válečků. Díky tomu stroj zvládá veškeré možné velikosti osiv. Výměna válečků je možná i při plném zásobníku. Celý dávkovač je hlídán díky čidlům, a i kalibrace je velice snadná. Zásadní devizou je vynikající přístup k dávkovači. Pro přihnojení je pochopitelně k dispozici další dávkovač.

Kverneland u-drill 4001 plus s třemi rozdělovacími hlavami.
Kverneland u-drill 4001 plus s třemi rozdělovacími hlavami.

Přes svou robustnost nepotřebuje stroj velký příkon tažné síly. Na rovinách dostačuje výkon traktoru 100, 130 či 190 koní, v náročnějším terénu je potřeba o málo více. Stejně tak není secí stroj Kverneland u-drill náročný na hydraulické okruhy, dostačuje jeden jednočinný s volnou zpátečkou a jeden dvojčinný, případně pak pro ovládání volitelného smyku ještě jeden okruh. Veškeré ovládání se provádí prostřednictvím ISOBUS terminálu – buďto traktorovém či extra instalovaném Tellus GO+ či Tellus Pro. O korekci dávky při změně pracovní rychlosti se pak postará elektronika na základě údajů z radaru.

Samozřejmostí je možnost instalace znamenáků další jízdy a preemergentních znamenáků či elektrického vypínání poloviny stroje právě pro souměrné založení kolejových řádků. Třešničkou na dortu může být osazení kamerovým systémem pro dobrý přehled na místech, kam obsluha okem nedohlédne.

Zaujal-li vás secí stroj Kverneland u-drill nebo si jej přejete vidět v praxi, neváhejte kontaktovat prodejce Kverneland ve vašem okolí. K dispozici je předváděcí stroj Kverneland u-drill.

Autor: Ing. Vladimír Skalický
Foto: KVERNELAND GROUP CZECH, s. r. o.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.