Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Před 10 léty skončil Renault Agriculture a éra Axionů se rozběhla naplno

Zveřejněno: 10. 6. 2018

Je tomu již deset let, kdy francouzská zemědělská divize Renault Agriculture definitivně skončila. Stalo se tak po 100% převzetí německou společností Claas, výrobcem stejnojmenných zemědělských strojů.

Výrobní program společnosti Renault Agriculture.

Zemědělská divize Renaultu, Renault Agriculture, začala psát svoji historii de facto v roce 1921, kdy byl představen první traktor. Vzhledem k dobrým zkušenostem s výrobou vojenské techniky se Renault zaměřil právě i na výrobu traktorů.

V roce 2000 vyrobil Renault svůj nevýkonnější traktor všech dob – patřil do nové řady Atles. Řada obohatila sortiment traktorů, který sestával z řad Celtis a Ares.

V roce 2003 získal Claas první 51% podíl v Renaultu, i přes to Claas pokračoval v produkci řady Celtis, Ares a Atles ve francouzské továrně v Le Mans. Traktory pouze již nebyly k dispozici v barvách Renaultu, ale v zeleno-bílém lakování. Claas tak doplnil svůj výrobní program o traktory klasické koncepce, protože již od roku 1993 vyráběl v Harsewinkelu nosiče Xerion. První standardní traktory Claas také nesly ještě design Renaultu a nějakou dobu i označování řad.

V současnosti ani jeden traktor Claas nenese tradiční označení. Sortiment klasických traktorů zahrnují modelové řady Axion, Arion, Atos, Elios a Nexos.

Prvním vyráběným traktorem vlastního vývoje v bývalé továrně Renaultu v Le Mans se stal model řady Axion. Ten byl též od prvopočátku vyrábět v zelené barvě. Vývoj stroje začal koncem roku 2003, krátce poté, v roce 2006, byla začleněna výroba traktorů Axion do rodiny Claas. Vynikající komfort, zvýšená ovladatelnost a vysoký výkon spolu s nízkou spotřebou paliva a vysokou spolehlivostí byly hlavními znaky nových traktorů řady Axion.

O podrobnější historii společnosti Renault Agriculture bude pojednávat samostatný článek v některém letošním vydání časopisu AGROjournal, který lze objednávat ZDE.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Renault, Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.