Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Secí stroj Amazone Precea 4500-2CC Super s botkou PreTeC prošel testem DLG. Zkušební komise stroj ohodnotila jako velmi dobrý

Zveřejněno: 31. 3. 2021

Německá zemědělská společnost DLG zveřejnila výsledky z testování přesného secího stroje Precea 4500-2CC Super s botkou PreTeC. Modelová řada Precea je nejnovější generací přesných secích strojů Amazone. Nejmenší model je k dispozici s pracovním záběrem 3 m se čtyřmi až šesti výsevními jednotkami. Novým přírůstkem je 6m secí stroj v pevném nebo sklopném provedení s až dvanácti výsevním jednotkami, se kterými lze na rámu volně pohybovat.

Přesný secí stroj Precea 4500-2CC Super s botkou PreTeC. Zdroj foto - tisková zpráva Amazone

Přesný secí stroj Precea 4500-2CC Super s pracovním záběrem 4,5 m a botkou PreTec byl nyní testován Německou zemědělskou společností DLG v polních a laboratorních zkouškách. Hodnotila se kvalita práce včetně ukládání hnojiva během setí kukuřice. Výsevní botka PreTeC uspěla ve všech testovacích kritériích stanovenými DLG a obdržela certifikát „DLG-ANERKANNT“.

Výsledky polních testů, kterých dosáhla secí botka PreTeC a secí stroj Precea 4500-2CC Super, jsou podle výrobce Amazone, působivé. Secí stroj prošel devíti variantami testů s hodnocením jako „velmi dobrý“. Výsev kukuřice a umístění osiva (při vysokých pracovních rychlostech) hodnotila zkušební komise DLG ve většině případů (setí několika odrůd kukuřice) taktéž jako „velmi dobrý“. Botka PreTeC velmi přesně při různých pracovních rychlostech umístila tři semena a různé množství hnojiva do půdy. Secí stroj obstál i v laboratorním testu, kde se hodnotila přesnost umístění hnojiva a ukládání kukuřičných zrn.

Výsevní botka PreTeC obdržela certifikát DLG. Zdroj foto - tisková zpráva Amazone
Výsevní botka PreTeC obdržela certifikát DLG. Zdroj foto - tisková zpráva Amazone

Testovaný stroj Precea 4500-2CC Super měl šest botek PreTec, zásobníky na osivo o objemu 55 l a zásobník na minerální hnojivo o objemu 1 250 l. Hnojivo se ukládalo do půdy pomocí dvoukotoučové botky FerTeC.

Samotný test DLG potvrdil schopnost secího stroje přesně umístit osivo a hnojivo do půdy, díky tomu mohou porosty rychle a rovnoměrně vzejít. Botka PreTec je optimální volbou pro přesný výsev po orbě, do posklizňových zbytků i pro bezorebné setí. Nastavení botky PreTeC se provádí bez použití nářadí.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Amazone

1) z podkladů Amazone


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.