Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Připomeňme si 175. výročí Case IH. Předběhl dobu i o 20 let

Zveřejněno: 26. 3. 2017

Jerome Increase Case a jeho společnost J. I. Case Threshing Machine Company byla právě ta, která vylepšila mlácení a oddělování slámy z obilí. V roce 1847 zase založil v Chicagu Cyrus McCormick firmu McCormick Harvesting Machine Company, která byla později přejmenována na International Harvester. Obě společnosti byly vytvořeny a o něco později se jejich cesty spojily a našel se jeden druhého.

Case

Jerome Increase Case a jeho společnost J. I. Case Threshing Machine Company byla právě ta, která vylepšila mlácení a oddělování slámy z obilí. V roce 1847 zase založil v Chicagu Cyrus McCormick firmu McCormick Harvesting Machine Company, která byla později přejmenována na International Harvester. Obě společnosti byly vytvořeny a o něco později se jejich cesty spojily a našel se jeden druhého.

V roce 1869 Case vyrobil parní stroj, který však byl tažen koňmi. Parou byla totiž poháněna jiná zařízení. Až v roce 1876 Case postavil první samojízdný parou poháněný traktor. J. I. Case Threshing Machine Company se od roku 1886 stává největším výrobcem parních motorů na světě.

V roce 1892 zkonstruoval Case první traktor s benzínovým motorem. Trh však nebyl připraven na přechod z páry na benzín. Proto musela myšlenka benzínem poháněný traktor počkat do roku 1911, kdy byl znovu uveden na trh. Case tedy předběhl dobu o bezmála 20 let.

V roce 1923 sestrojil Bert Benjamin první traktor Farmall, který měl lehkou revoluční konstrukci a stal se univerzálním strojem pro připojení nejrůznějšího zemědělského nářadí pro orbu, setí či sklizeň. Prodáno bylo celkem pět milionů těchto traktorů. Společnost McCormick,  Deering a tři další menší značky byly v roce 1902 sloučeny pod jednu - International Harvester CompanyV roce 2013 řada Farmall oslavila 90 let..

V roce 1977 je uvedena na trh sklízecí mlátička Axial Flow, která byla milníkem ve vývoji sklizňové techniky. Vyznačovala se jednoduchou koncepcí. Dokázala se jednoduše přizpůsobit k různým druhům obilí, které pak mělo dobrou kvalitu zrna. Mlátičky vykazovaly menší ztráty obilí. Vůbec první sklízecí mlátička byla vyrobena už v roce 1915.

Dalším milníkem je rok 1984, kdy Case představil novou řadu traktorů s pohonem všech kol, a to 94. Model 4994 byl nejvýkonnějším traktorem, který kdy firma vyrobila. Byl poháněn turbomotorem V8 o výkonu 400 koňských sil.

V roce 1985 jsou tradiční značky J.I. Case a International Harvester spojeny pod jednu značku: Case IH. Vzniklá organizace se tak stává druhým největším výrobcem zemědělských strojů na světě. To firmě zajistilo větší podíl na trhu, širší produktové řady strojů a velmi rozšířenou prodejní a servisní síť. O rok později se přidává i značka Steiger. V roce 1988 je vyroben první červený traktor Case IH Steiger řady 9100, zelený Steiger se vyráběl do roku 1989.

V roce 1988 uvede na trh firma Case IH první zcela nový traktor řady Magnum. Je to její první produkt, po sjednocení International Harvester a Case. V roce 2013 pak řada Magnum slaví 25 let na trhu a vzniká speciální edice. V roce 2015 získal model Magnum 380 CVX titul „Traktor roku 2015“ na veletrhu v Itálii. V témže roce je představena i verze RowTrac. Jedná se o polopásovou koncepci. První myšlenka této koncepce byla představena v 20. století, ale nikdy se nerozšířila.

V roce 1997 je poprvé představen traktor Steiger Quadtrac. Tento traktor o výkonu 360 koňských sil je osazen čtyřmi samostatnými, nezávisle na sobě působícími pásovými jednotkami pro lepší kontakt se zemí. Nová konstrukce snižuje zhutnění půdy a zajišťuje lepší trakci a menší prokluz. Toto řešení se později ukázalo jako revoluční a obliba těchto pásových velikánů stoupala a stala se jedním ze synonymů značky Case IH. Jen v České republice jezdí už přes 100 kusů. 

V roce 2000 Case IH představil revoluční koncept plynulé převodovky CVX, která traktorům zaručuje optimální kombinaci výkonu a spotřeby paliva.

 

V roce 2014 na veletrhu Agritechnica v Hannoveru získal nejsilnější traktor na světě – Case IH Quadtrac 620 – ocenění  „Stroj roku 2014“. Traktor s výkonem 692 koní je celosvětově nejsilnějším traktorem na trhu. V roce 2017 slaví Quadtrac 20 let na trhu a k dispozici je edice ve speciálním lakování a v nejvyšším stupni výbavy..

 

V roce 2015 je uvedena na trh nová modelová řada traktorů Optum, která vyplnila mezeru mezi traktory řady Puma a Magnum. Firma tak zareagovala i na vzrůstající trend a poptávku po univerzálních traktorech pro smíšené práce.  Na modelech je poprvé použit zcela nový design a další prvky, které zdědí v nejbližších letech další nové traktory.

Doba elektrická a autonomníKdo z výrobců nepředstaví vlastní vizi budoucnosti, jako by nebyl. Koncern CNH Industrial, pod který spadá i firma Case IH, představil letos poprvé na evropské půdě vlastní koncept traktoru budoucnosti. Jedná se o autonomní traktor, který je vybaven všemožnými systémy a radary. Tyto systémy postupně naleznou uplatnění v konvenčních traktorech. Příkladem může být systém automatického otáčení stroje na souvrati. Řidič tedy již nemusí na souvrati převzít řízení a navést traktor do dráhy. Koncept byl na veletrhu SIMA 2017 v Paříži oceněn stříbrnou medailí. Systém automatického otáčení na souvrati je již nově k dispozici u řady Optum

.

Jak je to s koncernem?

V roce 1999 Fiat Group, který vlastní i značku New Holland, souhlasil, že koupí i společnost Case Corporation. Transakce vedla k vytvoření skupiny CNH, nové společnosti v rámci Fiat Group. Značky New Holland a Case IH byly však zachovány. Obě značky mají stejnou platformu výrobního postupu, avšak jsou zachovány odlišné identity a funkce každé značky. Zemědělské stroje jsou osazovány koncernovými motory od společnosti FPT Industrial, která je samozřejmě také součástí CNH. Do CNH patří i firmy jako je Steyr, Iveco, Astra.Historie Case IH v obraze.

Na výhody čtyřpásové konstrukce přišla i konkurence a tak se musí donedávna dominantní Quadtrac na trhu dělit. A tak od roku 2016 vznikají odvážné reklamní kampaně.
Autor: Milan Jedlička
Foto: Case

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.