Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Prohlédli jsme si novou Proximu a víme o plánech Zetoru pro příští rok

Zveřejněno: 6. 11. 2019

Přestože je Česko pro Zetor stále hlavním trhem, o čemž svědčila rozsáhlá výstavní plocha na 46. mistrovství republiky v orbě a 17. ročníku Mistrovství České republiky v orbě koňmi v Žabčicích u Brna, výrobce má stále ambice expandovat i na exotické trhy. Vedení společnosti nás informovalo o budoucích plánech a představilo novinky pro následující rok.

Na trh míří vyladěná Proxima v novém designu

Světová premiéra nové modelové řady traktorů Proxima od brněnského výrobce Zetor Tractors už proběhla na polské zemědělské výstavě Agroshow v Bednarech, na které jsme pořídili rozsáhlou fotogalerii. Česká premiéra nové Proximy proběhla při příležitosti konání 46. mistrovství republiky v orbě a 17. ročníku Mistrovství České republiky v orbě koňmi v Žabčicích u Brna.

Na soutěži v orbě tradičně vystavuje i celá řada prodejců zemědělské techniky, Zetor měl letos jednu z největších výstavních ploch. Nechyběly ani aktivní ukázky aktuálně vyráběných traktorů v agregaci s pluhy Sukov. Redakce Agroportal24h.cz se mohla účastnit i seznámení se s plány Zetoru do budoucna.

Pokračujeme dále

Bouře ustává, Zetor zůstává – to je aktuální reklamní slogan Zetoru. Ten reaguje na minulou a aktuální situaci výrobce. „Minulý rok byl pro nás velmi těžký. Nabíhaly nové modely v důsledku nástupu nových legislativních pravidel Evropské unie a nestíhali jsme v technickém úseku všechny tyto aplikace zavést včas. Na konci roku jsme si mysleli, že doženeme veškeré zakázky, což se nestalo. Prodeje v Polsku, Česku a Slovensku poklesly, čímž jsme se dostali do velmi těžké a složité situace,“ řekl Marián Lipovský, výkonný ředitel a ředitel výrobního úseku společnosti Zetor Tractors. Tato slova patřila první části sloganu, další slova patřila druhé části: „Zetor ale zůstává. Mnohé jsme už proto udělali. Dali jsme do pořádku pracovní kapitál – vypořádat se s pohledávkami a zásobami a samozřejmě závazky našich dodavatelů. Dnes je situace výrazně lepší a pokračujeme dále.“

Zetor bude stále působit hlavně na evropském a domácím trhu, chce mít první místo na domácích trzích v rámci péče o zákazníky. Tím chce dokázat, že jsou traktory spolehlivé, jednoduché a co se týče nákladů na provoz, servis a dílů, nejlepší v rámci trhu. „Expandovat chceme na africké trhy (Nigérie, Egypt, Maroko), kde vidíme, že má Zetor silný brand. To stejné platí o indickém trhu. Na těchto trzích aktuálně vytváříme aktivity, abychom se na ně dostali. Za zmínku stojí i ruský trh, kde jsme s naším partnerem rozběhli dlouhodobou spolupráci,“ řekl Marián Lipovský. Zetor odhaduje, že etablování na nový trh trvá tři až čtyři roky. V současnosti vypadá ruský trh slibně a Zetor se svým partnerem dolaďují finální náležitosti o odběru výrobků.

Vlastní produkt pro exotické trhy

Pro trhy jako je Afrika či Asie je podle Zetoru nutné mít vlastní produkt, neboť tamní konkurence je cenově zcela jinde oproti Evropě a platí tam jiné legislativní předpisy. „Od roku 2020 pro tyto trhy uvedeme do sériové výroby model Major E, který patří do kategorie 60 až 80 koňských sil a má parametry, které nám pomohou uspět na trhu,“ řekl Marián Lipovský.

Nový Zetor pro Afriku.
Nový Zetor pro Afriku.

Pro Zetor je důležitý hlavně segment středních traktorů, proto příští rok na český trh přijde nová modelová řada Proxima, na kterou byl aplikován nový produktový design. Jedná se už o druhý takový traktor (první byl Major). V druhém kvartálu příštího roku bude uveden na trh Crystal v novém designu a ve třetím kvartálu i Forterra. Nový produktový design vychází z konceptu Zetor by Pininfarina, na kterém se podílelo, jak název napovídá, slavné designérské studio Pininfarina.

Zetor vidí potenciál i v segmentu traktorů s výkonem od 20 do 40 koní, podle něj je o tyto traktory velký zájem. V této oblasti bude spolupracovat se svým OEM partnerem, korejským výrobcem TYM. První takové traktory byly poprvé k vidění také na polské výstavě Agroshow v Bednarech. Lze tedy očekávat, že brzy dorazí i k nám. Představily se tam modelové řady kompaktních traktorů Compax a traktorové sekačky Primo, které budou pilotně nabízeny na polském trhu. Traktory řady Compax najdou využití především při letní i zimní údržbě obcí, firemních areálů i sportovišť a v zahradnictví. Jsou dostupné ve výkonovém rozsahu 25 až 37 koňských sil. Traktorová sekačka Zetor Primo HT 20 disponuje motorem o výkonu 19 koňských sil a najde uplatnění zejména při údržbě travnatých ploch.

Na trh míří vyladěná Proxima v novém designu

Proxima, kterou jsme si mohli v Žabčicích prohlédnout, přijde na trh začátkem příštího roku. Modelová řada bude zahrnovat modely o výkonu 76–116 koní: Proxima CL, Proxima GP a Proxima HS. Proxima GP byla opět zařazena do prodeje, protože je zákazníky velmi žádaná. Proxima CL s výkonem 110 koní je zase reakcí na poptávku po středně výkonném traktoru.

Proxima v novém designu má shodné technické parametry, jako modelový rok 2018. Nejvýraznější změnou je design. Osvětlení má nové rozvržení – silniční osvětlení dosahuje lepších hodnot, pracovní osvětlení zůstalo nezměněno. Silniční osvětlení je převzato z modelové řady Crystal HD, u které se tehdy výrazně zlepšilo osvětlení vozovky nezávislými, tlumenými a dálkovými světly. Kapota traktoru je lépe utěsněna, čímž se zlepšilo chlazení motoru. Kapota je i tužší, tím pádem se s ní lépe manipuluje. Kabina a střecha má jiné tvarování a je vyrobena z lepšího materiálu, který je více houževnatý a má lepší barevnou stálost. Kabina standardně disponuje ochranou FOPS, která dříve byla za příplatek. Výhledové úhly z kabiny na případný čelní nakladač se zlepšily díky výměně okna. Interiér je lépe omyvatelný, protože se použily plasty, což usnadní údržbu. Změnila se též klimatizace, má až o 58 % lepší chlazení a ohřev. Zvýšil se i počet výdechů na osm, čímž se zlepšila výměna vzduchu v kabině. Na požadavek zákazníků je nově ovládací panel uvnitř kabiny podsvícen nerušivým LED osvětlením - tuto funkci dostane i nový Crystal. Pro lepší přístup se nyní vzduchové filtry nachází na boku, nikoliv před čelním sklem. Kabina se rozměry nezměnila, přesto působí prostorněji. Střecha disponuje odtokovými žlábky a už by se tedy nemělo stávat, že by při nastupování stekla voda na osobu.

Zetor na MČR v orbě v Žabčicích u Brna

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička a Zetor

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.