Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

První na světě: Dálkové ovládání traktoru přes 360° kameru a síť 5G až na vzdálenost 150 km

Zveřejněno: 1. 4. 2020

Dálkově ovládaný traktor, mobilní aplikace pro tvorbu 3D modelů a živé vysílání (streamování) s vysokým rozlišením - tato nikdy předtím neviděná 5G řešení jsou jen některá z těch, která se nyní prezentují v novém showroomu finského mobilního operátora Elisa. Tato společnost neustále vyvíjí služby 5G, které přinášejí nové možnosti různým sektorům, domácnostem či společnostem.

Ovládání traktoru na dálku. Obsluha má VR brýle - brýle pro virtuální realitu

5G (neboli pátá generace bezdrátových systémů) je připravovaný telekomunikační standard nové mobilní sítě, který technicky překonává stávající řešení 4G (LTE Advanced). Hlavním přínosem nové technologie je významné, přibližně desetinásobné zvýšení přenosové rychlosti a podstatné snížení doby odezvy oproti standardu 4G, což má umožnit provoz nejmodernějších komunikačních technologií. Spuštění komerčního provozu 5G sítí ve světě nastalo roku 2019 v Jižní Koreji.

Elisa 5G Showroom se nachází v prostorách společnosti Elisa v Helsinkách. Prezentuje se tam celkem devět 5G řešení a služeb. Vůbec poprvé na světě se prezentuje možnost bezpečného způsobu dálkového ovládání těžkých strojů v náročném terénu. Toto řešení v praxi prezentuje traktor, který lze ovládat pomocí 5G sítě a 360° kamery. Elisa toto řešení vyvinula ve spolupráci s finským výrobcem traktorů Valtra. Postavili první traktor na světě, který lze dálkově ovládat pomocí sítě 5G a 360° kamery. Traktor je z Elisa 5G Showroomu dálkově ovládán, přičemž se nachází v oblasti Raisio, což je 150 km od Helsinek. Na střeše kabiny traktoru se nachází 360° kamera (pro rozhled kolem traktoru) a v Elisa 5G Showroomu se nachází ovládání traktoru. Obraz z kamery je živě vysílán ve 4K vysokém rozlišení jak na obrazovku, tak do VR brýlí (brýle pro virtuální realitu) obsluhy nacházející se v Helsinkách. Řídicí signál je uchováván v síti Elisa 5G, což umožňuje vysokou úroveň zabezpečení dálkového ovládání. Dálkově ovládaný traktor byl realitou už v roce 1930, tehdy se ovládal přes rádiové řízení. Na dálku ovládaný traktor jezdí už několik let třeba i v norském vojenském prostoru.

Elisa také poprvé prezentuje využití sítě 5G ve stavebnictví. Návrhy, konstrukce a prohlídky budov lze streamovat do mobilní aplikace, která využívá cloud computing. Cloud computing je na internetu založený model vývoje a používání počítačových technologií. Lze ho také charakterizovat jako poskytování služeb či programů servery dostupnými z internetu s tím, že uživatelé k nim mohou přistupovat vzdáleně, kupř. pomocí webového prohlížeče nebo klienta elektronické pošty.

3D modely lze prohlížet z několika úhlů dotykem na obrazovku. Protože 3D modely mohou mít velikost několik gigabajtů, nebylo dříve možné zobrazit modely na mobilních telefonech. Nyní, v mobilní aplikaci vyvinuté Elisou, lze 3D modely bez problémů zobrazovat.

A do třetice – Elisa poprvé představila i 360 VR živé vysílání v rozlišení 8K. Video se vysílá z ptačí perspektivy v 360 ° s rozlišením 8K (v praxi by záběry pořizovala kamera zavěšená na dronu). Extrémně ostré video záběry v reálném čase lze využít v situacích, které vyžadují vysoce kvalitní a široké záběry z okolí. Praktické využití by toto streamování mělo při záchranných operacích.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Elisa

1) čerpáno z Wikipedie a materiálů Elisa

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.