Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

První ruský manipulátor se začne vyrábět příští rok. Vznikl na základě nařízení ruské vlády

Zveřejněno: 30. 12. 2019

V Rusku se až doposud nevyvíjel ani nevyráběl teleskopický manipulátor, který je cenným pomocníkem u mnoha zemědělců. To se má od příštího roku změnit, do výroby půjde manipulátor PST ve dvou provedeních 3396 a 4071 (liší se od sebe parametry). K dispozici bude i mimo ruský trh. Čeká ale na něj silná konkurence.

První ruský teleskopický manipulátor

Na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru se poprvé představil první teleskopický nakladač ruské výroby. Výrobce zemědělských strojů v Krasnodarském kraji vyvinul první ruský teleskopický nakladač v rámci nařízení vlády Ruské federace – PST 3396/4071 nebo též označován jako BDM 245.3/202.4. Stroj byl vyvinut s podporou Ministerstva průmyslu a obchodu Ruska.

Nakladač je multifunkční, může být použit v zemědělství a lesnictví, stavebnictví, komunálních službách a v dalších průmyslových odvětvích. Samojízdný nakladač s teleskopicky výsuvným ramenem (výška zdvihu 9,6 m) je všestrannější ve srovnání s ostatními typy nakladačů díky širšímu rozsahu přídavných zařízení – na teleskopické rameno lze snadno namontovat různé typy příslušenství: vidle, drapák, lopata apod. Nakladač využívá hydromechanickou převodovku, pohon všech kol a řízení všech čtyř kol.

Expozice na veletrhu Agritechnica, kde se manipulátor představil, vzbudila podle výrobce velký zájem jak mezi návštěvníky výstavy, tak mezi zúčastněnými společnostmi (v rámci expozice vystavovaly i jiné ruské společnosti). Během konání veletrhu byly získány cenné informace od koncových uživatelů těchto nakladačů. Výrobce zjišťoval, jaká výbava by byla vhodná do základního „balíčku“.

Sériová výroba bude zahájena začátkem roku 2020 a stroj by měl být k dispozici nejen v Rusku, ale i v zahraničí.

Žádný ruský výrobce doposud teleskopický manipulátor nevyvinul a nevyrobil. V Rusku se však teleskopické manipulátory vyrábí – ale v kooperaci se zahraničními výrobci. Příkladem může být nakladač Amkodor s teleskopickým ramenem (patří pod běloruský koncern).

Společnost BDM-Agro, která je součástí sdružení Rosspetsmash, funguje od roku 2000, provádí aktivní vývoj a vyrábí zemědělské stroje.

Autor: Milan Jedlička
Foto: BDM

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.