50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Rauch vrací na trh nesené pneumatické rozmetadlo Rauch Aero 32.1, důvody zaujmou i vás

Zveřejněno: 2. 2. 2022

Uběhlo více než deset let od ukončení výroby neseného pneumatického rozmetadla Rauch Aero 32.1. Nové požadavky na dávkování a aplikaci umělých hnojiv jej však vrací zpět do hry. Rauch na to reagoval představením nového pneumatického rozmetadla Rauch Aero.

Nový stroj Rauch Aero 32.1 poslouží mimo jiné k přesnému rozprostření aplikovaného hnojiva nad plodinu, což je způsob aplikace, který většinou vyžadují pěstitelé zeleniny.

Poptávka po pneumatických rozmetadlech umělých hnojiv je z důvodu stupňujících se požadavků na přesné dávkování a aplikaci celosvětově stále silnější. Omezený pracovní záběr, příchod přesnějších kotoučových rozmetadel a stále nižší poptávka po pneumatických rozmetadlech – to vše vedlo společnost Rauch k tomu, aby v roce 2008 stáhla svá nesená pneumatická rozmetadla z trhu. Na veletrhu Agritechnica 2019 však Rauch opět naznačil, že by se pneumatické rozmetadlo Rauch Aero mohlo do produktového portfolia vrátit. Následovalo představení jeho prototypu, který vyvolal mezi odbornou veřejností velký zájem, a už v roce 2020 proběhlo polní testování na zkušebních stanovištích a ve speciální testovací hale. Další praktické zkoušky proběhly letos na jaře, přičemž nedávno byla vyrobena první ověřovací série. Zahájení plně sériové výroby je naplánováno na říjen 2022.

Jaké výhody přináší pneumatická rozmetadla Rauch Aero?

Přidaná hodnota aplikace hnojiv pneumatickým rozmetadlem se plně projeví zejména v zemědělských podnicích, které se potýkají s nežádoucími větrnými podmínkami, nebo v podnicích služeb, které rozmetají velké množství hnojiv rozmanitých druhů. Pneumatické ústrojí se nejčastěji používá pro jemně granulovaná nebo prášková hnojiva. Nový stroj Rauch Aero 32.1 poslouží také k přesnému rozprostření aplikovaného hnojiva nad plodinu, což je způsob aplikace, který většinou vyžadují pěstitelé zeleniny.

Nové nesené pneumatické rozmetadlo Rauch Aero 32.1 lze využít nejen k hnojení, ale i k rozmetání směsí meziplodin a podsevů.
Nové nesené pneumatické rozmetadlo Rauch Aero 32.1 lze využít nejen k hnojení, ale i k rozmetání směsí meziplodin a podsevů.

Při příležitosti oslav 100. výročí založení firmy Rauch Landmaschinenfabrik bylo evropskému tisku představeno pneumatické rozmetadlo hnojiv Rauch Aero 32.1, které se vyznačuje vysokou přesností dávkování a precizností při aplikaci hnojiv. Rozmetadlo dokáže přesně rozmetat směs hnojiv, hnojiva s problematickými letovými vlastnostmi, jako je síran amonný nebo močovina, i hnojiva s rozdílnou zrnitostí (i za větrného počasí a v přesně definované zóně na poli), a to od okraje k okraji, aniž by docházelo ke ztrátám nebo překryvu na pozemku. Pneumatické rozmetadlo Rauch Aero 32.1 lze využít nejen k hnojení, ale i k rozmetání směsí meziplodin a podsevů. Jelikož hnojení, na rozdíl od talířových rozmetadel, probíhá přes ramena v jedné linii, lze snáze a rychle reagovat na změny dávek (pokud jde o hnojení realizované přes aplikační mapy v rámci tzv. precizního zemědělství). Výhodné je to zejména po každém přerušení rozmetání na souvratích – díky uvedenému systému je po zapnutí možné pokračovat přesně v místě, kde jste skončili.

Charakteristika rozmetadla Rauch Aero 32.1

Pneumatické rozmetadlo Rauch Aero 32.1 má základní objem 1 900 litrů, který lze za pomocí nástavků navýšit až na 3 200 litrů. Pneumatické rozmetadlo Rauch Aero 32.1 je ISOBUS kompatibilní – pracovní záběr rozmetadla (daný délkou ramen) je rozdělen do čtyř sekcí, které se ovládají buď ručně nebo dálkově pomocí funkce Section-Control. Hnojivo je dopravováno ze zásobníku k dávkovacímu zařízení, které pracuje na principu injektoru, a potom je dále dopravováno do proudu vzduchu. Ten jej potrubím posouvá až k rozmetacím koncovkám.

Hydraulicky poháněné dávkovací válečky MultiRate pneumatického rozmetadla Rauch Aero 32.1 umožňují pro každou ze čtyř dílčích sekcí ramene (každá sekce má šest koncovek) nastavovat samostatnou aplikační dávku.
Hydraulicky poháněné dávkovací válečky MultiRate pneumatického rozmetadla Rauch Aero 32.1 umožňují pro každou ze čtyř dílčích sekcí ramene (každá sekce má šest koncovek) nastavovat samostatnou aplikační dávku.

Hydraulicky poháněné dávkovací válečky MultiRate pneumatického rozmetadla Rauch Aero 32.1 umožňují pro každou ze čtyř dílčích sekcí ramene (každá sekce má šest koncovek) nastavovat samostatnou aplikační dávku. Dávkování lze nastavit nezávisle na sekci prostřednictvím terminálu nebo pomocí GPS. To umožňuje ještě efektivnější použití aplikačních map. Rauch také pracuje na elektrickém pohonu dávkovacích válečků s cílem umožnit obsluze nastavovat dávkování na každou koncovku zvlášť. To ještě více zpřesní dávkování a sníží riziko překryvů na pozemku. Rozmetadlo může být volitelně vybaveno také senzory listové vegetace, takže dávkování hnojiva lze upravit podle barvy plodiny.

Ramena pneumatického rozmetadla Rauch Aero 32.1 v přepravní poloze.
Ramena pneumatického rozmetadla Rauch Aero 32.1 v přepravní poloze.

Nesené pneumatické rozmetadlo Rauch Aero 32.1 je osazeno výkyvnými aplikačními rameny, která mohou kompenzovat sklon svahu. Kyvadlový systém dokáže ramena umístit do tvaru písmene V (tato pozice se hodí na souvrati a v údolí), a jsou tedy navrženy tak, aby při otáčení na souvrati pole nedocházelo k jejich poškozování. Pokud dojde ke kolizi, například se stromem nebo sloupem elektrického vedení, konec ramene se vychýlí dopředu nebo dozadu, a nedojde tak k poškození. V první řadě budou na trhu k dispozici ramena s pracovním záběrem 27 a 30 m, následovat budou 18 m, 21 m a 24 m verze a později má výrobce v plánu zprostředkovat ještě menší pracovní záběry.

Pokud dojde ke kolizi pneumatického rozmetadla Rauch Aero 32.1, například se stromem nebo sloupem elektrického vedení, konec ramene se vychýlí dopředu nebo dozadu, a nedojde tak k poškození.
Pokud dojde ke kolizi pneumatického rozmetadla Rauch Aero 32.1, například se stromem nebo sloupem elektrického vedení, konec ramene se vychýlí dopředu nebo dozadu, a nedojde tak k poškození.

Výroba pneumatických rozmetadel hnojiv má ve firmě Rauch dlouhou tradici: v letech 1981 až 2007 firma vyrobila a prodala 4 500 strojů řady Rauch Aero 1012 až Rauch Aero 2224. „Vždy pro nás bylo velmi důležité pokračovat ve vývoji našich vysoce přesných strojů, abychom splnili stále rostoucí požadavky na optimální výživu rostlin,“ řekl Wilfried Müller, jednatel firmy Rauch Landmaschinenfabrik.

Tažené provedení pneumatického rozmetadla Rauch Aero GT 60.21

Pneumatické rozmetadlo existuje pod označením Rauch Aero GT 60.21 i v tažené verzi. I tento model se vyznačuje přednostmi, které zmiňujeme výše u neseného typu. Disponuje rameny s pracovním záběrem 36 nebo 30 m, novým systémem Distance Control a konceptem ovládání ISOBUS s funkcí Jobcompute. Díky velkému pracovnímu záběru, vysoké pracovní rychlosti a velkému objemu zásobníku dosahuje Rauch Aero GT 60.21 denního výkonu 400 ha a více (v závislosti na aplikační dávce a pracovní rychlosti).

Pneumatické rozmetadlo Aero existuje pod označením Rauch Aero GT 60.21 i v tažené verzi.
Pneumatické rozmetadlo Aero existuje pod označením Rauch Aero GT 60.21 i v tažené verzi.

Aplikace hnojiva se provádí přes rameno vyrobené výhradně z nerezové oceli. Pracovní záběr ramen taženého pneumatického rozmetadla Rauch Aero GT 60.21 je rozdělen do šesti sekcí a díky každému dávkovači s vlastním proporcionálním ventilem je dávkování možné nastavit nezávisle na sekci – prostřednictvím terminálu CCI 1200/800. V kombinaci s aplikačními mapami je tak možné rozmetat hnojiva každou sekcí v různých dávkách.

Rameno pneumatického rozmetadla Rauch Aero GT 60.21 je vybaveno systémem Distance Control, kdy dva ultrazvukové senzory v kombinaci s gyroskopickými senzory automaticky regulují sklon a výšku ramen. I ramena taženého modelu na přání nabízejí možnost vychýlení konců ramen při kontaktu s překážkou. Díky speciálnímu příslušenství "FreeLane" (deflektory a dávkovače) je možné zabránit rozmetání hnojiva do vyjetých kolejích na poli. Rozmetadlo disponuje nápravou s hydropneumatickým odpružením.

Ovládání stroje Rauch Aero GT 60.21 se provádí prostřednictvím univerzálního terminálu CCI 1200 s dvanáctipalcovým barevným dotykovým displejem. Možné je využít i jiný ISOBUS terminál v traktoru. Obsluha může vybírat z několika způsobů zobrazení dat na terminálu a současně lze zobrazit až čtyři okna a obraz z kamery. Pomocí standardní inteligentní aplikace nápovědy může obsluha sama řešit problémy v oblasti elektroniky. Ovládání funkcí stroje lze volitelně provádět i přes joystick. Terminál je vybaven zcela přepracovaným softwarem, jehož výsledkem je snadnější ovládání (kompatibilní s joystickem A3). Zcela nové uživatelské rozhraní na terminálu zjednodušuje ovládání celého stroje.