Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Red Dot Design Award zná své vítěze. Bodovali i Češi s terénním autobusem

Zveřejněno: 21. 7. 2020

Ocenění Red Dot Design Awards každoročně získá celá řada produktů ze stavebnictví a jiných oborů. Podívejte se, kdo zvítězil v kategorii Product Design, jejímž cílem je zaměřit se na nejlepší produkty roku.

John Deere řady 8R

Ocenění získal důlní sklápěč GHH MK-42 navržený pro provoz v podzemí. 42tunový stroj byl vyvinut ve spolupráci se strojníky a horníky. Vyznačuje se robustností, vysokou manévrovatelností a zároveň pomáhá zákazníkům snížit provozní náklady. Světlejší barva stroje zajišťuje viditelnost v tmavém podzemí. Společnost Toyota Material Handling vyvinula elektrický paletový vozík BT Levio, který má kompaktní podvozek a ergonomicky umístěné ovládací rameno. I ten získal prestižní ocenění. Z manipulační techniky ještě bodoval víceúčelový čelní vysokozdvižný vozík s pohonem všech kol a elektrickým pohonem Combi-CBE s nosností 4 t.

Ocenění získalo i pásové rypadlo Doosan DX17Z-5. Jeho střechu lze v případě potřeby odstranit. Ze stavební techniky byl oceněn také dozer TD-16N od polské firmy Liugong Dressta Machinery. Oceněným produktem je i loketní opěrka C1 Control Console, která může být do značné míry personalizována.

Ocenění za 5t pásové rypadlo ECR58 nové generace, které je navrženo tak, aby poskytovalo spolehlivý výkon a nízké provozní náklady, získala společnost Volvo Construction Equipment. Stroj kombinuje inteligentní funkce, snadné ovládání, vyvážený a inovativní design. Společnost získala ocenění i za autonomní sklápěč TA15. Jeho automatizační systém využívá různé senzory, včetně LIDAR a Radar, stejně jako GPS k plně autonomnímu provozu kolem staveniště nebo důlního areálu.

V celé řadě oceněných strojů se najde i jeden traktor – vlastně celé modelová řada traktorů John Deere 8R, 8RT a 8RX. Porota ocenila dobře promyšlený interiér z hlediska ergonomie. Traktory mají i nově navrženou kapotu a kabinu obsluhy.

Porotu zaujala i kabina pásového jeřábu XGC-11000 od firmy XCMG. Kombinuje mnoho ergonomických funkcí. Zajímavým počinem je průhledný sloupek A se šestihrannou strukturou, která zlepšuje výhled. Tento čínský výrobce získal ocenění i za válec XMR275S pro západní trhy.

Česká firma Pulsar Expo získala ocenění za terénní autobus Torsus Praetorian 4x4, který je navržen pro přepravu osob a vybavení v těžkém terénu. Životnost, aerodynamika na silnici a efektivita v terénu, jakož i variabilní konfigurace patří mezi klíčové konstrukční prvky vozidla.

U poroty zabodovalo také hybridní míchací zařízení ENERGYA MK28E na podvozku nákladního automobilu. Zařízení je vybaveno technologiemi, které pomáhají snižovat spotřebu paliva, znečištění a hluk. Hydraulický systém nahrazuje elektrický pohon, což dále napomáhá zlepšení celkové účinnosti míchacího čerpadla.

Ze zahradní techniky byla oceněna robotická sekačka na trávu Worx Landroid L1000 pro sekání trávníků až do 1 000 čtverečních metrů. Je schopna sečení až k okraji trávníku, aby se eliminovala potřeba ručního ořezávání. Baterii lze v případě potřeby vyjmout ručně a použít i na jiných výrobcích firmy Worx.

Autor: redakce Agroportal24h.cz
Foto: John Deere a archiv firem

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.