Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Rostselmash NOVA míří do Českého ráje, nahradí vysloužilou sklízecí mlátičku

Zveřejněno: 17. 12. 2019

Při příležitosti listopadového konání Dnů otevřených dveří prodejního a servisního střediska společnosti N&N KOŠÁTKY s.r.o. proběhlo i slavností předání sklízecí mlátičky Rostselmash NOVA 330 novému majiteli.

(zleva) Tomáš Cimpa ze společnosti KomAgrartechnik s.r.o., soukromý zemědělec pan Hejduk a Petr Nezbeda starší ze společnosti N&N KOŠÁTKY s.r.o.

Pan Hejduk si předčasný vánoční dárek, novou sklízecí mlátičku, odvezl ze střediska N&N KOŠÁTKY v Hodkovicích nad Mohelkou. Pobočka v libereckém regionu funguje již řadu let, avšak v nových reprezentativních prostorách sídlí od roku 2010. Rostselmash nebude na farmě pana Hejduka prvním strojem od N&N KOŠÁTKY, firma tam již před lety dodala traktor a postřikovač.

Soukromý zemědělec, pan Hejduk, převzal hospodářství po své matce v roce 2012. Obhospodařuje sto hektarů zemědělské půdy v obci Sekerkovy Loučky v Českém ráji. V osevním postupu se nachází plodiny jako je pšenice (30 %), řepka (15 %), mák, proso a sója. „Sóju se mi posledních pár let dařilo pěstovat. Vloni už to kvůli suchu byla bída. Letos ji zničila prasata a výnos činil kolem 1,5 t. Příští rok už sóju pěstovat asi nebudu,“ seznámil nás se složitou situací ohledně pěstování sóji na Liberecku pan Hejduk, který ke sklizni doposud používal jen starou sklízecí mlátičku Fortschritt E 514 z minulého století.

Stará sklízecí mlátička v těch nejnevhodnějších chvílích několikrát selhala

„Chtěl jsem sklízet hrášek, ale v optimálním počasí se E 514 porouchala a na sklizeň jsem nikoho nemohl sehnat. Než jsem stroj opravil, bylo 60 % hrášku vypadaného. I při letošní sklizni mě E 514 šíleně zlobila. Rozsypala se mi zrovna když jsem byl na hlavní silnici,“ podělil se s námi o nezáviděníhodné zážitky pan Hejduk. To byly také důvody, proč se nyní rozhodl investovat do lepšího stroje. Volba padla na novou, nikoli použitou, sklízecí mlátičku značky Rostselmash. „Že se něco pokazí na novém stroji, je méně pravděpodobné. Případnou poruchu řešíme my, jako servis, zatímco u starých strojů to často musí řešit majitel. Výhodou je i garance či pojištění,“ řekl pan Aleš Nezbeda, jednatel společnosti N&N KOŠÁTKY. Jak nám pan Hejduk potvrdil, jedním z dalších důvodů pořízení stroje značky Rostselmash byl fakt, že má k dispozici strojové pojištění po celou dobu splácení.

NOVA je vyrobena z robustního materiálu, je sestavena ze značkových komponentů a disponuje originální koncepcí
NOVA je vyrobena z robustního materiálu, je sestavena ze značkových komponentů a disponuje originální koncepcí

„Šest let okukuji sklízecí mlátičky. U Rostselmash se mi líbí, že má výkyv žací lišty, což má v této cenové relaci málokterý stroj,“ řekl majitel. NOVA využívá žací lištu Power Stream s hydraulicky poháněným přiháněčem, který se synchronizuje s pojezdovou rychlostí sklízecí mlátičky. Již v oblasti žací lišty je dbáno na co nejnižší ztráty během sklizně. Proto žací lišta využívá planetovou převodovku a výkonné řezací ústrojí. Plynulý tok hmoty putuje do šikmého a řetězového dopravníku s reverzní funkcí, který podává materiál rychle a rovnoměrně k mlátícímu ústrojí. Případnému poškození mláticího bubnu zabraňuje lapač kamenů.

NOVA má oproti ostatní sklízecím mlátičkám Rostselmash více kompaktní rozměry
NOVA má oproti ostatní sklízecím mlátičkám Rostselmash více kompaktní rozměry

„Při koupi hrála roli samozřejmě i cena a hlavně jednoduchost. Na sto hektarů nepotřebuji stroj plný elektroniky, jehož cena se pohybuje i o milion výše. To by se mi nevyplatilo. Konkurence je navíc ve srovnání s Rostselmash dražší a nabízí stejný výkon stroje, někdy i nižší,“ prozradil důvody pořízení právě této značky pan majitel. Pan Nezbeda dodal k jednoduchosti a pořizovací ceně stroje následující: „Máme poměrně dost zákazníků, jako je pan Hejduk, kteří mají staré Fortschritty či Bizony. Zájem o stroje Rostselmash vzrůstá zejména díky jednoduchosti a absenci složité elektroniky. Menší zemědělci či společnosti obvykle nevyžadují komplikovanou elektroniku, ani stroje s autopiloty, protože hospodaří na základě získaných znalostí z mnohaleté praxe. Roli hraje také výkupní cena obilovin, která je víceméně stejná, zatímco vstupy jsou čím dál dražší. Navíc žně, které dříve trvaly i dva měsíce, dnes nezaberou více než dvacet dní v roce. Při posouzení pořizovací ceny, servisu, návratnosti a dalších faktorů dojdeme k jasným číslům, které napoví, jaký stroj v dané cenové relaci se vyplatí pořídit.“

Levá strana sklízecí mlátičky
Levá strana sklízecí mlátičky

„Na menších hospodářských plochách je investice do autopilotů nesmyslná. Na mých sto hektarech by se možná hodila, ale na pozemcích o průměrné velikosti osmi hektarů je autopilot či elektronika zbytečná,“ podělil se o názor pan Hejduk a pokračoval: „Ruské sklízecí mlátičky už trochu znám a párkrát jsem se v nich svezl. Rostselmash je jim podobný, avšak má trochu jinak vyřešené některé technické prvky. Oproti jiným sklízecím mlátičkám je menší a užší.“ Pan Hejduk se se stroji značky Rostselmash seznámil před dvěma lety v Českých Budějovicích na agrosalonu Země Živitelka. Tam však nebyl vystaven model NOVA, nýbrž větší Vector – ten by byl ale pro potřeby hospodaření v Sekerkových Loučkách velký. „Od pana Nezbedy jsem se dozvěděl, že Rostselmash má v nabídce i menší model - NOVA-, který jsem do té doby neviděl. Řekl mi, že bude vystaven na letošní Zemi Živitelce, a tak jsme se na něj jeli podívat. NOVA se mi zalíbila, všechno jsem si o ní nastudoval. Mým hlavním požadavkem byla sklízecí mlátička klasické koncepce, neboť v budoucnu plánuji sklízet len na semeno,“ nastínil budoucí plány pan Hejduk. NOVA využívá klasický jednobubnový mláticí systém (šířka 600 mm, délka 1 185 mm a úhel opásání 154 stupňů) s jednoduchou konstrukcí. Unikátním je v této kategorii sklízecí mlátičky dvojsekční mláticí ústrojí s velkou mláticí a separační plochou o velikosti 0,93 m3. Na svoji velikost tak mlátička dosahuje poměrně vysoké výkonnosti. Čištění mají na starost čtyřstupňová vytřásadla a dvoustupňový systém čištění s celkovou plochou sít 3,59 m2, nechybí též šestisekční ventilátor.

Oproti E 514 je interiér modelu NOVA daleko komfortnější a navíc dvoumístný
Oproti E 514 je interiér modelu NOVA daleko komfortnější a navíc dvoumístný

„U sousedů sklízím dalších 20 až 30 hektarů, více však s novým strojem sklízet neplánuji. Teoreticky bych mohl, neboť NOVA má dvojnásobný výkon ve srovnání se starou sklízecí mlátičkou,“ řekl k výkonnosti pan Hejduk. Sklízecí mlátičku pohání čtyřválcový turbo-diesel Cummins o výkonu 175 koní a se zdvihovým objemem 4,5 l, který je spojen s třístupňovou hydrostatickou převodovkou. Pan Hejduk již nebude řadu funkcí mlátičky ovládat ručně a snášet nekomfortní podmínky v kabině. NOVA je vybavena silentbloky odpruženou klimatizovanou kabinou Comfort Cab s elektronickým informačním systém a LCD displejem Adviser II. Z kabiny lze pohodlně ovládat například zpětný chod žací lišty, nastavení mláticí mezery či rychlost ventilátoru. Svými malými rozměry, příznivým poloměrem otáčení, vysokým výkonem, zásobníkem o kapacitě 4500 l, výšce plnění 4 m a rychlostí vyprazdňování zásobníku pod dvě minuty je NOVA oproti E 514 příjemnou změnou k lepšímu. Stroj je kladně hodnocen také co se také různých úspor, výkonu, pohodlí a obratnosti týče. Navíc bude moci obsluha podle potřeby slámu drtit či ukládat do řádků.

Levnější náhradní díly

V porovnání s ostatními sklízecími mlátičkami vychází velmi dobře i cena náhradních dílů, a to i přesto, že Rostselmash využívá při výrobě svých strojů výhradně značkové komponenty od předních dodavatelů. Hlavní sklady náhradních dílů pro Evropu se nachází v maďarském Győru a v německém Melle. Konkrétně NOVA je vyrobena z robustního materiálu, je sestavena ze značkových dílů a disponuje originální koncepcí. Příznivá cena stroje je také dána tím, že Rostselmash vyrábí až 7000 sklízecích mlátiček ročně! „Že ruské stroje Rostselmash nejsou špatné, slýcháme i od návštěvníků našich předváděcích akcí,“ prozradil pan Nezbeda a k servisu stroje dodal: „Co se týče jednoduchých servisních úkonů, jako je výměna oleje či údržba stroje, budou prováděny servisními techniky z této pobočky. Případný větší servisní zásah bude mít v gesci speciálně vyškolený servisní technik, který se sklízecími mlátičkami jezdí, zná veškerou problematiku a prošel školením ve výrobním závodě.“ Technickou pomoc svým dealerům, v tomto případě společnosti N&N KOŠÁTKY, poskytuje v sezóně i společnost KomAgrartechnik s.r.o., která do Česka dováží stroje značky Rostselmash.

Pan Hejduk a Jana Konečná z Erste Leasing,a.s
Pan Hejduk a Jana Konečná z Erste Leasing,a.s

Jak už bylo v úvodu článku nastíněno ohledně pojištění, pan Hejduk využil služeb Erste Leasing, která je dlouhodobě jedničkou na trhu nebankovního financování zemědělské a lesnické techniky. Od roku 2015 drží díky svým produktům, které dokáže ušít svým klientům na míru, nepřetržitě post jedničky financování v dané oblasti. Právě díky individuálnímu přístupu je společnost schopna obsloužit i nejnáročnější klienty. Díky dlouhodobé spolupráci s Podpůrným garančním rolnickým a lesnickým fondem (PGRLF) umí Erste Leasing nabídnout financování s podporou, a to ve většině programů, které lze na stroje a techniku využít. Jako jediná leasingová společnost v ČR financuje i nákup půdy. Výjimkou pak není ani financování s dotacemi v programech Podpora rozvoje venkova (PRV) či s dotacemi z kapitoly Ministerstva životního prostředí. Ve spolupráci se svojí dceřinou společností dokáže nabídnout výhodné pojištění financovaných strojů a techniky.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.