50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Rozdružovače Jeantil PR vyhoví požadavkům menších i větších zemědělských podniků

Zveřejněno: 25. 3. 2022

Objemná steliva představují nejčastěji manipulované materiály v zemědělských podnicích a na farmách. S jejich manipulací a dopravou souvisí rovněž proces zakládání v prostorách jednotlivých ustájovacích míst. K zabezpečení těchto činností má společnost Jeantil ve své nabídce vhodnou techniku v podobě dvou modelů Jeantil PR 2000 GM a Jeantil PR 4000 GM.

Rozdružovače Jeantil PR nejen rozdružují balíky, ale kvalitně též zakládají krmivo do žlabu.

Vedle míchacích krmných vozů se ve stelivových provozech setkáváme i se stroji pro nastýlání. Když nastane správný čas, je třeba slisovanou hmotu opět rozdružit. V případě slámy následuje její zastlání (jako podestýlka pro ustájená zvířata), zatímco senáž je ukládána na krmný stůl. Toto rozdružení zastanou právě rozdružovače. Vhodnou techniku tohoto typu má ve své nabídce i společnost Jeantil.

Rozdružovače válcových i hranatých balíků a volné slámy Jeantil PR 2000 GM a Jeantil PR 4000 GM nejen rozdružují balíky, ale kvalitně též zakládají krmivo do žlabu. Jeantil PR 2000 GM se vyrábějí v neseném i taženém provedení s následujícími parametry: Pro potřeby menších podniků je určen model s korbou o objemu 2 m3 a pohotovostní hmotností 1 380 kg, ve větších stájích se uplatní model s korbou o objemu 4 m3 a pohotovostní hmotností 2 840 kg. Pohon rozdružovačů Jeantil je vždy řešen mechanicky prostřednictvím kardanové hřídele od vývodové hřídele trakčního prostředku.

Jak pracuje rozdružovač Jeantil?

Nakládání válcových nebo hranatých balíků probíhá tak, že se sklopí zadní čelo korby, čímž dojde k vytvoření rampy vedoucí do prostoru stroje. Další nedílnou součástí stroje je pracovní prostor opatřený hydraulicky poháněným podlahovým dopravníkem (složeným ze dvou řetězů se šroubovanými příčkami), který zajišťuje přisunování balíku k rozdružovacímu válci. Ložná plocha tvořená širokou a hladkou parabolickou korbou, která je uzpůsobena pro optimální průchod materiálu a zajištění robustnosti stroje, pojme vícero balíků. Do standardní výbavy spadá rovněž potenciometr průtoku, jenž usměrňuje rychlost posouvání dopravníku – řízen je přímo z kabiny traktoru. Rozdružování balíku zajišťuje jeden pracovní válec, který je po obvodu osazen 56 pracovními noži vyrobenými z pevné Hardox ocele. Pohon válců je mechanický, probíhá přes řetězový pohon s olejovou lázní. Řetězy jsou automaticky napínány.

Rozdružovací válec rozdružovače Jeantil PR podává materiál do pracovního prostoru turbíny.
Rozdružovací válec rozdružovače Jeantil PR podává materiál do pracovního prostoru turbíny.

Rozdružovací válec rozdružovače Jeantil PR podává zpracovaný materiál do pracovního prostoru turbíny, která v součinnosti s metacím komínem zajišťuje zastýlání. Turbína je opatřena osmi odmontovatelnými šroubovanými lopatkami (výfukovými a čisticími). Dvě písmena GM v označení obou modelů rozdružovačů značí, že jsou vybaveny multifunkčním elektricky ovládaným komínem, umožňujícím zakládání hmoty vlevo i vpravo ve směru jízdy, a plošné rozhazování. K volbě zastýlání nebo dávkování slouží dvourychlostní převodovka (270 nebo 540 ot/min). Součástí komínu je také elektricky ovládaná koncová klapka komínu. Maximální metací vzdálenost činí až 18 metrů.

Rozdružovací válec rozdružovače Jeantil PR podává materiál do pracovního prostoru turbíny.
Rozdružovací válec rozdružovače Jeantil PR podává materiál do pracovního prostoru turbíny.

Ovládání rozdružovače Jeantil se provádí elektricky prostřednictvím systému Basic pohodlně z kabiny traktoru. Se zadní rampou a dopravníkem rozdružovače lze případně na přání manipulovat externě z korby.