Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Rozdružovače Kverneland se zvýšeným dosahem metače a dávkováním bez ucpávání

Zveřejněno: 11. 1. 2021

Rozdružovače Kverneland jsou již mnohým tuzemským zemědělcům dostatečně známy. Vždyť v nedávné době přesáhl okruh spokojených uživatelů této značky rozdružovačů v Česku již celou čtyřstovku. Pojďme se však trochu detailněji seznámit s těmito robustními stroji „do nepohody“.

Dno vlastního zásobníku tvoří laťkový dopravník, který je upevněný na dvou hydromotorem hnaných vysokopevnostních řetězech

Základem rozdružovače Kverneland je celokovový zásobník svařený ze silnostěnných profilů s hydraulicky sklopným zadním nakládacím čelem. Dle jednotlivých typů je možno volit z nesené, nebo tažené verze s objemem zásobníku 2, 3, 6 a nově 4,2 m3. A právě o tomto zcela novém typu rozdružovače si povíme něco více.

Nový rozdružovač Kverneland s větším zásobníkem

Dno vlastního zásobníku tvoří laťkový dopravník, který je upevněný na dvou hydromotorem hnaných vysokopevnostních řetězech. Rychlost dopravníku je možno volit dle požadované dávky rozdružované hmoty na ovládacím boxu z kabiny traktoru, a to pomocí citlivého potenciometru se stupnicí rychlosti posuvu v rozmezí 1 až 10. Pod dopravníkem jsou do podlahy integrovány 2 „kluzné lišty“ z vysoce odolného PVC materiálu, které zajišťují tichý chod dopravníku a vyšší životnost dna. Na konci dna zásobníku je nově standardně montován integrovaný zásobník (lapač kamenů). Zásobník se dá jednoduše pomocí páky a sklopného mechanismu vysypat.

Dle jednotlivých typů je možno volit z nesené, nebo tažené verze s objemem zásobníku 2, 3, 6 a nově 4,2 m3.
Dle jednotlivých typů je možno volit z nesené, nebo tažené verze s objemem zásobníku 2, 3, 6 a nově 4,2 m3.

Čelo zásobníku tvoří jeden odmítací buben a pasivní proti-hrabice, které zabraňují zahlcení stroje. Po obvodu odmítacího bubnu je osazeno 25 ks řezacích žabek, které jsou ideální na řezání materiálu a jeho dopravu na metací kolo s lopatkami. Je nutné podotknout, že vlastní průměr odmítacího bubnu je menší, než u ostatních typů a otvor pro množství dopravovaného materiálu do metací komory je zvětšen o 25 %.

Systém DFCS zabraňuje ucpání rozdružovače Kverneland

Velmi užitečným systémem zabraňujícím ucpání stroje před dosažením optimálních otáček metacího kola je systém DFCS. Ten funguje na jednoduchém principu ovládání aktivních hřebenů elektrickým motorkem. Ty jsou při rozběhu stroje zasunuty do kanálu, kudy je dopravovaná hmota na metací kolo. Tím je v podstatě tok hmoty znemožněn a obsluha vyčká do optimálních otáček metacího kola. Poté jedním tlačítkem na ovládacím boxu se tento proti-hřeben vysune z dopravního kanálu a hmota proudí bez problémů na metací kolo, které má optimální otáčky pro dopravu materiálu, dál na metací koncovku. Tento unikátní systém má ve své standardní výbavě každý Kverneland rozdružovač řady 864.

Metací kolo se 6 ks šroubovacích lopatek má dostatečně velký průměr pro vytvoření ventilačního efektu a bezproblémovou dopravu hmoty až do vzdálenosti 25 m. Kdo naopak potřebuje dopravit například senáž do žlabu, nebo zastýlat do „postýlek“ ocení možnost dvourychlostní převodovky pro nižší otáčky metacího kola, a tím i snížený objem vzduchu, kdy eliminujeme nebezpečí vyfoukávání materiálu okolo požadovaného cíle. Tímto způsobem je možno zároveň regulovat i prašnost u suchého materiálu, což se projeví v dobré zdravotní kondici zvířat.

Metací kolo se 6 ks šroubovacích lopatek má dostatečně velký průměr pro vytvoření ventilačního efektu a bezproblémovou dopravu hmoty až do vzdálenosti 25 m
Metací kolo se 6 ks šroubovacích lopatek má dostatečně velký průměr pro vytvoření ventilačního efektu a bezproblémovou dopravu hmoty až do vzdálenosti 25 m

Vlastní metací koncovka je dělena na 4 zlamovací prvky. S její novou větší šířkou 35 cm předchází ucpávání při potřebě většího množství dopravované hmoty. Koncovka je ovládána pomocí joysticku, který je integrován do ovládacího boxu.

Všechny ostatní funkce stroje je možné ovládat z kabiny traktoru elektrickým ovládacím boxem, který je celý chráněn gumovou ochranou před vlhkostí. Na boku stroje je standardně dodáván druhý menší ovládací box, kterým je možno ovládat zadní vrata a posun podlahového dopravníku. To usnadní práci obsluze při sundávání obalovaného materiálu z balíku při jeho vlastním nakládání do stroje. Díky robustní konstrukci je možno tyto stroje použít i k zakrmování siláže, rozdružování slisovaných hranatých nebo kulatých balíků obilní či řepkové slámy, sena, konopí, jitrocele, lnu, senáže apod.

Pokud byste tento zcela nový typ rozdružovače Kverneland 864 chtěli vidět na vlastní oči, pak máte možnost buď přímo v areálu firmy Kverneland Group Czech s.r.o., u autorizovaných prodejců nebo se zeptejte na možnost aktivního představení tohoto stroje přímo u Vás na Vaší farmě, s Vaším traktorem a Vaší obsluhou – budete určitě spokojeni!