Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Se systémem EasyLift zlepšujeme kvalitu cukrové řepy, říká v rozhovoru šéf vývoje Holmer

Zveřejněno: 6. 10. 2020

Sklizeň cukrové řepy na území České republiky je v plném proudu. Do polí vjely samojízdné sklízeče, Holmer Terra Dos, které mohou mít ve výbavě systém EasyLift. K čemu systém slouží a jaké výhody přináší, o tom v rozhovoru informuje vedoucí vývoje firmy Holmer, Dr. Michael Gallmeier.

Samojízdný sklízeč řepy Holmer Terra Dos

Michaeli, v prospektu TerraDos T4 je celá stránka věnovaná systému Holmer EasyLift. Co to vlastně je? A jak to funguje?

EasyLift se říká systému automatického hloubkového vedení našeho vyorávacího agregátu. Potenciometrem na seřezávači snímáme výšku a velikost jednotlivých bulev. Tuto informaci vyhodnocuje počítač a stanoví ideální hloubku vyorávání pro jednotlivé vyorávací radlice pro každou bulvu. Stanovená hloubka je pak pomocí vodícího válce nastavena pro jednotlivá tělesa radlic.

Systém EasyLift automaticky přebírá hloubkové vedení jednotlivých radlic
Systém EasyLift automaticky přebírá hloubkové vedení jednotlivých radlic

A jaké to má výhody pro uživatele?

Uživatel vždy dosáhne optimálního výsledku při vyorávání: Nenabere společně s řepou tolik zeminy a zároveň nebude řepa polámaná díky mělkému vyorávání. Řidiči je díky systému EasyLift značně ulehčena práce. Naší technikou tedy zlepšujeme kvalitu práce.

A tohle umí jen Terra Dos T4?

Ano, tohle umí pouze náš stroj.

Jak jste přišli na tenhle nápad?

Spočítali jsme, že: když bude řidič vyorávat na rozloze 1 ha o 1 cm hlouběji, než je potřeba, pak nabere na Terra Dos 1 tunu zbytečné zeminy. Pak samozřejmě stoupá spotřeba pohonných hmot a nadbytečná zemina musí být z bulev očištěna – tím jsou nadměrně zatěžovány opotřebitelné díly stroje. Dříve bylo všech šest vyorávacích radlic zavěšeno na jednom závěsném zařízení a hloubka vyorávání byla pro všechny stejná, jako u kombajnu. Od roku 2009 mají HR vyorávače samostatné závěsy pro jednotlivé řádky. Výšku jednotlivý radlic bylo doposud možné nastavovat pouze manuálně. Naším cílem bylo tento proces plně zautomatizovat.

A proč je lepší plná automatizace hloubkového vedení pro jednotlivé řádky?

Doposud musel hloubku vyorávání v jednotlivých řádcích nastavovat řidič. Tím mohl docílit ideálního vyorání, např. když byly bulvy díky jízdní stopě narostlé nakřivo. Na poli je ale takových nerovných nebo problematických míst mnoho: třeba písčitá půda, těžká půda, jízdní stopa, nerovnost terénu. Některé bulvy jsou hluboko, jiné výše… řidič je často i 10 hodin v kabině a má se rozhodovat o hloubce vyorání u každé jednotlivé řepy – to je extrémně náročné. EasyLift řidiči opravdu ulehčí práci. Svým zákazníkům nabízíme elegantní chytré řešení – ne za železa nebo oceli, nýbrž promyšlené propojení.

Autor: redakce Agroportal24h.cz1)
Foto: Holmer

1) z podkladů Holmer


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.