Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Secí stroj Väderstad Inspire 1200C/S pro velmi vysoké denní výkony

Zveřejněno: 13. 11. 2022

Firma Väderstad na své farmě nedaleko Helmstedu v Dolním Sasku poprvé evropským novinářům představila svůj nový secí stroj Väderstad Inspire 1200C/S pro velké zemědělské podniky a traktory o výkonu od 170 koní.

Navzdory svým rozměrům a velkokapacitnímu zásobníku má secí stroj Väderstad Inspire 1200C/S kompaktní přepravní rozměry.

Zcela nový secí stroj Väderstad Inspire 1200C/S se od secích strojů Väderstad Rapid a Väderstad Spirit liší tím, že nemá žádné sekce pro předseťovou přípravu. Pro drcení hrud a urovnávání půdy složí pouze smyková lišta Crossboard s nastavitelnou mírou agresivity.

Navzdory svým rozměrům a velkokapacitnímu zásobníku má stroj kompaktní přepravní rozměry. Secí stroj bude k dostání se dvěma typy zásobníků. Zatímco zásobník u verze Väderstad Inspire 1200S je určen pouze pro osivo, verze Väderstad Inspire 1200C má zásobník se dvěma oddělenými komorami pro osivo i hnojivo. Při výstupu ze zásobníku se osivo a hnojivo smísí do stejného proudu vzduchu a společně se zapraví do půdy. Prvně jmenovaná verze má zásobník o objemu 5000 litrů, druhá jmenovaná verze má dělený zásobník o celkovém objemu 7 200 litrů.

Secí stroj Väderstad Inspire 1200C/S využívá citlivý systém dvoukotoučových secích botek s roztečí 12,5 cm.
Secí stroj Väderstad Inspire 1200C/S využívá citlivý systém dvoukotoučových secích botek s roztečí 12,5 cm.

Secí stroj Väderstad Inspire 1200C/S využívá citlivý systém dvoukotoučových secích botek s roztečí 12,5 cm. Cílem je rychlý výsev při pracovní rychlosti až 15 km/h. Secí botky se dokážou přizpůsobit jakýmkoli nerovnostem na poli. Tím je udržena konstantní hloubka setí. Secí lišta je rozdělena do individuálně řízených osmi sekcí.

Pro drcení hrud a urovnávání půdy složí pouze smyková lišta Crossboard s nastavitelnou mírou agresivity.
Pro drcení hrud a urovnávání půdy složí pouze smyková lišta Crossboard s nastavitelnou mírou agresivity.

Každá sekce má vlastní dávkovací jednotku Väderstad Fenix III, která zajišťuje rovnoměrné a konstantní dávkování osiva a hnojiva. „Válečky Väderstad Fenix III se neplní současně po celé šířce vstupu. Místo toho se plní střídavě z jedné a druhé strany. Šikmý výstup z dávkovače zajišťuje rovnoměrné podávání materiálu. Nejprve se uvolní střední a pak boční části. Zaseknutí brání unikátní vyrovnávací hrana v horní části krytu dávkovače. Tato hrana spolu s pružnými žlábky válečku zajišťuje konzistentní rychlost podávání,“ uvádí výrobce. Dávkovače pracují při nižších otáčkách a s širokým rozmezím výsevku. Umístění motoru mimo kryt dávkovače zabraňuje kontaminaci produktu. Jednotlivé sekce secího stroje lze podle potřeby vypínat, aby na okraji pole nebo v klínech nedocházelo k přesetí. Secí stroj Väderstad Inspire 1200C/S může provádět variabilní dávkování i sekční řízení v sekcích po 1,5 metru.

Jak už je u secích strojů značky Väderstad zvykem, Väderstad Inspire 1200C/S lze ovládat prostřednictvím moderního řídicího systému Väderstad E-Control. Obsluha pomocí iPadu bezdrátově přistupuje ke stroji a rychle získá plný přístup k jeho funkcím a datům. Systém je možno též propojit s řídicím systémem úloh ISOBUS Task Control.