Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Shrnovač a obraceč v jednom a další stroje. Video z doby, kdy STOLL vyráběl pícninářskou techniku

Zveřejněno: 20. 7. 2020

Německá firma STOLL je dnes nejznámější díky výrobě čelních nakladačů a příslušenství. Svého času se ale specializovala i na výrobu pícninářské techniky. Podívejte se na dobové video v češtině, kde se pícninářská technika představuje.

Shrnovač STOLL na dobové fotografii

Firma Wilhelm STOLL Maschinenfabrik GmbH byla založena v roce 1878 v Luckenwalde u Berlína. V roce 1946 se STOLL přestěhoval do Dolního Saska, později k Hannoveru, do budovy bývalého cukrovaru. Po celá desetiletí byla firma známá výrobou sklízečů cukrové řepy a pícninářské techniky. Čelní nakladače pro traktory firma začala vyrábět až v roce 1965. Když Freudendahl Invest A/S převzala v roce 1999 akcie firmy, byla výroba sklízečů cukrové řepy ukončena. V následujících letech byla také výroba pícninářské techniky převedena do sesterské firmy JF v Dánsku. STOLL se od té doby intenzivně soustředil jen na vývoj a výrobu čelních nakladačů.

Podívejte se na dobové video v češtině, kde se pícninářská technika představuje. Ve videu můžeme vidět bubnové žací stroje, které se vyráběly s šířkou pracovního záběru od 1,65 m do 2,70 m. Stroje se vyznačovaly plynulým seřizováním žací výšky a snadnou výměnou nožů. Velké otočné kopírovací talíře zmenšovaly tlak na půdu a chovaly se šetrně k drnu. Žací stroj zavěšený vzadu se dodával i s kondicionérem. Ve videu je uvedena i jedna z výhod čelně neseného žacího stroje - může být používán ve spojení se sběracím vozem.

Dále jsou ve videu představeny obraceče píce. Vyráběly se mechanicky a hydraulicky sklopné modely s šířkou pracovního záběru od 4,5 m do 6,6 m. Hnací síla se u obracečů přenášela přes zubové spojky, které byly zakalené a tím odolné proti opotřebení. Velký rozsah výkyvu tříbodového kloubového nástavce zaručoval klidný průjezd stroje při zatáčení. Při zvednutí se stroj automaticky zajistil ve střední poloze. Předsazená náprava se optimálně přizpůsobovala povrchu půdy. Díky nastavení úhlu kol jedním hmatem bylo možné obraceč provozovat šikmo, čímž se píce obracela směrem dovnitř – to bylo vhodné zejména u okrajů pozemků.

U všech shrnovačů bylo možné zvolit způsob ukládání řádku doprava nebo doleva. Všechny shrnovače měly přepravní šířku pouze 1,60 m. Shrnovače měly speciálně uspořádané držáky prutů. Ve videu jsou představeny i dvourotorové a boční shrnovače. Největší shrnovač měl šířku pracovního záběru 13 m – pracovní šířku bylo možné libovolně měnit. Bylo možné tvořit i dva samostatné řádky. Na závěr videa je představen zajímavý stroj – obraceč a shrnovač v jednom – jeho rotory bylo možné oddálit od sebe.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: STOLL

1) přepis z videa

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.