Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

SIP jede! A přináší vám řadu výhod

Zveřejněno: 7. 5. 2020

Slovinský výrobce strojů na zpracování píce SIP patří mezi přední světové producenty zemědělských strojů. Za kvalitou svých strojů si stojí, a proto navíc poskytuje svým zákazníkům prodlouženou tříletou záruku. Kvalitní techniku využívají velké podniky zaměřující se na živočišnou výrobu, ale i bioplynové stanice či zemědělské služby. Počet spokojených zákazníků rychle roste, čímž si značka buduje velice silnou pozici i na českém trhu. Prioritou značky SIP je hledání efektivního řešení problémů, kterým čelí naši zemědělci, jako je například vysoký obsah nežádoucích popelovin v krmivu. Zajímá vás, jak vám mohou pomoci stroje SIP zamezit zhoršení kvality fermentace a zajistit požadovanou výživovou hodnotu krmiva?

Žací kombinace SILVERCUT DISC nabízí maximální produktivitu s plošným výkonem až 22,5 ha/hod

Značka SIP je největším výrobcem zemědělské techniky ve Slovinsku již od roku 1954. Své působení však rozšířila do dalších téměř 60 zemí po celém světě včetně Švýcarska, Nového Zélandu nebo Německa. Pícninářský program SIP se stává u nás stále více oblíbeným. Prodejní a poprodejní péče je garantována společností AGRI CS a.s., výhradním dovozcem této techniky do ČR a SR.

Kvalitní píce a maximální životnost

Výrobce SIP staví na dlouholetých zkušenostech, které získává z výzkumu a vývoje technologií a zkušebních testů v reálných pracovních podmínkách. Díky tomu vyrábí robustní, kvalitní a vysoce produktivní stroje. Mezi hlavní přednosti techniky SIP patří šetrnost k porostu, dlouhá životnost a jednoduchá a intuitivní obsluha.

Žací diskové stroje SILVERCUT DISC dokonale kopírují terén a zaručují maximální šetrnost k sečené píci
Žací diskové stroje SILVERCUT DISC dokonale kopírují terén a zaručují maximální šetrnost k sečené píci
Kvalitně posečená píce s minimálním obsahem popelovin redukuje nežádoucí reakce jako zhoršení kvality fermentace nebo nižší výživovou hodnotu píce
Kvalitně posečená píce s minimálním obsahem popelovin redukuje nežádoucí reakce jako zhoršení kvality fermentace nebo nižší výživovou hodnotu píce

Stroje SIP pomáhají zemědělcům plnit požadavky hospodaření díky redukci obsahu popelovin ve sklízené hmotě. Popelovinou se rozumí jakákoliv nečistota, která se dostane do sklízené píce. Veškeré nečistoty, které se dostávají do hmoty, jsou nositeli nežádoucích reakcí v následném zpracování. Kontaminace pícnin plísněmi, zeminou nebo fyziologicky odumřelými částmi rostlin vždy vede ke zhoršení kvality fermentace. Nežádoucí plísně a bakterie senáž znehodnocují a snižují její výživovou hodnotu, tím činí krmivo pro zvířata hůře stravitelné až zdravotně nebezpečné. Navíc mikroorganismy tvoří jedovaté sekundární metabolity a rozkládají hmotu na CO2, teplo a H2O, čímž dochází ke zvýšení teploty v senáži a k enormnímu zvýšení fermentačních ztrát sušiny, které mohou dosáhnout až 40 %. Popeloviny nelze zcela eliminovat, můžeme je však pomocí kvalitní techniky SIP radikálně zredukovat, vyhnout se tak nežádoucím efektům a zajistit kvalitní a bezpečné krmivo pro dobytek.

SILVERCUT DISC – Promyšlená technologie excelentního řezu

Diskové žací stroje SILVERCUT DISC patří k velice preferovaným strojům napříč Českou republikou. Jsou vhodné pro každodenní práci a zvládají i ty nejnáročnější podmínky, jako strmé svahy či nerovný terén. To je předně dáno excelentním systémem hydropneumatického odlehčení lišt, dále pak zavěšením vzadu nesených lišt s horizontálním vyrovnáváním a připojovací konzolou přední lišty (S-Flow), které nemají na českém trhu obdoby.

Hydropneumatické odlehčení může být flexibilně upraveno i během sečení. Systém QCS umožňuje velice rychlou a snadnou výměnu ostří
Hydropneumatické odlehčení může být flexibilně upraveno i během sečení. Systém QCS umožňuje velice rychlou a snadnou výměnu ostří

Hydropneumatické odlehčení garantuje rovnoměrný přítlak, což zaručuje nepoškození drnu a maximální šetrnost k sečené píci. To je dáno konstrukčním řešením stroje. Žací stroje jsou odlehčeny a působí hmotností maximálně 150 kg na posečený porost, čímž je zaručena požadovaná šetrnost. Výsledkem je optimální řez a kvalitní píce bez nečistot. Dokonalé kopírování společně se speciálně tvarovanými disky z otěruodolné oceli zajišťují vynikající a efektivní průchod píce přes žací lištu, aby posečená hmota nepůsobila jako překážka. Navíc lze stupeň odlehčení velice snadno a rychle upravit i během sečení.

Vyzdvihnout lze i vyšší deklarovanou pracovní rychlost až 18 km/h nebo propracovaný ochranný systém stroje jako je pojistka proti přetížení disků a jištění při nárazu na překážku. Čelní žací lišty SILVECUT DICS vynikají i velice jednoduchým a srozumitelným konstrukčním řešením. Oproti konkurenčním značkám je nastavení a celková údržba stroje pro obsluhu velice intuitivní a ovládání jednoduše a plynule regulovatelné.

SIP AIR – Revoluční systém pásových shrnovačů

Řady strojů SIP AIR představují nejmodernější technologii ve shrnování píce do řádku. Koncept je založen na flexibilním sběrači a pásovém dopravníku. Tato technologie nabízí vysoký výkon s výrazně nižším znečištěním píce. Tímto systémem je obsah popelovin snížen až o 80-90 %. Nečistoty se tak nedostanou zvířatům do krmení a dochází i ke zlepšení parametrů užitkovosti.

SIP AIR může zakládat řádek vpravo, vlevo nebo oboustranně.  Je schopen shromáždit do jediného řádku velké množství píce
SIP AIR může zakládat řádek vpravo, vlevo nebo oboustranně. Je schopen shromáždit do jediného řádku velké množství píce

Systém zaručuje díky stejnoměrnému nabírání píce a pomalému otáčení rotorů bezztrátovou sklizeň bez vracení hmoty před sběrač. Díky hydropneumatickému odpružení a volně otočným plazům, které jsou umístěny blízko sběracího zařízení, se stroj okamžitě přizpůsobí profilu terénu. Sběrací pružiny flexibilního pick-upu se dotýkají země jen lehce a nedochází k jejich nadměrnému opotřebení. Protože kombinace shrnovačů AIR od firmy SIP může zakládat řádek vpravo, vlevo nebo oboustranně, je schopna shromáždit do jediného řádku značné množství píce. Hlavní výhodou použití kombinace shrnovačů je zamezení kontaktu kol traktoru s posečenou pící.

Díky hydrostatickému pohonu od traktoru lze jednoduše změnit rychlost a směr otáčení pásu dle aktuálních požadavků. Výhodou jsou minimální energetické nároky, doporučený výkon traktoru pro kombinaci shrnovačů AIR je od 120 koní.

Nová prodloužená záruka na 3 roky

Hlavní filozofií společnosti SIP je poskytovat maximálně dlouhou životnost strojů při zachování požadovaného výkonu, proto nově poskytuje prodlouženou záruku na 3 roky na nové stroje vyrobené od roku 2020. Nová záruka je garancí plynulého provozu a bezproblémovosti pro vaše podnikání. Více informací o záruce se dozvíte v letáčku SIP 3 roky záruky.

Vhodně zvolenou kombinací přední žací lišty nebo žací kombinace SILVERCUT DISC společně s pásovým shrnovačem SIP AIR dokážete redukovat obsah popelovin a zvýšit kvalitu krmiva. Mimo zmíněné stroje nabízí značka SIP široké portfolio kvalitních strojů, které jsou vhodné pro velké, ale i menší podniky. Nabídka obsahuje největší obraceče ve své třídě SPIDER se záběrem až 15 m, kompaktní rotorové shrnovače STAR, senážní a sběrací vozy nebo rozmetadla hnoje.

Výhradní dovozce techniky na sklizeň píce SIP, společnost AGRI CS, působí v České republice prostřednictvím vlastních prodejních středisek a rozsáhlé dealerské sítě. Pokud vás značka SIP zaujala a chcete se dozvědět více informací o konkrétních strojích, kontaktujte prosím produkt manažera značky Jiřího Pilaře, tel.: +420 602 236 569, e-mail: pilar@agrics.cz nebo jednotlivé prodejce.

Přečtěte si také

Autor: Ing. Kristýna Poláková
Foto: AgriCS

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.