Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Sklízecí mlátičky Rostselmash jako vhodní nástupci osvědčených mechanických strojů

Zveřejněno: 14. 7. 2020

Pokud patříte mezi zemědělce, kteří od techniky vyžadují jednoduchost a minimum elektronických systémů, je pro vás sklízecí mlátička Rostselmash tou pravou volbou. Komplikované ovládací prvky, přehršle funkcí či rozmanité balíčky komfortních, leč mnohdy zbytečných doplňků ve výbavě stroje, které jsou často doprovázeny technickými potížemi, vás v jejím případě nemusí trápit.

Čtyřvytřásadlový VECTOR 425 je vybaven velkým 800mm mláticím bubnem a separačním košem

Kromě zemědělců, kteří se při sklizni musí spoléhat na jiné, existují i tací, kteří si dodnes hýčkají a v provozuschopném stavu udržují vlastní mlátičku starou i půl století. Náhradní díly jsou relativně levné a k tomu celkem dobře k sehnání. Nemusí se tak spoléhat na služby externího dodavatele, který nezřídka kdy doráží sklidit úrodu pozdě. Avšak jak dokládají naše zjištění přímo u majitelů starých mlátiček, jsou tyto stroje často poruchové, obzvláště v tu nejnevhodnější chvíli – při sklizni. A to je v době, kdy je potřeba včas sklidit úrodu, problém. Když není mlátička v ideálním stavu, nedokáže v požadované kvalitě sklidit ani plodiny jako je řepka nebo tráva, jejichž výsev probíhá v rámci plánů postupného střídání plodin na pozemcích.

Model RSM 161 už představuje sofistikovanější mlátičku
Model RSM 161 už představuje sofistikovanější mlátičku

Na českém trhu není mnoho nových mlátiček, které by se velikostně, výkonově, konstrukčně a za použití minima elektroniky přiblížily běžně využívaným starším modelům, jež jsou stále oblíbené u celé řady soukromých podnikatelů v zemědělství. Přesto však existují. Dokáže je nabídnout ruský Rostselmash, kterého bezesporu mnozí zemědělci znají z vlastních zkušeností ještě z dob provozu legendárních modelů SK-4. Tohoto výrobce na českém trhu zastupuje firma KomAgrartechnik CZ s.r.o. v čele s obchodním zástupcem pro ČR panem Tomášem Cimpou. K dispozici je prodejní síť (autorizovaní prodejci – N&N Košátky s.r.o. a TOKO AGRI a.s.), která zajišťuje dostupnost servisu a prodejních služeb na celém území ČR. Financování mlátiček je řešeno na základě dobrých zkušeností přes Erste Leasing. Mlátičky Rostselmash jsou důsledně a účelově vyvinuté a postavené stroje. Konstrukce se odvíjí od funkčních předpokladů a neřídí se módními výstřelky.

Pro soukromé zemědělce ale i velké zemědělské podniky

Mezi soukromníky je nejžádanější kompaktní model NOVA 330, který vyniká jednoduchostí a snadným servisem, což jsou ostatně přednosti všech mlátiček značky Rostselmash. Při výrobě mlátiček jsou využívány osvědčené komponenty od světových výrobců, které lze na českém trhu snadno pořídit a servisovat. Ale zpět k modelu NOVA 330, kde se o plynulý tok materiálu do šikmého dopravníku stará sklizňový adaptér Power Stream se šířkou záběru až šest metrů (k mání jsou samozřejmě i menší šířky záběru). Kosa žací lišty je poháněna spolehlivým systémem Schumacher, tedy převodovkou s planetovým mechanismem. Přiháněč adaptéru je poháněn hydraulicky, synchronizuje se s pracovní rychlostí mlátičky. Materiál rychle a rovnoměrně podává k mláticímu ústrojí šikmý dopravník s reverzní funkcí. Před mláticím bubnem je umístěn lapač kamenů. Jednobubnový mláticí systém má jednoduchou konstrukci. Vysoký výkon i přes kompaktní rozměry čtyřvytřásadlového modelu NOVA 330 zabezpečuje dvousekční mláticí ústrojí s velkou mláticí a separační plochou o velikosti 0,93 m2. Čisticí systém je koncipován jako dvoustupňový a využívá ventilátor, jehož rychlost je ovládána z kabiny. Celková plocha sít činí 3,59 m2.

To, co ve většině případů požadují soukromí zemědělci od sklízecí mlátičky, nabídne NOVA 330
To, co ve většině případů požadují soukromí zemědělci od sklízecí mlátičky, nabídne NOVA 330

Až devítimetrovou šířkou záběru sklizňového adaptéru může být vybaven další z oblíbených modelů mezi českými soukromníky, čtyřvytřásadlový VECTOR 425. Tato mlátička je vybavena velkým 800 mm mláticím bubnem a separačním košem. Přítomno je i domlacovací ústrojí pro vylepšení efektivity výmlatu a snížení zatížení hlavního mláticího bubnu. Vytřásadla mlátičky jsou stupňovitá, aby zajistila maximální separaci. I zde je využit dvoustupňový systém čištění, celková plocha sít činí opět 3,59 m2. Na sítech nic neulpívá, neboť proudění vzduchu bylo optimalizováno v oblasti horního síta. Ventilátor u čisticího systému je rovněž ovládán z kabiny.

Pro zemědělce s pozemky o větší výměře je určen model ACROS 595 Plus. Pokud opět vezmeme popis pěkně popořádku, za zmínku stojí propracovanější a komfortnější elektro-hydraulický systém kopírování sklizňového adaptéru. I zde je šikmý dopravník vybaven urychlovacím bubnem na vstupu do mláticího ústrojí. Toto řešení zajišťuje rovnoměrnější tok materiálu a zvyšuje výkonnost při sklizni. U vlhkého materiálu se koše obecně často zalepují a ucpávají, což zapříčiňuje obtížné čištění. ACROS je vybaven nebývale velkým mláticím bubnem o průměru 800 mm a šířce 1 480 mm. Úhel opásání mláticího koše činí 130 stupňů. O čištění se stará dvoustupňový čisticí systém. Hmota navíc putuje do sekce předčištění a dalších dvou zón, jimiž profukuje silný proud vzduchu. Ventilátor se stará o proudění vzduchu, které je konstantní bez ohledu na množství hmoty, výsledkem je pak čistší zrno. Touto technologií se dosáhne adekvátní výkonnosti, aniž by se délka sít musela prodlužovat. Celková plocha sít činí 5,2 m2.

Sofistikovanější šestivytřásadlová mlátička RSM 161 je určena pro větší zemědělské podniky a podniky služeb. Šikmý dopravník disponuje komfortními prvky, jako jsou snadná demontáž pomocí hydrauliky, urychlovací buben, nastavitelný sklon, automatický kopírovací systém povrchu a lapač kamenů. Takto robustní je, aby zvládl nést až devítimetrové sklizňové adaptéry. Mláticí systém je složen ze tří bubnů s velkým průměrem, schopné jsou zpracovat jakoukoliv plodinu a dosahují velmi velké průchodnosti. Obvykle se mláticí mezera postupně od vstupu k výstupu zmenšuje, ne však u RSM161. Zde je stejná hodnota mezery po celé ploše koše a je elektrohydraulicky nastavitelná.

Pro zemědělce s pozemky o větší výměře je určen model ACROS 595 Plus
Pro zemědělce s pozemky o větší výměře je určen model ACROS 595 Plus

Nejen vytřásadlovým mlátičkám se Rostselmash věnuje. V nabídce je i rotorová, jinak též axiální mlátička TORUM 770. K výmlatu používá rotor s rotujícím košem a třemi sekcemi mláticích latěk, který zabezpečuje výmlat po celém obvodě, úhel opásání činí 360°. Při každém otočení rotoru dochází k trojitému výmlatu hmoty. Mezera mezi rotorem a košem se nastavuje v jednotlivých sekcích. Díky tomuto řešení není problémem sklízet i vlhký materiál a nedochází tak k ucpávání. Aktivní separace se provádí přes šest pětistupňových vytřásadel s celkovou plochou 6,1 m2, přítomno je i domlacovací ústrojí. Dvoustupňový čisticí systém s přídavným sítem a sítovým nástavcem se může pochlubit plochou 7,1 m2. Ovládá se jak elektronicky z kabiny, tak ručně. K odstranění a vyfouknutí lehkých příměsí slouží šesti-sekční ventilátor se zaoblenými lopatkami a zvláštní zónou sání poskytující rovnoměrný proud vzduchu.

TORUM vizuálně navazuje na RSM 161, avšak v útrobách se skrývá axiální technologie výmlatu
TORUM vizuálně navazuje na RSM 161, avšak v útrobách se skrývá axiální technologie výmlatu

Mlátičky jsou osazeny úsporným motorem Cummins a pohodlnou kabinou jen s nejnutnějšími ovládacími prvky a funkcemi. Klimatizace v komfortní kabině zajišťuje stálou teplotu a příjemnou atmosféru, což přispívá k vyššímu pohodlí řízení. Obsluze s orientací pomáhá informační systém Adviser III, který průběžně monitoruje sklizeň. Mlátičky Rostselmash mají všechny předpoklady ke snížení ztrát a spotřeby paliva či zvýšení efektivity ve srovnání se starými a již nevyhovujícími mlátičkami, které často nemají ani drtič slámy. Ten Rostselmash samozřejmě u svých strojů nabízí, sláma s posklizňovými zbytky je rozptylována po celém záběru mlátičky. Zemědělec se tak může začít věnovat managementu rostlinných zbytků, který je důležitý především v systému minimálního zpracování půdy.

Profesionální samojízdná sklízecí řezačka

Rostselmash se věnuje i výrobě samojízdných sklízecích řezaček. V České republice je dostupný model RSM F 2650, který pohání motor Mercedes V8 o výkonu 632 koní. Hmota proudí přes čtyřbubnové vkládací ústrojí s detektorem kamene a kopírováním. Nastavení délky řezanky se provádí pohodlně z kabiny – v rozsahu od 4 do 22 mm v případě bubnu s 24 noži. Řezací ústrojí tvoří buben s průměrem 630 mm, nože má uspořádané do tvaru písmene V. Automatické broušení nožů je standardní výbavou a zabezpečuje i nastavování vzdálenosti mezi protiostřím a řezacím bubnem. Pohon řezacího bubnu je přímý, tudíž minimalizuje ztráty krouticího momentu při přenosu síly. V řezačce je integrovaná nádrž o objemu 390 L s dávkovacím systémem pro aplikaci konzervačních látek během sklizně. Řezačku lze provozovat s běžně dostupnými sklizňovými adaptéry na trhu. O důležitých datech informuje palubní informační systém Adviser III, přítomen je i kamerový systém.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička
Foto: Rostselmash

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.