Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Sklizeň konopí ve velkém obstarává speciální „Konopný Býk“

Zveřejněno: 24. 1. 2020

Konopí je výnosnou plodinou, která však ke sklizni vyžaduje speciální techniku. Právě tři upravené traktory Claas Xerion 4000 společnosti Dun Agro, které se nazývají Hemp Bulls, obstarávají oddělenou sklizeň stonků, květů a vrchních listů v jedné pracovní operaci.

Sklizeň technického konopí speciálně upraveným traktorem Claas Xerion 4000

Úvodem je třeba poznamenat rozdíl mezi technickým konopím (konopí seté) a konopím, často označovaném jako "marihuana" (konopí indické). Hlavním rozdílem je obsah THC neboli omamných látek. Zatímco "marihuana" obsahuje vysoké množství THC, oproti tomu technické konopí prakticky žádné. Technické konopí zase obsahuje více CBD (snižuje psychoaktivní účinky THC), u "marihuany" je to opačně. Rozdíly najdeme i v pěstování. Zatímco technické konopí se pěstuje venku s hlavním cílem získat vysoké rostliny s květy, "marihuana" zase potřebuje pokojové prostředí, neboť je velice náchylná.

Po staletí se pěstují po celém světě různé druhy technického konopí, jak pro lékařské, tak pro průmyslové využití. Více než třicet zemí světa pěstuje technické konopí. Česká republika není výjimkou. V ČR je povoleno setí pouze několika odrůd rostliny. Povolené odrůdy musejí obsahovat méně než 0,3 % omamné látky THC.

Technické konopí je nenáročné na živiny a středně náročné na vodu, nejlepší předplodiny jsou hnojené okopaniny nebo bobovité, samo je dobrou předplodinou. Vyžaduje neutrální až mírně kyselou půdní reakci. Hnojení a dobrý přísun vody, zejména v růstovém stádiu, může i několikanásobně zvýšit výnos. Vhodné je přihnojení močůvkou nebo kejdou. Seje se od půli dubna do půli května do jemně připravené, hluboké a kypré půdy. Klasicky se dělala zimní orba, dnes se doporučuje z důvodů ochrany před erozí a zabránění mineralizaci výsev vymrzající meziplodiny, která je na jaře zapravena před přípravou půdy k setí. U pěstování na semeno je výsevek 8–15 kg/ha a vzdálenost řádků od 40 cm, zatímco u konopí pěstovaného jako přadná rostlina se seje 30–40 kg/ha do řádků 10–20 cm. Autoři Moudrý a Strašil (1996) uvádí výsevek při pěstování na vlákno 100 kg/ha, kombinovaně 80 kg/ha a na semeno 20–30 kg/ha. Dříve se konopí pěstovalo i kombinovaně, pro semeno a vlákno zároveň. Při silném tlaku plevelů jsou rostliny slabé a výnos neuspokojivý. Zpomalený vývoj je zejména na utužené půdě, při zamokření nebo nedostatku přístupných živin.

Samotná sklizeň technického konopí je problematická. Vláknité vysoké rostliny často ucpávají stroje. Sklízí se před dozráním všech semen, jinak jsou velké ztráty výdrolem. Pěstování a sklizeň konopí na vlákno je ještě obtížnější a vyžaduje speciální techniku.

Jeden z významných nizozemských pěstitelů technického konopí je společnost Dun Agro, která se v tomto oboru pohybuje 25 let. Pěstuje 1300 ha průmyslového konopí v nizozemských provinciích Drenthe a Groningen na dalekém severu země. Pro výrobu průmyslových konopných vláken používají odrůdy schválené a registrované EU. Celý řetězec, od semen, sklizně až po výrobu, je řízen a kontrolován profesionálním a zkušeným týmem. Dun Agro je právě společností, která v průběhu let vyvinula sklizňovou technologii, respektive speciální víceúčelový stroj pro sklizeň konopí.

V roce 2014 společnost Dun Agro upravila dva traktory Claas Xerion. Stroj odděluje listy bohaté na bílkoviny od stonků bohatých na vlákno a shromažďuje je v zásobníku na zadní straně stroje (aby mohly listy zaschnout). Vše se provádí při jednom přejezdu. Stonky bohaté na vlákno se ponechají na zemi, aby se později v další pracovní operaci sekaly a lisovaly do balíčků. Tento materiál se mimo jiné používá jako podestýlka pro všechny druhy hospodářských zvířat. Stonky se využívají i v textilním průmyslu nebo pro výrobu kompozitních materiálů v automobilovém průmyslu. Prach z výroby těchto materiálů je využíván k výrobě pelet, které lze použít jako hnojivo, aditivum nebo ke spalování. Listy sklízí tehdy, když mají nejvyšší obsah CBD. Z listů se vyrábí i konopné šťávy či pelety. Tento proces je přísně regulován EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin). Proto v Dun Agro mají i vlastní laboratoř, kde se testují veškeré suroviny a výrobky z konopí. Z konopných semínek nic nevyrábí, jiní výrobci je používají k výrobě konopného oleje.

Rostliny konopí jsou řezány předním kukuřičným adaptérem od firmy Kemper. Sklizeň horních částí konopí zároveň obstarává čelní výškově nastavitelný adaptér od firmy Shelbourne Reynolds. Celkově Dun Agro provozuje tři upravené traktory Claas Xerion. Zatímco první dva starší modely mají hydraulicky otočný zásobník pro listy, nejnovější dodaný Claas Xerion má již zásobník pevný o objemu 38,0 m³. Zásobník se snadno vyprázdní do odvozních souprav. Kromě tří Xerionů má společnost také několik velmi upravených sklízečů cukrové řepy od firmy Agrifac.

Jak taková sklizeň konopí probíhá, znázorňuje video níže.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: AgroFotografie, Agrarische Fotos Films

1) čerpáno z Wikipedie a profi

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.