Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Snižování nákladů a zmenšování uhlíkové stopy: John Deere vyvinul technologie pro udržitelné hospodaření

Zveřejněno: 24. 6. 2021

Zemědělci se neustále potýkají s různými výzvami, přičemž k těm současným patří i změna klimatu. Vzhledem k tomu, že politici a spotřebitelé stále častěji volají po udržitelnější produkci potravin a zmenšování uhlíkové stopy, zemědělci musí na tyto apely reagovat a za použití moderních technologií se vypořádávat s důsledky klimatických změn tak, aby bylo možné nadále zajišťovat výživu rozrůstající se globální populace.

Kamerový systém AutoTrac Vision společnosti John Deere je využitelný i při meziřádkové kultivaci kukuřice či řepy, a to v kombinaci s naváděcím systémem AutoTrac. Zdroj foto - tisková zpráva John Deere

Společnost John Deere v rámci akce Sustainability Day diskutovala se zemědělci, poradci a odborníky o tom, jak lze pomocí techniky přispět k rovnováze mezi ekonomikou a ekologií. Účastníci debaty se shodli na tom, že dopady na životní prostředí mohou zmírnit zejména digitální technologie. Ty umožňují zemědělcům dosáhnout stejných nebo dokonce vyšších výnosů plodin při menší míře používání minerálních hnojiv, agrochemikálií a dalších prostředků.

Hosté „Dne udržitelnosti“ z řad univerzitních profesorů a odborníků ze společnosti John Deere očekávají, že současně s využitím digitálních technologií bude možné do roku 2030 prudce snížit emise CO2 až o 1,5 %. Markwart von Pentz prohlásil zemědělce za zachránce klimatu. Digitalizace je již nyní klíčovým nástrojem udržitelnějšího hospodaření. Umožňuje také transparentní a efektivní sběr dat včetně jejich archivace a napomáhá zemědělcům získat zpět důvěru spotřebitelů.

Zástupci společnosti John Deere vyzdvihli na akci tři hlavní oblasti, jež mají zvláštní dopad na udržitelnost zemědělství – ochrana půdy (pomocí moderních strojů s vyspělou konstrukcí), hnojení (přesná aplikace a dokumentace) a ochrana plodin (snížení používání agrochemikálií pomocí přesnějšího hnojení).

Jak zvýšit ochranu půdy

Ochrana půdy by měla dle zástupců značky John Deere spočívat především v používání strojů s větším pracovním záběrem. Ty snižují intenzitu škodlivého zhutňování půdy, a zvyšují tak jak úrodnost půdy, tak její pórovitost a schopnost uchovávat více živin a vody.

 Pásové traktory jsou k půdě ještě šetrnější. Zdroj foto - tisková zpráva John Deere
Pásové traktory jsou k půdě ještě šetrnější. Zdroj foto - tisková zpráva John Deere

V posledních letech traktory nepochybně zvýšily svoji hmotnost. Nicméně zhutňování půdy se neustále snižuje díky používání větších rozměrů pneumatik a jejich možnosti pracovat s nízkotlakými tlaky. Například moderní 22tunový traktor působí na půdu hmotností pouze 0,6 kg/cm², zatímco 3tunový traktor o výkonu 75 koní vyrobený v 70. letech 20. století působí na půdu mnohem větší hmotností, a to 1,5 kg/cm². Pásové traktory jsou k půdě ještě šetrnější. Nový čtyřpásový traktor John Deere 8RX má obrovskou kontaktní plochu 4,6 m², takže hmotnost působící na plochu je velmi nízká, pouze 0,4 kg/cm². Větší stopa také znamená menší zhutnění v hlubších vrstvách půdy a snížení valivého odporu.

Účinnější využití kejdy

Není pochyb o tom, že kejda je cenné organické hnojivo, které je však třeba správně používat. Zemědělec musí být schopen určit nejen obsah živin v kejdě, ale i množství živin, které plodina potřebuje doplnit. Obojí lze dnes přesně změřit odebráním vzorků půdy a rostlin. Výsledky umožňují zemědělcům vytvořit aplikační mapy, které dovolí přesnou aplikaci hnojiv na konkrétní místo.

 Pomocí technologie John Deere HarvestLab lze přesně změřit obsah živin v kejdě i siláži. Zdroj foto - tisková zpráva John Deere
Pomocí technologie John Deere HarvestLab lze přesně změřit obsah živin v kejdě i siláži. Zdroj foto - tisková zpráva John Deere

Pomocí technologie John Deere HarvestLab lze přesně změřit obsah živin v kejdě. Jde o systém, jenž pracuje se senzorem NIR. Ten slouží k identifikaci přesného množství dusíku, fosforu a draslíku. Na základě aktivního měření a práce s aplikační mapou v reálném čase je proto možné upravovat dávku hnojiva automaticky během samotné aplikace. Traktor s cisternou dávkuje organické hnojivo přesně podle specifických potřeb plodiny. Nedochází tak nadměrnému nebo nedostatečnému hnojení, potažmo k nežádoucímu znečištění ovzduší i vody. Mimo jiné tak lze výrazně snížit spotřebu minerálních hnojiv, a tedy minimalizovat spotřebu energie potřebné k jejich výrobě, a v konečném důsledku tak snížit produkci CO2.

Cílená ochrana plodin

Je třeba se rovněž vyvarovat nadměrného nebo nedostatečného hnojení umělými přípravky. Tato rizika lze odstranit používáním satelitního navádění AutoTrac, pomocí inteligentního systému SectionControl a systému ExactApply společnosti John Deere. Současně se stále více prosazuje trend, kdy se na základě aplikačních map ošetřují pouze nezbytná místa na poli (místa s plevelem apod.).

 John Deere přichází také s přesnou technologií See & Spray, která využívá kamerový systém a umělou inteligenci. Zdroj foto - tisková zpráva John Deere
John Deere přichází také s přesnou technologií See & Spray, která využívá kamerový systém a umělou inteligenci. Zdroj foto - tisková zpráva John Deere

John Deere přichází také s přesnou technologií See & Spray, která využívá kamerový systém a umělou inteligenci. Dokáže identifikovat plevel (vidí rozdíl mezi nechtěnou a vysetou plodinou) a aplikovat herbicid jen na konkrétní místa na poli, tedy pouze na plevel. Technologie See & Spray je v současné době vyvíjena pro aplikaci v řádkových kulturách. Možné je dosáhnout až 90% úspory herbicidů.

Kamerový systém AutoTrac Vision společnosti John Deere je využitelný i při meziřádkové kultivaci kukuřice či řepy, a to v kombinaci s naváděcím systémem AutoTrac. Díky přesnosti je možné pracovat při rychlosti až 16 km/h.

Výše zmíněné technologie nemohou samy o sobě přispět k celkové klimatické neutralitě zemědělství. Lze však pomocí nich snížit náklady na hnojiva, agrochemikálie a pohonné hmoty a výrazně snížit uhlíkovou stopu zemědělství.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: John Deere

1) z podkladů John Deere


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.