Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Steketee roste a chce rozpoznávat rostliny pomocí umělé inteligence

Zveřejněno: 21. 2. 2021

Nizozemská společnost Steketee je součástí firmy Lemken od roku 2018. V loňském roce držela krok s rostoucí poptávkou po strojích pro mechanickou likvidaci plevele. Navzdory pandemie koronaviru firma Steketee v roce 2020 rostla a zaznamenal růst tržeb o 30 %.

Mechanická likvidace plevele. Zdroj foto - Steketee / tisková zpráva Steketee

Aby byla uspokojena vysoká poptávka, Steketee a Lemken optimalizoval proces výroby strojů ve Stad aan 't Haringvliet (Nizozemsko) – zde bude zřízena další montážní linka pro menší stroje. Tímto krokem se zvýší výrobní tempo a zkrátí dodací lhůta.

Optimalizována byla rovněž příprava a zpracování objednávek. Vytvořeny byly dvě produktové řady strojů - Professional a Individual Line. První řada zahrnuje snadno konfigurovatelné stroje a druhá řada je určena pro stroje, které se upravují podle individuálních požadavků zákazníků. Typicky se jedná o požadavek na větší pracovní záběr či kamerové navádění. S kamerovým naváděním má Steketee dvacetileté zkušenosti.

Úprav se dočkaly také poprodejní služby. Objednávání náhradních dílů lze nyní provádět prostřednictvím online portálu Agroparts. Všechny běžné náhradní a opotřebitelné díly jsou k dispozici v centrálním skladu. Zajišťována je expresní dodávka dílů přes noc.

Firma Steketee se většinou soustředila na trhy západní Evropy. Po převzetí firmou Lemken se ale zvýšila poptávka po strojích také ze zemí střední a východní Evropy. I tam lze pozorovat trend směřující k mechanické likvidaci plevelů.

V současné době jsou vyvíjeny a testovány nové metody rozpoznávání rostlin pomocí umělé inteligence. Steketee slibuje, že v brzké době si už budou moci zákazníci vyzkoušet tuto technologii v praxi.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Steketee

1) z podkladů Steketee


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.