Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Steyr vyvíjí inteligentní kolo pro traktory, které pomocí ultrazvuku chrání půdu

Zveřejněno: 23. 1. 2020

Steyr spolu s partnery vyvíjí inteligentní kolo pro větší ochranu půdy. Tlak v pneumatice se optimalizuje díky ultrazvukovému senzoru. Kolo vzniká v rámci projektu BMBF SoilAssist a bude prezentováno na výstavě Internationalen Grünen Woche (IGW) v Berlíně.

Inteligentní kolo pro větší ochranu půdy

Rakouský výrobce traktorů Steyr se spolu s ostatními společnostmi stal partnerem projektu BMBF SoilAssist, který se zajímá o ochranu půdy. Kromě specialisty na pneumatiky a kola Grasdorf GmbH a specialisty na systémy pro regulaci tlaku v pneumatikách TerraCare je v projektu zainteresován i traktor od firmy Steyr. Projekt společností se zaměřuje na „inteligentní“ kolo - vzdálenost mezi ráfkem a zemí se měří pomocí ultrazvukového senzoru. Lze tak optimalizovat maximální přípustnou výchylku pneumatiky, tlak v pneumatice potřebný pro daný účel a tím i kontaktní plochu se zemí – tím dojde k maximální možné ochraně půdy před negativním utužením. Zabrání se též poškození pneumatiky v důsledku nadměrného vychýlení a souvisejícího přehřátí, což zvýší životnost pneumatiky.

Partneři projektu chtějí vyvinout řešení, které nezávisle rozpozná situace během práce, zatížení a automaticky vybere a nastaví nejlepší možný tlak v pneumatikách. Záměrem je dosáhnout významného zlepšení udržitelné ochrany půdy při minimálním prokluzu pneumatik a spotřeby paliva.

Inteligentní kolo bude veřejnosti prezentováno na výstavě Internationalen Grünen Woche (IGW) v Berlíně.

„Jsme potěšeni, že nám tento projekt umožňuje vyvinout něco ve směru udržitelného hospodaření s půdou. Spolu s našimi partnery chceme pokračovat v práci na projektu a zaměřit se na ochranu půdy,“ říká Hans-Werner Eder, marketingový manažer traktorů Steyr.

Internationale Grüne Woche Berlin

Veletrh Internationale Grüne Woche Berlin, česky Mezinárodní zelený týden Berlín, často zkráceně nazývaný IGW, je mezinárodní veletrh, který se koná v Berlíně. Veletrh je zaměřený na zemědělské produkty (v širokém slova smyslu), prezentují se zde výrobci a obchodníci z celého světa. Veletrh je přístupný nejen pro odborné návštěvníky, ale i laickou veřejnost. Jedná se o nejdůležitější veletrh v oblastech potravinářství, zemědělství a zahradnictví. Veletrh se koná pravidelně vždy na začátku roku na výstavišti v Berlíně. V roce 2016 veletrh navštívilo přibližně 400 000 návštěvníků.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Steyr

1) čerpáno z materiálů Steyr

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.