Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Švýcaři vyrobili svůj první elektrický traktor, má pět elektromotorů a umí rekuperovat

Zveřejněno: 11. 1. 2019

Na veletrhu Agrama v Bernu, představil Sepp Knüsel, první plně elektrický traktor od výrobce Rigitrac – model SKE 50 Electric. Výrobce při konstrukci tohoto traktoru upustil od svého revolučního rámu se středovým kloubem, místo něj se nachází baterie, která má zajistit lepší těžiště v kopcovitém terénu.

Švýcarský elektrotraktor má vydržet při práci tři až šest hodin.

Už na veletrhu Agritechnica 2011 tento švýcarský výrobce traktorů naznačil, že se zajímá o hybridní pohony – dieselový pohon kombinovaný s elektrickým pohonem. Za tu dobu ale společnost pokračovala ve vývoji a nakonec představila traktor, který využívá k pohonu pouze elektřinu.

Rigitrac SKE 50 Electric disponuje baterií o výkonu 80 kWh, která je umístěná v dolní poloze pod kapotou, takže zvyšuje stabilitu traktoru. Traktor je schopen pracovat tři až šest hodin v závislosti na pracovní zátěži. Od tohoto roku bude elektrický Rigitrac, vzhledem k jeho malým rozměrům, testován v městském prostředí a na menších farmách. Všechna data o traktoru budou přenášena on-line do vývojového oddělení společnosti Rigitrac, která průběžně optimalizuje tento stroj. Později by se měl objevit na trh.

Každá náprava a vývodový hřídel má vlastní elektromotor

Traktor disponuje pěti elektromotory. Každá náprava a každý vývodový hřídel (přední a zadní) má vlastní elektromotor. Pátý elektromotor zvyšuje výkon hydraulického čerpadla pro závěsy a pomocné hydraulické ventily. Traktor má též rekuperační brzdný systém, který při brzdění zajistí dobíjení baterie. Tento systém úspěšně využívají i některé elektromobily pro zvýšení dojezdu. Další výhodou elektrické energie je, že otáčky vývodového hřídele se mohou plynule měnit v rozsahu od 0 do 1000 ot/min.

Výrobce uvádí, že elektrický Rigitrac má pětkrát nižší náklady na energii než motor s vnitřním spalováním. Farmář může vyrábět vlastní energii například za pomocí fotovoltaických systémů či jiných obnovitelných zdrojů. Zakladatel společnosti Rigitrac, Sepp Knüsel, si myslí, že díky nízkým provozním nákladům během několika málo let nahradí elektrické traktory ty tradiční se spalovacím motorem.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Rigitrac

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.