50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Teleskopický manipulátor Bobcat je v ZS Slatina pod Hazmburkem stěžejním strojem

Zveřejněno: 18. 3. 2020

Od teleskopických manipulátorů Bobcat uživatelé očekávají spolehlivost a bezproblémový provoz. Totéž vyžadují i v ZS Slatina pod Hazmburkem a.s., kde nedávno pořídili model TL43.80HF AGRI. Ten je využíván k různým manipulačním pracím, při nichž se nejlépe projevují jeho přednosti. V několika střediscích živočišné a rostlinné výroby je zužitkována jeho vysoká manévrovatelnost a na poli zase rychlé pohyby ramene, výkonná hydraulika, vysoká nosnost a výška zdvihu. To vše bezpochyby patří k dalším aspektům, které jsou zemědělci při výběru nového manipulátoru zvažovány.

Manipulátor Bobcat má tři režimy řízení. Jak jsme se od obsluhy dozvěděli, tzv. krabí chod využívá tehdy, když jede ke zdi a pak potřebuje vyjet ven

ZS Slatina pod Hazmburkem je se svou historií sahající až do roku 1971 klasickou zemědělskou společností zabývající se rostlinnou a živočišnou výrobou. „Hospodaříme na 1600 ha orné půdy. Na 590 ha pěstujeme pšenici, na 140 ha jarní ječmen a na 160 až 200 ha řepku. 60 ha patří trvalým travním porostům a zhruba 150 ha vojtěškám. 380 ha náleží kukuřici sklízené na zrno a siláž pro dobytek. Máme i 30 ha chmelnic a řadíme se tak mezi tradiční pěstitele chmele v Úštěcké oblasti. Nyní máme 290 kusů dojnic a navíc telata, jalovice a býky umístěné ve dvou středicích v Želechovicích a Úpohlavech,“ vypočítal pan Ing. Tomáš Kubatko, vedoucí rostlinné výroby a místopředseda představenstva ZS Slatina pod Hazmburkem. Společnost také provozuje bioplynovou stanici o výkonu 549 kW. V podniku probíhá řada modernizací. Výstavbu nových chlívů plánují na středisku v Želechovicích, v Siřejovicích by pak mělo dojít ke zřízení nové sušárny chmele.

„Bobcat byl zvolen mimo jiné z důvodu polohy společnosti zajišťující servis těchto strojů. Velké servisní středisko se nachází v Praze a jsou tak schopni být v případě potřeby rychle u nás. Dalším důvodem byl špičkový přístup dodavatele stroje ”
Ing. Tomáš Kubatko, vedoucí rostlinné výroby a místopředseda představenstva ZS Slatina pod Hazmburkem

Jako každý zemědělský podnik v okolí, tak ani ZS Slatina pod Hazmburkem neunikla důsledkům velkého sucha, které minulý rok postihlo tuto oblast už druhým rokem v řadě. Ze všech plodin se nejlépe vyvíjela kukuřice – sklízená na zrno měla výnos 8 t, zatímco pšenice 5,4 t, jarní ječmen 5 t a řepka 3,2 t. První seč vojtěšky byla dle slov pana Kubatky dobrá, z druhé seče byla k užitku jen polovina vojtěšek a třetí seč poskytla téměř nulový výnos. „Ještě loni v květnu vše vypadalo dobře, ale červen všechno spálil. V Doksanech bylo 20 tropických dnů a s průměrnými denními teplotami 30 stupňů a srážky skoro žádné, což není normální stav. Loni celkově spadlo 370 mm srážek, přičemž 300 mm byl stav ke konci září. 70 mm spadlo v listopadu a prosinci,“ zhodnotil ne moc příznivý loňský rok pan Kubatko.

Špičkové servisní zázemí

Vzhledem k tomu, že ZS Slatina pod Hazmburkem provozuje jak rostlinnou, tak živočišnou výrobu, patří teleskopický manipulátor mezi stěžejní stroje v podniku. Koncem září loňského roku byl pořízen nový Bobcat TL43.80HF AGRI. „Uspořádali jsme menší výběrové řízení a pár teleskopických manipulátorů jsme si i vyzkoušeli. Bobcat byl zvolen mimo jiné z důvodu polohy společnosti zajišťující servis těchto strojů. Velké servisní středisko se nachází v Praze a jsou tak schopni být v případě potřeby rychle u nás. Dalším důvodem byl špičkový přístup dodavatele stroje – společnosti Bobcat CZ, a.s.,“ řekl pan Kubatko. U původně využívaného manipulátoru docházelo k častým poruchám elektroniky a nespokojenost vyvolávaly také ceny náhradních dílů. Dostupnost náhradních dílů byla pro vedení společnosti nakonec i rozhodujícím faktorem. Společnost Bobcat CZ drží skladem velké množství dílů v hodnotě několika desítek milionů korun. Výhodou je také výrobní závod Bobcatu v Dobříši, kde jsou taktéž k dispozici náhradní díly. Servisní podpora je neméně důležitá, protože manipulátor obecně často pracuje uprostřed pole, a to včetně víkendu či letních prázdnin, a pokud se něco stane, je potřeba rychlé reakce. Bobcat CZ navíc v případě potřeby nabízí zapůjčení náhradního stroje. Od října minulého roku do ledna, kdy redakce zemědělský podnik navštívila, měl stroj odpracováno 440 motohodin. Zapojuje se prakticky do všech prací spojených s provozem živočišné a rostlinné výroby – zabezpečuje manipulaci s balíky slámy, přihrnuje hnůj, nakládá krmení a využití nachází i při stavbě konstrukcí chmelnic.

Vzadu zaoblené okno asymetrické kabiny je typickým prvkem manipulátoru Bobcat, který zlepšuje výhled dozadu a do strany
Vzadu zaoblené okno asymetrické kabiny je typickým prvkem manipulátoru Bobcat, který zlepšuje výhled dozadu a do strany

TL43.80HF pro pracovní úkoly vyžadující vysokou nosnost, efektivitu a snadné manévrování

Číslo 43 v typovém označení TL43.80HF znamená maximální nosnost 4,3 tun, hodnota 80 v názvu demonstruje výšku zdvihu 8 m a iniciály HF jsou zkratkou anglického výrazu HighFlow, jež značí zvýšený hydraulický výkon. Díky těmto technickým datům a kompaktním rozměrům (2,3 m široký a méně než 5 m dlouhý) se model řadí do kategorie teleskopických manipulátorů, po kterých poptávka na trhu v poslední době neustále roste. Právě tato výška zdvihu a nosnost byly při výběru nového stroje požadavkem investora. TL43.80HF je příhodným řešením pro pracovní úkoly, které vyžadují vysokou nosnost, efektivitu a snadné manévrování.

Adaptér umožňuje připojit příslušenství využívané i manipulátorem jiné značky
Adaptér umožňuje připojit příslušenství využívané i manipulátorem jiné značky

Stroj jsme zastihli při nahrnování hnoje ve středisku živočišné výroby v Úpohlavech. Manipulátor občas projíždí chlévem, kde je dobytek ustájen na volné podestýlce. Kromě jiného má jednou za čtrnáct dní na starosti vyhrnování hnoje. Při přihrnování hnoje využívá velkoobjemovou lopatu, kterou upotřebil už předešlý manipulátor. Bobcat může díky speciálnímu upínacímu systému využívat i příslušenství vyráběné pro nakladače značek JCB, Manitou či Merlo. TL43.80HF je vyvinut pro náročné manipulační operace a je ve skutečnosti jediným strojem tohoto typu na trhu, který může využívat lopatu s objemem 3 500 litrů v kombinaci se Z-kinematikou, rozsahem vyklápění 152 stupňů a o rypné síle 7000 kg. Jednou z nejdůležitějších výhod tohoto modelu je vysoký hydraulický výkon High Flow (HF) čerpadla s průtokem 190 l/min při 255 barech, kde 150 l/min připadá na přídavnou hydrauliku. Pohyby stroje jsou vhodně koordinovány. Technologie HF je kombinována s patentovaným systémem Power Lift umožňující zvedat až 4300 kg bez zpomalení pohybu ramene. Aby nedocházelo ke zbytečnému zahřívání oleje a ztrátám výkonu, čerpadlo s čidlem zatížení dodává olej pouze v případě, že je požadován výkon hydrauliky.

Manipulátor je využíván při různých pracích. Tady nahrnuje hnůj v areálu kravína
Manipulátor je využíván při různých pracích. Tady nahrnuje hnůj v areálu kravína

Manipulátor je osazen motorem Bobcat D34 (130 koní) vyvinutým speciálně pro teleskopické manipulátory určené pro evropský trh. Kompaktní motor a vhodně tvarovaná kapota s nízkým profilem zlepšují viditelnost do strany. Vzadu zaoblené okno asymetrické kabiny je typickým prvkem manipulátoru Bobcat, který zlepšuje výhled dozadu a do strany. Standardní funkcí motoru je ECO režim udržující optimální hydraulický výkon bez využití plného výkonu motoru – úpravou hlavních funkcí stroje se dosahuje rovnováhy mezi výkonem a spotřebou paliva. Motor je spojen s hydrostatickou převodovkou s dvojicí režimů rychlostí pro práci a pro přepravu. Obsluze trvalo jen malou chvíli si na nové ovládání v Bobcatu zvyknout. Ovládání ramene, pojezdu a přídavné hydrauliky je řízeno přes multifunkční joystick, u něhož obsluhy oceňují citlivost. Na kabině byla nálepka AGRI se třemi hvězdami – to znamená, že stroj disponuje veškerou výbavou potřebnou pro optimální a maximální komfort, včetně výbavy zahrnující rychloupínací zařízení s hydraulickými zámky, automatické odpružení výložníku, 6 LED pracovních světel a klimatizaci.

TL43.80HF vhodně kombinuje výkonnost a kompaktnost
TL43.80HF vhodně kombinuje výkonnost a kompaktnost

Na rozdíl od jiných výrobců na trhu je ke každému teleskopickému manipulátoru Bobcat poskytována tříletá záruka/3000 motohodin. Všechny teleskopické manipulátory Bobcat jsou navrženy a vyrobeny tak, aby splňovaly skutečné potřeby a očekávání zákazníků. Manipulátory se vyrábí více než 40 let ve výrobním závodě ve francouzském Pontchâteau. Zákazník si může vybrat ze široké škály modelů manipulátorů pokrývající maximální nosnosti mezi 2,6 a 4,3 t a výšky zdvihu od 6 do 8 m.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.