Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

To tu ještě nebylo. Rekordní sázení brambor má výsledek 41,59 ha za 12 hodin

Zveřejněno: 25. 6. 2021

Časová okna pro práce na poli se kvůli počasí zkracují, vyžadována je proto obzvláště výkonná technika. Zemědělci a podniky služeb jsou zároveň nuceni snižovat množství práce (na hektar) na minimum. Z těchto důvodů se firma Grimme v květnu rozhodla absolvovat rekordní sázení brambor.

Rekord se uskutečnil na území Meklenbursko-Přední Pomořansko, 40 km jihozápadně od německého Schwerinu. Zdroj foto - tisková zpráva Grimme

Cílem firmy Grimme bylo zjistit výkonnost sázecího stroje Grimme GL 860 Compacta během 12 hodin práce na poli - ve skutečných podmínkách. Takový pokus o rekord ještě nikdo neprovedl.

Rekord se uskutečnil na území Meklenbursko-Přední Pomořansko, 40 km jihozápadně od německého Schwerinu. Podmínky v letošním roce nebyly pro sázení brambor optimální kvůli nočním mrazům a vytrvalým dešťovým přeháňkám.

Rekordní sázení bylo kvůli počasí zpožděno o jeden týden. 6. května vše mohlo konečně začít. Rekord se uskutečnil na pozemcích rodinného podniku Braasch. Podnik se specializuje na produkci brambor. K tomu používá dva sázecí stroje Grimme GL 860 Compacta. Brambory pro vlastní potřebu podnik pěstuje na 360 ha, brambory pro odběratele pěstuje na 900 ha. V roce 2020 vysadil 850 ha brambor jedním strojem Grimme GL 860 Compacta – muselo být vše perfektně zorganizované, jinak by takové výkonnosti stroj nemohl dosáhnout.

První řádek posloužil k nastavení stroje, pak mohl pokus o rekord začít. Zdroj foto - tisková zpráva Grimme
První řádek posloužil k nastavení stroje, pak mohl pokus o rekord začít. Zdroj foto - tisková zpráva Grimme

6. května ranní teplota dosahovala pouhých 3,5 °C. Jinak panovaly suché podmínky vhodné pro zahájení rekordu. Ze střediska souprava složená z traktoru Fendt 942 Vario, sázecího stroje Grimme GL 860 Compacta a čelního zásobníku Amazone FTender vyrazila před šestou hodinou ranní na 11 km vzdálený pozemek. Pohyb po silnici byl bezproblémový díky přepravní šířce do 3,29 m.

Souprava složená z traktoru Fendt 942 Vario, sázecího stroje Grimme GL 860 Compacta a čelního zásobníku Amazone FTender. Zdroj foto - tisková zpráva Grimme
Souprava složená z traktoru Fendt 942 Vario, sázecího stroje Grimme GL 860 Compacta a čelního zásobníku Amazone FTender. Zdroj foto - tisková zpráva Grimme

Jakmile traktor dojel na pole, byl snížen tlak ve všech pneumatikách, aby byla zajištěna ochrana půdu a vyšší trakce. Došlo také na kalibraci hnojiva – dávka byla nastavena na 100 kg/ha. Hnojivo se ukládalo do hloubky 5 cm pod hlízu. Zároveň bylo doplněno do nádrží (umístěné na sázecím stroji) o objemu 800 l tekuté hnojivo – sloužilo pro ochranu hlíz před infekcí. Dávka tekutého hnojiva byla stanovena na 130 l/ha. Sazeč musel umístit do půdy 2,5 tun brambor na hektar.

Během sázení musel traktor několikrát zastavovat, aby doplnil zásobník (6 tun) sázecího stroje, palivo a hnojivo. Plnění zásobníku na brambory probíhalo následovně: Brambory na pole dovážely traktorové návěsy. Brambory z návěsu do lžíce (objem 4 m3) kloubového nakladače JCB dopravoval dopravníkový pás. Tímto způsobem se výrazně snížily prostoje při plnění zásobníku.

Souběžně se sázením probíhala aplikace tekutého i pevného hnojiva. Zdroj foto - tisková zpráva Grimme
Souběžně se sázením probíhala aplikace tekutého i pevného hnojiva. Zdroj foto - tisková zpráva Grimme

Pole má výměru 47,17 ha – nejdelší strana má 900 metrů. Pole obsahuje 17 souvratí a je hranaté. Loni bylo na poli vypěstováno obilí. Následovala meziplodina – ředkev. Poté byl na pozemku aplikován substrát. Pole pak bylo zoráno pluhem (s pěchem) do hloubky 28 cm. Na poli se nevykytuje kamení. Traktor již měl v navigačním systému virtuálně označeny hranice pole. Díky tomu bylo možné na souvratích vypínat a zapínat jednotlivé sázecí jednotky s přesností na centimetry.

Kvůli kolejovým řádkům bylo během první jízdy v činnosti jenom 6 sázecích jednotek stroje (do rekordu tato jízda nebyla zahrnuta). Tato první jízda posloužila i k nastavení sázecího stroje.

Pracovní rychlost se pohybovala od 8 do 9 km/h. Po jejím zvýšení dosáhla logistika svého limitu. Návoz brambor musel být zrychlen. Zastávky pro doplnění zásobníků trvaly většinou do 11 minut.

Komplikace během rekordu

Během rekordu musel tým z firmy Grimme řešit i řadu komplikací: Během jedné jízdy například přestalo fungovat ukládání hnojiva. Střižný šroub praskl po kontaktu s cizím předmětem. Výměna trvala 6 minut. Kolem desáté dopoledne se souprava opět zastavila uprostřed pole. Kvůli softwarovému problému musel být celý elektronický systém stroje restartován. Po necelých 11 minutách byl problém vyřešen. Po 10 hodinách strávených na poli jeden z vaků na hnojivo praskl, takže hnojivo muselo být dopravováno do čelního zásobníku pomocí dopravníkového pásu, což zabralo drahocenný čas. Zdržovalo také časté tankování. Čas zabralo i vytahování zapadlého auta pro převoz hnojiva.

Po 12 hodinách byl znám výsledek - 41,59 ha. Zdroj foto - tisková zpráva Grimme
Po 12 hodinách byl znám výsledek - 41,59 ha. Zdroj foto - tisková zpráva Grimme

Po 12 hodinách byl znám výsledek - 41,59 ha.

Rekord bohužel není oficiální, protože komisaři Guinnessovy knihy nebyli schopni dorazit na místo kvůli zdravotním podmínkám.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Grimme

1) z podkladů Grimme

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.