Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Traktorové čelní nakladače STOLL ProfiLine a Solid přichází v nové podobě

Zveřejněno: 10. 12. 2021

Firma Stoll Maschinenfabrik představuje novou generaci čelních nakladačů řady ProfiLine a Solid. Obě řady jsou vyvíjené v Německu.

Čelní nakladač Stoll ProfiLine.

Stále častěji si farmáři pořizují velké traktory. K těmto traktorům musí být odpovídající čelní nakladač. Nová generace čelních nakladačů Stoll ProfiLine se dokonale hodí pro traktory o výkonu od 50 do 300 koní a více.

Čelní nakladač Stoll je vyrobený z jemnozrnné oceli, díky které se vyznačuje vysokou torzní tuhostí a stabilitou. Optimální Z-kinematika nakladače Stoll zajišťují výhled na připojené nářadí. Mezi volitelnou funkci patří například rychlé vyprazdňování. Veškerá hydraulika je dobře chráněna, ale volně přístupná.

Čelní nakladač Stoll ProfiLine může být také namontován blíže ke kabině, což vede ke snížení zatížení traktoru. Těžiště celého čelního nakladače je přesunuto do těžiště traktoru.

Čelní nakladače Stoll lze pohodlně připojit k traktoru pomocí funkce drive-in. Navzdory všem vylepšením zůstala jedna věc po 30 let stejná: princip drive-in. I nový čelní nakladač bude dokonale pasovat na osvědčenou konzoli od firmy Stoll.

Nakladač Stoll je vybaven tlumicím systémem Comfort-Drive. V příčném nosníku čelního nakladače – přímo nad centrálním hydraulickým blokem – je zabudován pístový akumulátor. Ten je částečně plněn olejem a částečně dusíkem. Vibrace, ke kterým dochází během jízdy, jsou tlumeny změnou tlaku mezi plynnou a olejovou částí akumulátoru.

Čelní nakladač Stoll je opatřen regulací polohy nářadí, která je integrována přímo do ramena a je tak nezávislá na traktoru a řízení. Lžíce a lopaty lze naplnit až po okraj díky optimálnímu nabíracímu úhlu a funkci přídavného nabírání.

Nakladač Stoll ProfiLine lze ovládat třemi různými pákami – vybírat lze podle výbavy traktoru.

Od dubna příštího roku na trh přijde také nová generace čelních nakladačů řady Stoll Solid.
Od dubna příštího roku na trh přijde také nová generace čelních nakladačů řady Stoll Solid.

Od dubna příštího roku na trh přijde také nová generace čelních nakladačů řady Stoll Solid. Konkrétně půjde o největší model Stoll Solid 40–22P, který je vhodný pro traktory od výkonu 80 až 135 koní.

Agrostroj Pelhřimov udělal rekordní akvizici a koupil německou firmu Stoll Maschinenfabrik, světovou dvojku v čelních nakladačích. Agrostroj vlastní čelní nakladače vyrábí prostřednictvím člena skupiny, společnosti Humpolecké strojírny Humpolec – tato společnost vyrábí čelní nakladače několik desetiletí, v současnosti pod značkou TracLift.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Stoll

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.