Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Univerzální výsevní zařízení Amazone GreenDrill 501 pro půdozpracující a secí stroje

Zveřejněno: 29. 10. 2019

Amazone představuje první samostatně vyvinuté univerzální výsevní zařízení GreenDrill 501 s objemem 500 l pro výsev jemných semen nebo hnojení. Použito může být ve spojení se stroji na zpracování půdy od Amazone nebo se secími stroji Cirrus.

Výsevní zařízení GreenDrill 501 od Amazone

Zásobník GreenDrill 501 pojme 500 l osiva nebo hnojiva. Nádoba s velkým otvorem pro plnění je vyrobená z odolného plastu a je snadno přístupná pomocí plošiny. Šroubový uzávěr chrání semena před prachem a vlhkostí. Zásobník disponuje i dvoupolohovým snímačem naplnění. Ve spodní části zásobníku se nachází ochranná mřížka, která chrání dávkovač před cizími tělesy.

Osivo se dávkuje pomocí elektricky poháněné dávkovací jednotky pod zásobníkem osiva. Pro různá semena jsou k dispozici různé dávkovací válce, které lze rychle a snadno vyměnit. Elektrický pohon umožňuje snadné nastavení výsevku pomocí terminálu v kabině traktoru. Kalibrovat je možné stisknutím tlačítka. Stroj může být kalibrován buď za pomocí terminálu, kalibračního tlačítka nebo prostřednictvím aplikace mySeeder ve smartphonu.

Pokud je stroj umístěn na stroji na zpracování půdy, jako je například kompaktní diskový podmítač Catros, GreenDrill 501 má svůj vlastní hydraulický ventilátor, kterým je semeno dopravováno z dávkovací jednotky přes rozdělovací hlavu (16 až 48 vývodů) přímo k sekcím.

Ovládání zařízení GreenDrill 501 může být prováděno různými způsoby, v závislosti na tom, na jakém stroji je nainstalováno. Pokud je například GreenDrill 501 namontován na secím stroji Cirrus, je plně zapojen do elektroniky tohoto secího stroje. GreenDrill je například zobrazen a ovládán na terminálu jako druhý nebo třetí „zásobník“ osiva či jako dávkovací jednotka. Pokud je GreenDrill namontován na půdozpracujícím stroji, lze jej ovládat buď prostřednictvím terminálu ISOBUS traktoru, nebo například prostřednictvím terminálu ISOBUS AmaTron 4.

Zařízení se veřejnosti představí na zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Amazone

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.