50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Uzlovač Claas oslavil kulaté výročí. Bez něj by nemohl fungovat velký lis na hranolové balíky

Zveřejněno: 29. 12. 2021

Před 100 lety přihlásil Claas svůj první patent: uzlovač vyrobený pro tehdejší vazač slámy Claas. To položilo základ pro bezkonkurenční úspěch v oblasti lisovací technologie.

Základní mechanický princip zůstává po celá desetiletí téměř beze změny – jak u jednoduchého, tak u dvojitého uzlovače Claas.

Uzlovač Claas je srdcem velkých lisů na hranolové balíky. Základní mechanický princip zůstává po celá desetiletí téměř beze změny – jak u jednoduchého, tak u dvojitého uzlovače. Průlomovým vývojem v roce 1923 byl „uzlovač s omezenou pohyblivostí horní části“.

Pouhé dva roky předtím podal Claas svůj vůbec první patent na uzlovací zařízení, které vynalezli pro použití na vazače slámy. Vazač slámy byl prvním výrobkem rodinné firmy založené v roce 1913, po níž následoval patentovaný lis na slámu Claas. V té době byly oba stroje navrženy pro použití v kombinaci s mláticími stroji. V roce 1934 způsobil převrat v evropské sklizni slámy a sena lis Claas se sběracím ústrojím tím, že celou práci provedl v jediné operaci - sbíral úrodu, lisoval ji do kompaktních balíků a nakládal na vůz. Mezi další milníky v historii uzlovače patří lis se sběracím ústrojím pro hustě slisované balíky 1953 HD, lis s posuvným pístem MARKANT 1967 a v neposlední řadě CLAAS QUADRANT uvedený na trh v roce 1988, který jen v Německu zaznamenal více než 5 500 prodaných strojů.

100 let po podání prvního patentu, Claas stále vyvíjí a vyrábí své uzlovače zcela interně.
100 let po podání prvního patentu, Claas stále vyvíjí a vyrábí své uzlovače zcela interně.

100 let po podání prvního patentu, Claas stále vyvíjí a vyrábí své uzlovače zcela interně. K nejnovějšímu velkému vývoji došlo v roce 2015, kdy byly přepracovány háčky na uzlovače a upínací deska na motouzy, aby se usnadnilo používání silnějších motouzů a dále se zlepšila spolehlivost procesu uzlování. Claas zároveň představil automatickou regulaci tlaku (APC). Tento systém pomocí senzorů nepřetržitě monitoruje napětí motouzu a automaticky reguluje tlak zhutňování, aby se předešlo přetržení motouzu, a současně maximalizoval hustotu balíku.

Uzlovač Claas je srdcem velkých lisů na hranolové balíky.
Uzlovač Claas je srdcem velkých lisů na hranolové balíky.