Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

V 90. letech se stal prvním majitelem kombajnu Case IH Axial-Flow v Česku. Nedá dopustit na první ani poslední stroj

Zveřejněno: 28. 11. 2020

František Martin z Třebovle pěstuje kromě tradičních plodin také speciální plodiny jako je hrách, sója a mák. Na hospodáře jsou proto kladeny vysoké nároky a výmlat je zapotřebí provádět co nejšetrněji. Pan Martin už od roku 1992 sází na axiální způsob výmlatu v podání kombajnů Case IH Axial-Flow®. Těch se na farmě v rámci průběžné generační obměny objevilo již pět.

Sklízecí mlátičku Case IH Axial-Flow® 8240 řadí majitel mezi nejpovedenější, co se týče konstrukce, pohodlí a ovladatelnosti. Na fotografii zachycena při sklizni v roce 2018, foto Václav Wasserbauer

V Klučově a Třebovli na Kolínsku sídlí soukromá zemědělská farma Ing. Františka Martina, který je dlouholetým uživatelem zemědělské techniky Case IH. Už při jízdě do obce jsme míjeli na poli pracující polopásový Magnum Rowtrac, který však není zdaleka jediným strojem ze stáje Case IH na farmě – historie techniky této značky zde sahá až do devadesátých let minulého století. Strojový park v současnosti zahrnuje devět traktorů Case IH – například dva kusy Magnum 340 (jeden z nich s polopásovým podvozkem), Magnum 250, Magnum 7120, Case 160, 110, Puma a další. Nechybí ani kombajn Case IH Axial-Flow 8240.

„Case IH jsem zvolil proto, že jsem přesvědčen, že je nejlepší. Mlátička má úžasný výkon a je jednoduchá, proto u Case IH zůstávám”
Ing. František Martin

Předci pana Martina hospodařili na samotě. Současný majitel začínal hospodařit na 180 hektarech, ale jakmile výměra překročila 300 hektarů, bylo zapotřebí se přestěhovat do většího zázemí. Byl zakoupen opuštěný objekt s historií sahající až do 13. století přímo v obci Třebovle. Objekt s řadou stájí, chlévů a dalších budov vlastnil před stovkami let jeden z kouřimských měšťanů, posledním majitelem bylo za socializmu místní družstvo. Po pádu režimu objekt chátral a nakonec na něj byl vypsán demoliční výměr. František Martin ale nemovitost koupil a zahájil její rozsáhlou rekonstrukci. Nyní je část z celého objektu obyvatelná, nechybí byty, servisní zázemí, garážové, společenské a kancelářské prostory, které v průběhu let posloužily ke školení obsluh a nejrůznějším prezentacím.

Hraboší invaze zhatí budoucí investice

Na farmě se zabývají pouze rostlinnou výrobou, protože do živočišné výroby je dlouhodobě problematické sehnat pracovní sílu. Nyní zde pracuje dvojice pracovníků spolu s manželkou a synem majitele. Výměra obhospodařované zemědělské půdy činí 820 hektarů, pozemky se nachází v okolí obcí Klučov, Třebovle a Chrášťany. Hospodařeno je převážně na středně těžkých půdách bez kamenů, místy jsou půdy těžké. Na pozemcích jsou pěstovány tradiční plodiny, jako je pšenice, řepka, kukuřice na zrno, a speciální plodiny jako hrách, sója a mák. „V osevním postupu dodržujeme základní pravidla, abychom nepěstovali po sobě stejné plodiny. Jako předplodinu například pro pšenici volíme hrách, sóju, mák či řepku,“ uvedl pan Martin s tím, že na části výměry praktikují minimalizační technologii zpracování půdy a na druhé části orbu: „Byli jsme zastánci orby, ale před šesti lety jsme vůbec nezahloubili pluh pod řepky, a tak od té doby pod ně i pod obiloviny používáme stroj kombinující podrývák a talířový podmítač. Zbytek výměry oráme.“

František Martin se svými vnoučaty
František Martin se svými vnoučaty

Největší výzvou je nyní zvládnutí hraboší kalamity. Pan Martin odhaduje letošní ztráty jen na pšenici a řepce způsobené myšmi na více než dva miliony korun. Navíc i část letošní zaseté řepky se pravděpodobně bude likvidovat. „Snažíme se myši hubit, ale je jich příliš moc. S velkou invazí myší jsme se už setkali v roce 1997, kdy ani plošná aplikace rodenticidů nepomohla. Letos jsme dostali tak velkou ránu, že budeme muset omezit investice,“ poznamenal pan Martin.

Axiální koncepce výmlatu přesvědčila

František Martin se zemědělství věnuje již od roku 1982. Kromě zaměstnání v družstvu pracoval také jako dealer techniky Case IH do roku 2005. Nyní se věnuje naplno práci na farmě. „Hospodařit jsme začali v roce 1992. Tehdy jsme přes Motokov koupili první traktor a kombajn. Kombajn Case IH Axial-Flow 1680 byl vůbec první, který přišla do republiky,“ zavzpomínal Martin a podělil se také o dojmy z prvních Magnumů, které k nám přišly: „Ve srovnání s tím, co v družstvě, kde jsem pracoval, jezdilo, byl Magnum, kterého přivezli na zkušebnu, něco neskutečného a úplně jiný svět – přetlaková kabina, ticho, rádio...“

Case IH Axial-Flow® 1680 – toto byla první mlátička Axial-Flow® u nás (ilustrační foto)
Case IH Axial-Flow® 1680 – toto byla první mlátička Axial-Flow® u nás (ilustrační foto)

První rok sklidili s kombajnem Case IH Axial-Flow 1680 neuvěřitelných 1800 hektarů. „Tehdy jsme měli jen 350 hektarů a poskytovali jsme sklizňové služby. Na Nymbursku a Kolínsku se začala vůbec poprvé sklízet kukuřice na zrno. Z těch 1800 hektarů připadalo 900 hektarů jen na kukuřici. Po revoluci se ale družstva rozpadala, a tak se moc nehnojilo a výnosy z kukuřice nebyly takové, jako jsou nyní. V letech 1992 až 1994 se sklízelo nádherně, byla to léta, kdy v době sklizně moc nepršelo. Rád na to vzpomínám. Později jsme přibrali pár hektarů navíc a od sklizňových služeb jsme upustili,“ uvedl Martin a dodal, že první kombajn uváděl do provozu sám šéfkonstruktér Case IH z Ameriky, který obsluhu také naučil spoustu dovedností. A na šikovnou obsluhu strojů zde mají štěstí dodnes. Už po prvních sklizených hektarech kukuřice pan Martin prakticky dokázal, že axiální technologie výmlatu je k zrnu velmi šetrná. Charakteristikou axiální koncepce je její jednoduchost, tou se pyšní i nejnovější kombajny Case IH. Princip fungování technologie Axial-Flow® lze přirovnat k činnosti, při níž třeme obilí o ruce, aby se zrno dostalo ven – podobný proces totiž probíhá, když zrno protéká dlouhým rotorem uvnitř kombajnu. Uvolnění zrna nastává pouze vytíráním zrna o zrno. Dále je pak separováno díky efektivnímu využití odstředivé síly.

K zrnu tak šetrná, že zvládne sklízet množitelský porost

Od doby prvního pořízeného kombajnu Axial-Flow se na farmě v rámci průběžné generační obměny vystřídalo pět strojů s touto koncepcí. Aktuálně využívaným modelem je již zmíněný Axial-Flow 8240 pořízený před třemi lety. „Case IH jsem zvolil proto, že jsem přesvědčen, že je nejlepší. Mlátička má úžasný výkon a je jednoduchá, proto u Case IH zůstávám,“ uvedl majitel. Kombajny Case IH Axial-Flow jsou o třetinu jednoduší a mají též o třetinu méně pohyblivých součástek oproti ostatním strojům na trhu, což se pozitivně projevuje při údržbě a předsezónní přípravě stroje.

Při hodnocení všech pěti provozovaných kombajnů došel majitel k závěru, že nejlepšími kusy byly aktuálně používaný model Axial-Flow 8240 a úplně první pořízený stroj. „U ostatních modelů se navyšoval pouze výkon. Mlátička Axial-Flow 8240 nemá chybu, je výkonná, má rozumnou spotřebu paliva a dobře se obsluhuje. Vynikajících výsledků dosahuje při sklizni osivářských plodin, jako je hrách, sója a mák. Sklízíme množitelské plochy hrachu. Zatímco klasické ústrojí v mlátičce sklízí tyto plodiny při 16,18% vlhkosti s nutností pozdějšího dosoušení, my si dovolíme sklízet hrách při 11% vlhkosti a nepoškodíme ho. Měli jsme tady mlátičku s jinou koncepcí výmlatu a museli jsme ji odstavit, polovina zrn byla napůlená. To naše mlátička Case IH neudělá,“ uvedl majitel s tím, že není problém díky vysoké průchodnosti kombajnu sklízet vlhčí materiál nebo zelenější řepky. Může za to lineární průchod materiálu strojem (žádné bubny, změny toku apod.). Mezi rotorem a košem s úhlem opásání 360° je velká mezera. Nastavit lze počet otáček, regulovat je možné i to, kolikrát by měl materiál oběhnout rotorem, což se nejvíce využívá při sklizni polehlého porostu, kdy se otáčky sníží a materiál se pak lépe separuje.

Automatické přizpůsobení se podmínkám sklizně

Model Axial-Flow® 8240 už v nabídce Case IH nenajdeme, nahradil ho jeho nástupce v podobě modelu Axial-Flow® 8250, který nabízí automatizační systém výmlatu AFS Harvest Command
Model Axial-Flow® 8240 už v nabídce Case IH nenajdeme, nahradil ho jeho nástupce v podobě modelu Axial-Flow® 8250, který nabízí automatizační systém výmlatu AFS Harvest Command

Model Axial-Flow 8240 už v nabídce Case IH nenajdeme, neboť jeho místo zaujal nový typ 8250. Kombajn nyní dosahuje ještě vyššího výkonu, zásadní novinkou je však automatizační systém výmlatu AFS Harvest Command™. Tato technologie využívá senzory k nepřetržitému sledování sklizně. Zařízení nastavuje dle potřeby jeden ze sedmi různých parametrů, aby kombajn maximalizoval svůj výkon při zachování maximální kvality práce. Vrcholnou verzí je plná automatizace, kdy systém automaticky upravuje mláticí a čisticí ústrojí. Nechybí monitorování kvality zrna. Tato technologie spočívá v používání kamer a různých snímačů. Obsluha si může vybrat ze čtyř úrovní: Konstantní výkon sklizně (tuny sklízené za hodinu, pro přizpůsobení dopravní logistiky), Maximální efektivita (nesmí být překročeny určité prahové hodnoty pro koncentraci nečistot, počet zlomených zrn nebo ztrát a ztráty), Maximální průchodnost (využití při blížícím se špatném počasí, kombajn se snaží minimalizovat nečistoty a počet poškozených zrn) a poslední úroveň Maximální kvalita zrna, která se týká zejména semenářských společností (upřednostnění kvality a čistoty zrna).

Kombajn je osazen šestiválcovým motorem s maximálním výkonem 571 koní a zdvihovým objemem 12,9 litrů. Motor je spojen s hydrostatickou převodovkou s dvěma jízdními režimy – polním a silničním (od 0 do 18 km/h a od 0 do 40 km/h). K mání je i nová elektronicky ovládaná uzávěrka diferenciálu nahrazující mechanický pedál na podlaze.

Kabina nejnovějších mlátiček nabízí maximální pohodlí
Kabina nejnovějších mlátiček nabízí maximální pohodlí

Moderní kombajny mohou vytvářet výnosové mapy, se kterými se dál pracuje. Na farmě už před 23 lety zkoušeli první pokusy s těmito mapami. Tehdy ale systémy mezi sebou nekomunikovaly a bylo složité technologii integrovat do rozmetadla.

O vyspělosti kombajnů Case IH svědčí dle jejich majitele fakt, že byly vždy vybaveny velmi přesnými systémy, z padesátihektarového pole byl oproti váze ve výkupu rozdíl prý jen pár metráků – systémy v kombajnu stačilo jen kalibrovat. Výnosové mapy a jejich další využití při tehdejších možnostech ale na farmě nedokázali dotáhnout do konce tak, aby mohlo být prováděno například variabilní hnojení.

S MacDonem dosahují vysokého výkonu

Kombajn Axial-Flow 8240 využívá sklízecí adaptér MacDon FD 135 s pracovním záběrem jedenáct metrů. „Je neuvěřitelné, co zvládá, obzvláště v polehlých porostech. Samozřejmě je ideální, když porosty nejsou polehlé, tam díky pracovnímu záběru dosahujeme ohromného výkonu, což je i pro mlátičku ideální. Zpočátku jsme si mysleli, že bude lepší mlátička s menším adaptérem, ale dnes bychom díky navigačnímu systému neměnili. Díky autopilotu nevznikají nedosečené plochy a vždy se sklízí na plný záběr adaptéru celý den,“ uvedl majitel. MacDon FD 135 je flexibilní pásovou lištou kopírující tvar pozemku s minimálním přítlakem na půdu. Tato přednost je na farmě oceňována zejména při sklizni nízkorostoucích rostlin. Žací kosa a přiháněč jsou poháněny hydraulicky. Hmotu ke středovému dopravnímu pásu dopravují postranní pogumované pásové dopravníky. Do šikmého dopravníku hmotu vkládá šnek. Nad pásovými dopravníky a po celém záběru lišty se nachází průběžný šnekový dopravník. Nastavitelné kopírovací plazy jsou aplikovány po celé délce kosy.

Adaptér MacDon FD135, který krásně vysbírá polehlé porosty, je perfektní také při sklizni hrachu a sóji
Adaptér MacDon FD135, který krásně vysbírá polehlé porosty, je perfektní také při sklizni hrachu a sóji

„Na začátku 90. let stroje Case IH nikdo u nás moc neznal. Díky pořízení traktoru a první mlátičky se ale zájem zvýšil a přijížděli k nám získávat zkušenosti začínající dealeři,“ dodal pan Martin. Dnes stroje Case IH do České republiky dováží společnost AGRI CS a.s. z Hustopečí a prodej spolu se servisem obstarávají autorizovaní prodejci rozmístění po celé republice. Během tří let provozu kombajn Axial-Flow 8240 pracuje bez poruch, nikdy nemusela být během sklizně odstavena. Pan Martin oceňuje přístup svého servisního partnera a zároveň importéra, jímž je společnost AGRI CS, pro jejíž zástupce je slovo a pevný stisk rukou více než papír. Díky vzájemnému respektu a důvěře funguje spolupráce hladce a efektivně.