Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Virtuálně jsme prošli expozicí New Holland, zrušené Techagro tak nezabránilo představení novinek

Zveřejněno: 15. 4. 2020

Na brněnském výstavišti se měl během prvních dubnových dnů uskutečnit veletrh zemědělské techniky Techagro 2020. Z důvodu probíhající pandemie koronaviru se ale přesunul na nové datum v příštím roce. Aby příznivci značky New Holland nebyli ochuzeni o představení letošních novinek, připravila společnost AGROTEC a.s. alespoň on-line virtuální prezentaci expozice a techniky prostřednictvím série videí s 3D animacemi.

Zbrusu nový lis BigBaler 1290 High Density s traktorem New Holland řady T7

Komentovaná virtuální prezentace expozice New Holland, která by za standardních okolností kralovala pavilonu V a přilehlému okolí, proběhla on-line na sociální síti Facebook a webu společnosti AGROTEC. Níže přinášíme stručný přehled nejzajímavějších novinek, se kterými se budeme v brzké době moci setkávat na českých polích.

Sklizňová technika – vyšší výkon, komfortní ovládání, účinný výmlat a separace

Na český trh míří největší novinky v oblasti sklizňové techniky. První z nich je nová generace vytřásadlových sklízecích mlátiček CX7 a CX8 s vylepšenými ovládacími prvky v kabině (možnost ovládat pohodlně z kabiny síta, předsíta, úhel náklonu koncovky u výložníku a možnost přepínat jedním tlačítkem mezi drcením a ukládáním slámy do řádku) a optimalizovaným rozhozem posklizňových zbytků. Nejzajímavější je na těchto mlátičkách segmentovaný buben Ultra-Flow, který již bodoval u poroty udělující ocenění na veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru. Tento typ bubnu celkově zvyšuje výkonnost mlátičky a je vhodný pro sklizeň jemných zrn a kukuřice. Kromě toho přibyla též funkce umožňující obsluze snížit rychlost bubnu pro ještě nižší výskyt prasklého zrna. Systém Autofloat udržující žací adaptér rovnoběžně se zemí v podmínkách zvlněného terénu prošel inovací a nyní lépe kopíruje terén, udržuje jednotnou výšku strniště a brání rytí adaptéru do půdy.

Nemůžeme nezmínit královnu expozice, novou generaci vlajkové lodi CR Revelation s vyšším výkonem, vylepšenou účinností, vyšší produktivitou dvou rotorů a další separační plochou navíc. U mlátiček CR Revelation byl opět vylepšen systém automatického nastavování mláticího ústrojí IntelliSense, který maximalizuje výkonnost, minimalizuje ztráty a poškození zrn v závislosti na volbě různých strategií sklizně. U vybraných modelů rotorových mlátiček se navýšil výkon motoru, přičemž začínají využívat systém ECOBlue™ HI-eSCR 2 pro zachování příznivé spotřeby paliva. Dva největší modely CR9.90 a CR10.90 Revelation se mohou pyšnit i zvětšeným zásobníkem na zrno.

Jak jsme se dozvěděli z druhého videa věnovaného sklizňové technice, ve venkovní expozici zrušeného Techagra by na návštěvníky čekal zbrusu nový lis BigBaler 1290 High Density a uvnitř pavilonu samojízdná sklízecí řezačka FR650. Lis na hranolovité balíky měla možnost veřejnost poprvé spatřit na veletrhu Agritechnica 2019, kde získal ocenění za převodovku SmartShift zvyšující produktivitu a za technologii vázání LoopMaster, jenž pracuje s provázkem maximálně šetrně, slibuje tedy nulové odřezky a ještě silnější uzly. Vzniklá smyčka během uzlování eliminuje volně ponechané výřezy. Nový uzlovač podstatně snižuje riziko odlomení provázku nebo uvolnění uzlů. Charakteristikou nové generace lisu je sběrač MaxiSweep pro rychlejší sběr materiálu z řádku. Všimnout si můžeme i poměrně krátké oje k zajištění snazšího manévrování. Funkce lisu se ovládají přes velký dotykový displej IntelliView IV. Zajímavá je i řada automatizovaných funkcí, třeba systém upravující rychlost traktoru – IntelliCruise. Alternativou k tomuto lisu jsou svinovací lisy Rollbelt s variabilní komorou se čtyřmi nekonečnými pásy. Balíky z tohoto lisu mají rozměry 150 – 180 cm. Nechybí komfortní funkce hlídání hustoty balíků, navádění jízdy v řádku hmoty či automatizace procesu lisování.

S inteligentními funkcemi má co do činění i řezačka FR650 osazená 16nožovým řezacím bubnem s plynulým automatickým nastavením délky řezanky. Řezačka může mít ve výbavě výnosoměr a vlhkoměr pro tvorbu výnosových map, snímač NIR pro zjišťování chemického složení řezanky a systém pro automatickou změnu délky řezanky podle sušiny. Ve výbavě řezačky se nachází výnosoměr, vlhkoměr pro tvorbu výnosových map, snímač NIR pro zjišťování chemického složení řezanky a systém automatické změny délky řezanky podle sušiny. Pro sklizeň kukuřice je k dispozici nový crop procesor DuraCracker.

Traktory – nejmodernější technologie i pro nejmenší profesionální zemědělce

Na veletrhu v Hannoveru se prezentovaly kompaktní traktory vhodné do smíšeného nasazení a do živočišné výroby. V Brně by tuto kategorii traktorů zastupovala modelová řada T5 s plynulou převodovkou Auto Power nebo dvojspojkovou převodovkou Dynamic Command. Posledně jmenovaný typ převodovky nabízí široké rozpětí rychlostí ve třech rozsazích, které odpovídají těm, které se nejčastěji používají při provádění činností v terénu nebo na silnici. Tato převodovka s možností okamžité změny směru jízdy je vhodná i pro práci s čelním nakladačem. Tom model řady T5.140 dokonce získal ocenění Traktor roku 2020.

Převodovkami Electro Command, Auto Command nebo Dynamic Command jsou osazeny traktory modelové řady T6 s výkonným šestiválcovým motorem a optimalizovaným spalováním. Motor má až o 12 % vyšší točivý moment ve srovnání s čtyřválcem. Poskytuje maximální točivý moment 740 Nm při 1500 ot/min ve srovnání se 700 Nm u čtyřválce.

Inovace se dotkly i modelové řady nejvýkonnějších kolových traktorů klasické koncepce z produkce New Holland – řada T8 PLM (Precision Land Management Intelligence). Jak z označení vyplývá, hlavní inovací je implementace technologie PLM. Ta je spojena s portálem MyPLM Connect pro sdílení dat. Díky jednoduchému rozhraní přístupnému na tabletu nebo jiných mobilních zařízeních je zemědělec schopen sdílet a analyzovat svá data. Možné je též předvídat některé poruchy. Správa a ovládání traktoru jsou usnadněny funkcí IntelliView Connect, která poskytuje vzdálený přístup k obrazovce traktoru za pomocí funkce Remote Assistance. Vzdáleně je možné také aktualizovat software operačního systému PLM, například přes smartphone a pomocí mobilní telefonní sítě. Funkce IntelliView Connect umožňuje majiteli stroje nebo prodejci vzdáleně sledovat displej IntelliView 12 a monitorovat výkon traktoru v reálném čase. Je tak zajištěna maximální produktivita a provozuschopnost. S ohledem na tyto technologie bylo zcela přepracováno ovládání traktoru. Traktory řady T8 PLM jsou osazeny 8,7l šestiválcovým motorem FPT Cursor 9 Stage V. Motor je však stále bez recirkulace výfukových plynů (EGR) a bez filtru částic a intervaly údržby jsou prodlouženy na 600 hodin. Vybírat lze mezi dvěma typy převodovek – UltraCommand 18×4 a 19×4, u vrcholného modelu T8.435 o výkonu 400 koní je k mání i nová převodovka 21×5.

Na Techagru by byl prezentován i první sériový traktor s motorem na biometan - T6 Methane Power, který je jedním z klíčových prvků koncepce energeticky nezávislé farmy. Zemědělci mohou pěstovat energetické plodiny a používat zemědělský odpad k výrobě biometanu, tímto udržitelným palivem pohánět traktor a dosáhnout téměř nulových emisí CO2. Traktor je velmi podobný svému dieselovému ekvivalentu, nabízí i stejný výkon – 180 koní. Největší výhodou jsou až o 30 % nižší provozní náklady (palivo a servis, včetně oleje a kapalin) a samozřejmě snížení emisí CO2 minimálně o 10 % a celkových emisí o 80 %. Traktor je osazen zcela novým 6,7l motorem NEF od FPT Industrial. Biometan je skladován v nádržích a v místech, kde se obvykle nachází nádrže na naftu. Plyn se skladuje i pod kabinou, přesto není omezeno použití obvyklých rozměrů pneumatik. Pro delší provoz traktoru na plyn je možné do předního nebo zadního závěsu připojit přídavnou nádrž.

Z Hannoveru by do Brna dorazila i modelová řada speciálních traktorů T4 do sadů a vinic s oceněnou přední nápravou Terraglide. Traktor, který taktéž získal ocenění Traktor roku 2020, by se na veletrhu prezentoval s pneumatikami Trelleborg PneuTrac. Odpružení přední nápravy Terraglide chrání traktor, nářadí a obsluhu před těžkými rázy vzniklými během jízdy po poli a silnici. Odpružení nápravy také přináší možnost regulovat světlou výšku přední části traktoru, čímž se mimo jiné lépe agreguje nářadí do předního závěsu. I když je přední náprava velmi zatížena, ponechává prostor pro odpružení. Při práci na svahu se pneumatika nikdy nedostane do kontaktu s traktorem. Čtyři režimy jízdy umožňují obsluze zvolit nastavení, které nejlépe odpovídá preferencím a požadavkům dané práce.

Manipulační a závěsná technika

Do Brna by přijel i kolový kloubový nakladač W170D, který spolu s modelem W190D nově přichází s technologii HI-eSCR2 umožňující motorům plnit emisní normu Stage V, zachovat velký výkon a příznivou spotřebu paliva. Tato bezúdržbová technologie nevyužívá recirkulaci výfukových plynů (EGR) a nevyžaduje žádnou výměnu filtru ani mechanické čištění součástí po celou dobu životnosti stroje. Oba nakladače jsou k dispozici ve verzi Tool Carrier, což značí nový typ výložníku.

Sortiment teleskopických manipulátorů s dosahem 6 až 9 metrů reprezentují modely s novým designem a označením. Jde o řadu TH, jež nabízí zcela novou převodovku s elektronickou modulací, a tedy i lepším řazením. U manipulátorů ve verzi S a Classic je použita převodovka 4x3, kde je možné na třetí rychlostní stupeň jezdit bezpečně ve svahu a na druhý rychlostní stupeň jezdit komfortně po silážní jámě při rozhrnování/dusání. Převodovka 6x3 je dostupná u manipulátorů ve verzi Plus a Elite. Nabízí dva jízdní režimy vpřed/vzad a automatický režim řazení při jízdě, což vede k snadnějšímu a efektivnějšímu provozu.

Ani o stroje ze segmentu závěsné techniky by nebyla na Techagru nouze. Na Agritechnice jsme si prohlédli žací trojkombinaci Mega Cutter složenou z žací jednotky MegaCutter 860 a čelní žací jednotky DiscCutter F320P. Pro shrnutí hmoty do řádku nabízí New Holland robustní jednorotorové shrnovače nebo dvou až tří rotorové stranové či středové shrnovače pokrývající pracovní záběry od 2,4 m až po 8,2 m. Pro obracení píce jsou k dispozici čtyř až osmi rotorové obraceče pokrývající pracovní záběry od 4,5 m až po 8,8 m. V případě shrnovačů stojí za zmínku pohyblivé zavěšení rotorů a podvozek Multi-touch s předním vodicím kolem sjednocujícím pracovní hloubku i na nerovném povrchu. A v případě obracečů vzbuzuje zájem například bohatá základní výbava, dále robustní konstrukce a bezúdržbové prstové spojky přenášející hnací sílu mezi jednotlivými segmenty rámu (namísto dvojitých homokinetických kloubů).

Autor: Milan Jedlička
Foto: New Holland

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.