TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Výroba kombinátoru za Zetor 25K svépomocí a do 10 tisíc Kč, jak si s tím poradil pan Husa

Zveřejněno: 6. 7. 2020

Do 10 000 Kč si lze svépomocí v domácích podmínkách vyrobit jednoduchý kombinátor za Zetor 25K. Dokazuje to projekt zemědělce pana Tomáše Husy, který se s námi podělil o fotografie a základní informace z výroby.

Kombinátor domácí výroby

Nabídka kombinátorů na trhu je celkem pestrá. Jak trh s použitou, tak novou technikou je rozmanitý a vybírat lze z různých provedení kombinátorů (šířka pracovního záběru, počet pracovních orgánů, sekcí, provedení radliček, válců atd.). Zajímavou alternativou může být výroba kombinátoru svépomocí.

Ten, kdo patří mezi menší farmáře nebo hobby zemědělce, má technické zázemí, je zručný, může si celkem snadno kombinátor vyrobit svépomocí. Samozřejmě bude náročnější výroba komplikovanějšího kombinátoru pro výkonnější traktory než jednoduchého kombinátoru například pro Zetor 25K – právě jeho výrobě se budeme v tomto článku věnovat.

Kombinátor obecně slouží k narušení půdy a k jarnímu nakypření půdy po podzimní orbě. Má navíc válec, který rozdrtí případné vzniklé hroudy. Zajišťuje i utužení secího lůžka a vytváří optimální drobovitou strukturu pro následné úspěšné setí. Díky radličkám se půda provzdušní a může lépe vysychat. Také v bezorebných technologiích má kombinátor své uplatnění. Po hlubokém kypření se může použít k druhému zpracování půdy, aby byly posklizňové zbytky optimálně rozvrstveny a výdrol mechanicky zlikvidován.

„Jako první jsme sehnali použitá pera přes inzerát. Z per jsme nejprve odřezaly šrouby. Pera byla následně obroušena, zbavena rzi a nastříkána barvou. Potom přišlo na řadu rozvržení a promyšlení celé konstrukce kombinátoru. Podle vlastního návrhu byly zakoupeny kovové profily. Do nosných profilů byly vyvrtány díry. Následně proběhla příprava držáku per. Konstrukce kombinátoru byla svařována postupně. Kombinátor potřeboval opěrná kola, a tak posloužila kola ze starého kultivátoru (kola musela být zrenovována). Poté přišlo na řadu barvení. Drobící válec se skládá ze tří kotoučů – kotouče byly na zakázku vyřezány laserem. Pak už stačilo celý drobící válec svařit a připojit ke konstrukci kombinátoru. Mezi poslední úpravy patřilo uchycení přítlačných pružin pro drobící válec. Jedním z posledních kroků bylo finální stříkání základové a vrchní barvy. Úplně nakonec proběhla montáž per a první připojení kombinátoru k traktoru,“ uvedl Tomáš Husa s tím, že celá výroba si vyžádala zhruba 50 hodin práce a investici ve výši 9 500 Kč. Kombinátor poprvé vyjede na pole až v podzimní přípravě půdy pod obilí.

Jak se výroba kombinátoru svépomocí povedla, posuďte sami. Bližší informace o rozměrech a použitém materiálu poskytne na vyžádání autor článku. Ve videu uvidíte celý průběh výroby na fotografiích.

Přečtěte si také

Autor: Tomáš Husa, Milan Jedlička
Foto: Tomáš Husa

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.