50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Yanmar uvedl na trh první sériový autonomní traktor. Má vyřešit nedostatek pracovníků v zemědělství

Zveřejněno: 21. 11. 2018

Větší autonomní zemědělské stroje byly kdysi předmětem sci-fi. Yanmar ale nyní po letech vývoje a za podpory vlády konečně uvedl na trh svůj první autonomní traktor. Známé jsou i ceny, ale také zajímavé funkce traktoru, u kterého se stále počítá i s obsluhou.

Jak je vidět, vzhled byl zachován, jen přibyl na střeše senzor.

Autonomní stroje v zemědělství nejsou ničím novém. Jedná se ale zejména o menší stroje používané při pěstování zeleniny. První vize autonomních traktorů a sklízecích mlátiček spatřily světlo světa až v posledních letech. Zatímco v Evropě vídáme po veletrzích různé studie autonomních traktorů, žádná se doposud nedostala do sériové výroby. Nejen v Evropě, ale i v Asii probíhá vývoj autonomních strojů a jak se zdá, jsou tam dále, než my v Evropě. Musí totiž řešit akutní nedostatek pracovníků v zemědělství. Yanmar nyní představil své řešení v podobě autonomního traktoru.

Jsou různé vize autonomního traktoru – někde se počítá ještě s obsluhou, jinde už ne. První zmiňovaná verze pak většinou představuje traktor klasické koncepce napěchovaný elektronikou a systémy. Ta je výhodnější také v tom, že může jezdit bez problémů po silnici a na poli už autonomně. Druhá zmiňovaná verze je bez kabiny a musela by jezdit po silnici zcela samočinně, což nyní vzhledem k legislativě států a náročným technologiím, není možné (stejně jako je tomu nyní u autonomních automobilů). Proto se více výrobců, mezi nimi i japonský Yanmar, zaměřuje na vývoj první varianty.

Yanmar po letech vývoje nyní představil sériovou verzi autonomního traktoru řady 2, který je již k dostání od 1. října tohoto roku. Řada 2 zahrnuje několik modelů s různou výbavou - YT488A (88 koní), 498A (98 koní), 4104A (104 koní) a 5113A (113 koní). Traktory jsou vybaveny inovativními informačními a komunikačními technologiemi (ICT) společnosti Yanmar. Tato technologie využívá přesné údaje o poloze a robotickou technologii. Traktory prý dokážou významně zvýšit efektivitu hospodaření a dosáhnout významných pracovních úspor.

Traktory jsou k dispozici s funkcí "Auto", což je vlastně vyvinutý GPS systémem řízení. Řidič musí proto zůstat v kabině. Tuto funkci lze také upgradovat na zcela autonomní technologii "Robot". Traktor pak dokáže na poli pracovat zcela samostatně nebo tzv. „v roji“ tedy společně s dalšími takovými traktory. K dispozici jsou dva režimy autonomního provozu. První režim řídí traktor a zastavuje ho a ovládá otáčky. U druhého režimu se otáčení provádí ručně, ale jízda tam a zpět je autonomní. Mezi těmito funkcemi lze přepínat.

Ovládání traktoru se děje prostřednictvím odolného 10palcového tabletu. Ten také umožní to, aby jedna obsluha řídila dva traktory zároveň. Zajištění bezpečnosti pro osoby v blízkosti robotického traktoru zajišťuje soustava senzorů a varovných signálů.

Co je zajímavé, je fakt, že kdo vlastní traktor Yanmar, může jej upgradovat na výše zmíněné verze (v závislosti na modelu). Ceny se liší v závislosti na modelu - verze "Auto" stojí od 82,672 € do 108,495 €. Verze "Robot" stojí 93.618 € až 119.441 €.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Yanmar

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.