Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Žádné vyskakování z traktoru za jízdy aneb jak se dbalo na bezpečnost na farmách v 90. letech

Zveřejněno: 28. 2. 2020

Transformací zemědělství začátkem 90. let minulého století se někteří zemědělci po navrácení majetku rozhodli k vlastnímu hospodaření na farmě. Hospodář často převzal objekty v žalostném stavu a bez prostředků jej musel rychle zprovoznit. Jak dbát na bezpečnost, informovala série videí vydaná Ministerstvem zemědělství v letech 1992-1993.

Tato nehoda z roku 2013 měla bohužel fatální následky

Přinášíme unikátní třídílné video pojednávající o správném dodržování bezpečnosti na rodinných farmách. Na projektu pracovali odborníci, jako jsou Ing. B. Hudousek a Ing. L. Síbek. I když video pochází z minulého století, je aktuální dodnes. V následujícím článku stručně zmiňujeme obsah videa.

První díl pojednává o bezpečnosti hospodářství a hned v úvodu se dozvídáme, že začínající hospodář neví kam dříve skočit. Nesmyslné riskování a nedodržování základních zásad bezpečnosti práce však bývá častou příčinou vzniku úrazů, což má ekonomické a sociální dopady na celou rodinu. Nesmíme zapomínat, že hospodář zodpovídá za zdraví nejen svých zaměstnanců a brigádníků, ale i členů vlastní rodiny. Z toho důvodu jsou ve videu probírány zásady úrazové prevence.

V první části je věnován prostor opravám hospodářských budov, pracím ve výškách a správné stavbě lešení. Stavba lešení ale vyžaduje určité zkušenosti a znalosti a měla by být svěřena odborníkům. Častým zdrojem úrazů jsou také neodborně vyrobené či různě prodlužované žebříky. Ve videu zazní, že by se měly žebříky vyrábět podle předpisů. Zmíněny jsou i natěračské práce v uzavřených prostorách (např. při natírání jímek). Potřeba je dbát na jištění, větrání a ochranné prostředky. Pokud se farmář rozhodne pro stavební práce na farmě, měl by dodržovat pořádek na staveništi a používat nářadí v dobrém technickém stavu. Zvláště okružní pily jsou zdrojem těžkých úrazů. Pokud se nevyužívají s ochrannými pomůckami, je to hazardování s vlastním životem. I práce s řetězovou motorovou pilou vyžaduje své. Pila musí být v dobrém technickém stavu a být vybavena všemi pasivními bezpečnostními prvky. Obsluha musí mít ochranné pomůcky a absolvovat příslušný kurz pro správné zacházení s pilou.

Každoroční bílení stájí by mělo být samozřejmostí

Ve videu nezapomínají ani na hospodářské objekty a na přístup k hospodářským zvířatům. Nebezpečím na hospodářských dvorech jsou nedostatečně zabezpečené otvory šachet a jímek. Ve videu zazní, že víka musí mít stejnou únosnost jako okolní plocha. Stájové objekty pro ustájení hospodářských zvířat musí být dostatečně prostorné a světlé. Ve videu zazní i to, že každoroční bílení by mělo být samozřejmostí. Práce se zvířaty skrývá mnohá nebezpečí a vyžaduje zkušenost a klidný přístup odpovídající druhu a stáří chovaných zvířat. Pokud je býk správně ustájen, může ho krmit i žena po dovršení plnoletosti. Podle autorů patří mezi nejčastější úrazy uklouznutí na podlaze stájí – proto by měla být stále udržována v čistotě.

Zvláštní kapitolou jsou různá topidla a ohřívače ve stájových a hospodářských objektech, kde jejich stav a neopatrné používání jsou příčinou opaření, požárů a otrav. Zařízení v zázemí příprav krmiv jsou často příčinou zranění elektřinou (špatná elektroinstalace). Také nekryté řemeny a ozubené převody si občas vyberou svoji daň.

Zajistěte stroj proti samovolnému pohybu

Druhý díl se věnuje bezpečnosti při dopravě a údržbě. Doprava je podle autorů videa trvale nejvýraznějším zdrojem pracovních úrazů v zemědělství z důvodu nesprávných a nebezpečných pracovních postupů při jízdě, manipulaci na ložné ploše, nakládce, vykládce, couvání apod. Zazní též, že děti nepatří do kabiny samojízdných strojů.

Při připojování a odpojování přívěsů je v závislosti na typu závěsu a stavu oje potřeba vyžadovat pomoc druhé osoby. Připojení ke stroji s naváděcím závěsem je snazší. Nejlépe požadavkům bezpečné práce podle autorů videa vyhovuje samonaváděcí automatický závěs. Úrazy jsou i při couvání soupravy do prostoru s omezeným výhledem. Řidič by měl vystoupit a podívat se do prostoru kam couvá. Nejlépe využít pomocníka k navádění. Až po řádném zajištění stroje proti samovolnému pohybu smí řidič vystoupit z kabiny. Prostor ve videu je věnován i správnému výstupu na plošinu stroje a přípravě přívěsu na nakládku/vykládku. Zvýšená pozornost je věnována i správnému zabezpečení odstavených strojů.

Vážné i smrtelné úrazy vznikají při ovládání hydrauliky z prostoru zadního závěsu traktoru. Na to ale už reagovali mnozí výrobci montáží vnějšího ovládání. Zmíněny jsou též zásady při opravách a údržbách zemědělských strojů – zabezpečení, správné umístění zvedáku, manipulace s kolem apod.

Zvláště nebezpečné jsou stroje zastaralé konstrukce

Poslední část je věnována bezpečnosti při sklizni pícnin a obilovin. Sklizeň ulehčuje celá řada mechanismů, které při neznalosti zásad jejich obsluhy jsou zdrojem úrazů. Při sečení je často obsluha vystavena úrazům končetin. Nebezpečí se podle autorů do značné míry sníží použitím rotačního žacího stroje, který by měl být dostatečně krytý – odmrštěný kámen nebo ulomený nůž je stejně nebezpečný jako střela z pušky. Předpisy umožňují používání kloubového hřídele s odlehčeným krytem, použít ho lze ale jen na přizpůsobených strojích.

Stabilita stroje může být narušena například při dusání na silážní jámě. Při hrozícím převrácení samojízdného stroje by se v žádném případě nemělo opouštět místo řidiče. Toto pudové rozhodnutí může být osudové. Kabiny a rámy strojů podstupují náročným pevnostním zkouškám, takže jsou dostatečně odolné.

Zranění může přinést seřizování, údržba a čištění stroje za chodu. Zvláště nebezpečné jsou stroje zastaralé konstrukce, které jsou často využívány na nově vzniklých rodinných farmách. Ani práce s moderními stroji není bez rizik. Úrazy vznikají například při nesprávném postupu při broušení nožů (u řezaček), čištění okolí brusu a jeho vodítek za chodu stroje. Z hlediska bezpečnosti autoři zmiňují i velké riziko požárů při sklizni. Nutné je udržovat čistotu agregátů strojů. Nevyhnutelné je používat lapače jisker a mít u sebe hasicí přístroje. U skladovaného sena hrozí i samovznícení, proto by se měla pravidelně kontrolovat a zaznamenávat jeho teplota. Ve videu můžeme vidět i nesprávný postup při zpracování, skladování a lisování sena. Úplný závěr videa je věnován žním, kde zazní, že dobře udržovaný a seřízený stroj je základní podmínkou k bezpečné práce. Pro údržbu stroje v dílně i na poli platí hlavní zásada - stroj musí mít vypnutý motor případně vypnuté akumulátory a být zajištěn proti samovolnému pohybu.

Za možnost zveřejnění videa děkujeme pánům - Josef Straka a Vojtěch Hubálek.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Policie ČR

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.