Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Zbrusu nové traktory Massey Ferguson 5S navazují na novou éru. Nabídnou výkon až 145 koní

Zveřejněno: 21. 12. 2020

Massey Ferguson uvádí novou modelovou řadu traktorů Massey Ferguson 5S (MF 5S), která obsahuje pět traktorů s výkonem od 105 do 145 koní. Modely mají charakteristický design traktorů nové generace MF 8S.

Nový traktor Massey Ferguson 5S

Massey Ferguson 5S navazuje na dřívější představení zbrusu nové modelové řady traktorů Massey Ferguson 8S, která se dokonce stala Traktorem roku 2021. Taktéž už využívá zajímavý neo-retro design s moderními světlomety a volitelnými LED světly. Barevné provedení traktoru odkazuje na legendární traktory MF 100.

Díky velmi dobrému výhledu z kabiny, poloměru otáčení 4 metry, úzké kapotě a dalšími detaily je traktor vhodný pro použití s čelním nakladačem. Díky většímu užitečnému zatížení a vyšší zvedací síle se stávají traktory MF 5S výkonnými stroji v terénu i na silnici.

Všechny modely jsou vybaveny čtyřválcovými motory, které nabízejí maximální výkony od 105 koní až po nový model v řadě s výkonem 145 koní. Na výběr je ze tří výbavových variant - Essential, Efficient a Exclusive.

Díky svým kompaktním rozměrům, rozvoru 2,55 m, vynikajícímu výhledu, vysokému hydraulickému výkonu a jednoduchému ovládání si MF 5S dále buduje renomovanou reputaci v rámci značky Massey Ferguson jako předního specialisty pro agregaci s čelním nakladačem. Všechny modely nyní mohou být vybaveny továrně namontovaným čelním nakladačem ze série MF FL (dříve bylo možné z výroby traktor vybavit pouze přípravou na montáž nakladače). Práce s čelním nakladačem je mnohem jednodušší díky ovládacím prvkům převodovky, jakož i „brzdění na neutrál“ a joysticku čelního nakladače. Volitelná skleněná střecha Visio také nabízí dobrý výhled na čelní nakladač v celém rozsahu zdvihu. Připojení nakladače k traktoru je zajištěno přes novou rychlospojku.

Traktory se hodí pro práci s čelním nakladačem
Traktory se hodí pro práci s čelním nakladačem

Kapacita zadního závěsu se zvýšila na 5 700 kg. Maximální kapacita nového a zesíleného předního závěsu byla zvýšena z 2 500 kg na působivých 3 000 kg. Ve spojení s vyšší celkovou hmotností vozidla 9 500 kg mohou traktory bezpečně manipulovat s větším přídavným nářadím.

Nové traktory jsou schopné pracovat i se systémy precizního zemědělství – telemetrie MF Connect, MF Guide, MF Section Control a MF Rate Control. Telemetrický systém MF Connect je doplňkem pro celou řadu MF 5S, který umožňuje uživatelům sledovat celý jejich strojový park. Systém zobrazuje aktuální polohu stroje, ujeté vzdálenosti a řadu informací o stroji. Datatronic 5 nabízí intuitivní ovládání a je standardem u modelů Exclusive a je k dispozici jako volitelná výbava u ostatních modelů. Terminál na dotykové obrazovce dokumentuje všechna nastavení traktoru a může ovládat všechna zařízení kompatibilní s ISOBUS.

Nová kabina

Všechny modely řady MF 5S jsou vybaveny moderní kabinou, která poskytuje obsluze optimální komfort. Nový ventilační a chladicí systém zlepšuje distribuci vzduchu, takže obsluha může nejen nastavit a udržovat požadovanou teplotu, ale také zkrátit dobu zamlžování oken kabiny.

Kabina traktoru Massey Ferguson 5S
Kabina traktoru Massey Ferguson 5S

Ve verzích Exclusive a Efficient je ovládací páka MultiPad umístěna v nové loketní opěrce, která byla instalována také v nedávno představené vlajkové lodi MF 8S. Čelní nakladač se ovládá samostatným joystickem, který je připevněn vedle ovládací páky MultiPad. U traktorů s Datatronic 5 je obrazovka pohodlně umístěna na pravé straně boční konzoly.

U modelů Essential je převodovka ovládána pomocí T-páky umístěné na boku a k dispozici jsou i mechanické páky. U traktorů s čelním nakladačem je na přání k dispozici elektronický joystick instalovaný na loketní opěrce.

Motor a převodovka

Nový čtyřválcový motor AGCO Power se zdvihovým objemem 4,4 litru splňuje emisní normu Stage V nekomplikovanou technologií „All-in-One“. Toto elegantní řešení je navrženo tak, aby vydrželo po celou dobu životnosti traktoru a pomohlo snížit náklady na údržbu. Obsahuje DOC a SCR v jedné jednotce umístěné pod kabinou. Intervaly údržby, které byly prodlouženy na 600 hodin, výrazně snižují provozní náklady. Vylepšené je i chlazení motoru.

Nový čtyřválcový motor AGCO Power se zdvihovým objemem 4,4 litru splňuje emisní normu Stage V nekomplikovanou technologií „All-in-One“
Nový čtyřválcový motor AGCO Power se zdvihovým objemem 4,4 litru splňuje emisní normu Stage V nekomplikovanou technologií „All-in-One“

Převodovka Dyna-4 disponuje rychlostmi 16x16 a Dyna-6 24x24. U modelů Exclusive a Efficient jsou převodovky standardně vybaveny systémem AutoDrive a jsou ovládány pákou MultiPad. AutoDrive umožňuje automatickou změnu čtyř nebo šesti rychlostních stupňů během práce v terénu a během přepravy. Varianta Essential s převodovkou Dyna-4 je vybavena pákou ve tvaru T s funkcí SpeedMatching, která při volbě rychlostního stupně automaticky volí nejvhodnější převodový poměr pro rychlost. Výbavou na přání u všech modelů jsou plazivé rychlosti.

Traktory také disponují novou přední odpruženou nápravou.

Nová přední náprava
Nová přední náprava
Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Massey Ferguson

1) z podkladů Massey Ferguson

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.