Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Zetor spolu s italským Same kdysi vyráběl malotraktory Trattorino pro drobné zemědělce

Zveřejněno: 3. 2. 2020

Začátek devadesátých let minulého století znamenal zvýšený zájem o malou mechanizaci ze strany široké obce sadařů, vinařů i drobných zemědělců. Zetor se tak spolu s italským výrobcem traktorů Same rozhodl rozšířit výrobní řadu traktorů Zetor i do oblasti nižších výkonových kategorií.

Malotraktor Trattorino pro drobné zemědělce

31. ledna 1992 panoval před správní budovou tehdy ještě státního podniku Zetor čilý ruch. Z vývojové dílny vyjely první prototypy nové řady malotraktorů vyrobené ve spolupráci s italskou firmou Same. Po mnoha letech nyní zveřejňujeme autentické záběry z tohoto dne. Na záběrech je vidět i sám šéfkonstruktér firmy Same, který prototypy zkouší.

V červenci 1991 uzavřely firmy Same a Zetor technicko-obchodní smlouvu o společné výrobě malotraktorů Trattorino. Projekt počítal s výrobou tří typů malotraktorů ve výkonové kategorii 18 až 30 kW určených pro energeticky méně náročné zemědělské práce, pro sadařství, ovocnářství, vinařství a po doplnění příslušnými agregáty také pro údržbu městských komunikací a zeleně.

Podle uzavřené dohody se Zetor podílel na výrobě 50 % součástek s uplatněním vlastní technologie a finální montáže. Malotraktor, který se ve videu představuje, je prostřední ze tří typů. Prototypy byly vyrobeny v Zetoru.

Malotraktor ve videu je vybaven japonským čtyřválcovým vznětovým kapalinou chlazeným motorem Mitsubishi o objemu 1490 cm³ a výkonu 24,5 kW. Má elektrické podávací čerpadlo a suchý filtr vzduchu. Elektrická výbava je 12V s baterií 77 Ah a alternátorem. Mechanická plně synchronizovaná převodovka je 4stupňová s řazením rychlostí pro silniční, normální a redukovaný provoz. Těchto dvanáct rychlostních stupňů zabezpečuje rozsah rychlostí jízdy od 0,6 do 27,5 km/h a to dopředu a dozadu.

Přední poháněná náprava je vybavena elektrohydraulickou uzávěrkou diferenciálu. Hydrostatické řízení, které podstatně snižuje ovládací sílu na volantu, zajišťuje minimální poloměr otáčení 2,8 m. Traktor je vybaven hydraulikou s polohovou a silovou regulací. Zvedací síla zadního tříbodového závěsu kat.1 je 1200 kg. Zadní vývodový hřídel má 540 a 1000 ot/min. Disková kola jsou vybavena patkami umožňující stupňovité nastavování rozchodu kol. Pracoviště řidiče je uspořádáno podle ergonometrických zásad s maximální dostupností všech ovládacích prvků. Sedadlo s možností horizontálního posuvu dovoluje regulaci předpětí mechanického odpružení v závislosti na váze řidiče. Bezpečnost řidiče zajišťoval rám, který bylo možné v případě potřeby sklopit.

Zetor v současnosti nadále spolupracuje s některými světovými výrobci traktorů. Například ze spolupráce s korejskou firmou Tym vznikají kompaktní traktory Zetor Hortus, Utilix a na některých trzích i malé traktory Compax a traktorové sekačky Primo. Čerstvou informací je zahájení spolupráce s indickým výrobcem traktorů VST Tillers Tractors Ltd. Jedním z nejvýznamnějších prodejců traktorů Zetor je u nás firma N&N Košátky. Za možnost zveřejnění videa děkujeme pánům - Josef Straka a Vojtěch Hubálek.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Zetor

1) čerpáno z materiálů Zetor

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.