TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Zetor začne vyvíjet traktor pro indický trh. Stovky sad traktorů dodá i do Ruska

Zveřejněno: 24. 1. 2020

Společnost Zetor Tractors a.s. dnes podepsala memorandum o spolupráci s VST Tillers Tractors Ltd., tradičním indickým výrobcem traktorů. Cílem spolupráce je vývoj nového traktoru určeného primárně pro indický trh. Obě firmy budou zároveň hledat cesty, jak jej exportovat i do dalších asijských a afrických zemí.

Takto Zetor před několika lety prezentoval novou modelovou řadu traktorů Zetor Global Range pro Asii a Afriku

Domluvená spolupráce vychází ze střednědobé strategie Zetoru se záměrem diverzifikovat své působení a vstupovat na nové trhy. Ten indický patří s 688 tisíci prodanými traktory ročně (údaj z roku 2018) k největším světovým trhům. Traktory Zetor mají navíc v zemi historicky dobré jméno. V 60. až 80. letech vyvezl Zetor do Indie desítky tisíc traktorů a následně výroba traktorů Zetor probíhala licenčně ve společnosti HMT.

Od roku 2014 je zde společnost Zetor Tractors zastoupena dceřinou společností Zetor India, která se stará o posílení pozice značky v této oblasti. S využitím dlouholetých zkušeností chtějí Zetor a VST společně vyvinout traktor s výkonem vyšším než 36 koní. Výroba by následně probíhala přímo v Indii.

„Od této spolupráce si slibujeme obnovení pozice značky Zetor na indickém trhu. Zetor hledal silného lokálního partnera s dobrou znalostí místního trhu a máme velkou radost, že se nám podařilo dohodnout se na spolupráci právě se společností VST Tillers Tractors. Ta je jedničkou na indickém trhu v segmentu traktorů do 30 koní a zemědělských kultivátorů a je známá vysokou kvalitou vyráběných strojů,“ uvádí Martin Blaškovič, předseda představenstva Zetor Tractors a.s.

Stejně jako Zetor má i společnost VST Tillers Tractors Ltd. bohatou tradici sahající až do roku 1967. „Naším cílem je od počátku existence firmy získávat pro indické farmáře nejlepší technologie. Díky memorandu se nám toto podaří i ve vyšším výkonovém segmentu,“ dodává V. K. Surendra, předseda představenstva VST Tillers Tractors Ltd.

Kromě nové spolupráce s VST Tillers Tractors Ltd. je výsledkem snahy o diverzifikaci působení a vstupování na nové trhy i projekt dodávek traktorových sad do Ruska zahájený v roce 2017. Tam je pro letošní rok podepsán kontrakt na dodání několika set traktorových sad.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Zetor

1) čerpáno z materiálů Zetor

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.