Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Zkušenosti švýcarských farmářů s nakladačem a manipulátorem GIANT

Zveřejněno: 4. 12. 2019

GIANT vyrábí jak kloubové nakladače, tak teleskopické manipulátory. Obě kategorie mají kompaktní rozměry, vlezou se tedy téměř všude – i do starých stájí či budov. Zároveň uzvednou dostatečně velkou zátěž do požadované výšky. Není proto divu, že jsou oblíbené u soukromých zemědělců, kde nahrazují třeba vysokozdvižné vozíky.

Pohon všech čtyř kol či kloubové řízení usnadňuje manipulaci na farmě.

Letos jsme se zajeli podívat na nakladač GIANT k farmáři do obce Radkov v okrese Žďár nad Sázavou. (odkaz na článek) V tomto článku vám nyní přinášíme pár informací z provozu dvou manipulačních strojů značky Giant, které jezdí u Švýcarských farmářů. Univerzální a robustní nakladače Giant, které pokrývají širokou škálu modelů různých rozměrů a výkonů, dodává na český trh společnost Vitaltech.

Budovy v Schönholzerswilenu u zemědělce Marcela Schweizera mají dlouhou historii, která se odráží mimo jiné v nízkých stropech. Jako jediný se do budov vleze kompaktní teleskopický manipulátor GIANT 4548 TENDO HD, jehož výška je těsně pod dvěma metry, šířka pouhých 1,6 m a poloměr otáčení je pouze 1,2 m. I přes své kompaktní rozměry teleskopický nakladač zvedne 1,4 t. Dosah ramene činí 4,8 m. Provozní hmotnost stroje zůstává pod třemi tunami. Tyto rozměry a hodnoty přesvědčily i Marcela Schweizera, a tak pořídil použitý teleskopický manipulátor GIANT 4548 TENDO HD od svého dodavatele zemědělské techniky.

Teleskopický manipulátor je vybaven rychlovýměnným rámem Euro 8 pro připojení a odpojení všech pracovních nástrojů. GIANT standardně na výložníku nabízí čtyři rychlospojky. TENDO také disponuje proporcionálním joystickem, který umožňuje jemné a přesné ovládání nářadí. Kromě toho zjednodušuje manipulaci. Na farmě Marcela Schweizera je TENDO v terénu využíván při manipulaci s balíky slámy a sena. Mnoho prací bylo dříve prováděno ručně nebo pomocí traktoru a vysokozdvižného vozíku. To však přinášelo mnohá omezení. Nyní TENDO snadno a bezpečně manévruje i v nejmenších prostorech, a to i na nerovném terénu.

Další GIANT, tentokrát kolový nakladač 5003 HD, jezdí od roku 2017 na farmě u Huberta Müllera. Vysokozdvižný vozík zde již nemá využití, veškerá manipulace s materiálem je nyní řešena pomocí kolového nakladače, který pracuje pro radost všech členů rodiny efektivněji a bezpečněji. Hubert Müller podniká v Richenthalu. Chov hospodářských zvířat vyžaduje neustálou manipulaci s nejrůznějším materiálem – manipulace s balíky, nakládka hnoje, vykládka paletovaného materiálu nebo jiné nakládací práce s lopatou.

Nadšení Huberta Müllera je obrovské. Na nakladači si obzvláště cení jeho obratnosti a všestrannosti. Velkou výhodu přináší i velká nosnost 2500 kg, naklápěcí zatížení 2200 kg a více než tři metry výšky zdvihu. Díky tomu Hubert Müller dělá svou práci výrazně jednodušeji a rychleji. Nakladač je ve srovnání s vysokozdvižným vozíkem také bezpečnější.

Díky pohonu všech kol, těžkým čtrnáctitunovým planetovým nápravám a možnosti pojezdové rychlosti až 30 km/h je Hubert Müller dobře vybaven pro provoz nakladače po každém typu povrchu. Pokud jde o pneumatiky, rozhodl se pro širší rozměr, než nabízí standardní pneumatiky. K půdě v kopcovitém terénu je tedy šetrnější a zároveň se dokáže obejít bez dvoumontáží. Nyní tento typ nakladače nahrazuje Giant G3500, který s novým motorem Kubota o výkonu 66 PS plní novou emisní normu Stage V.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Giant

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.