Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Zlaté české ručičky, koncem 70. let v Červené Vodě vznikla unikátní sněhová radlice

Zveřejněno: 4. 12. 2020

Na přelomu 70. a 80. let minulého století vznikla v dílnách tehdejšího Státního statku Králíky sněhová čelní šípová radlice s tehdy revolučním řešením v podobě středového čepu. Toto řešení umožňovalo rychlé a jednoduché zapojení radlice k traktoru.

Unikátní řešení sněhové čelní šípové radlice k traktoru Zetoru

V dílnách tehdejšího Státního statku Králíky (UO) vznikla čelní šípová odnímatelná radlice zajištěná tehdy pouze revolučním řešením středového čepu. Fotografie pochází z nasazení již druhého kusu pro Státní statek Štíty (Šumperk).

Řešení středového čepu umožňovalo rychlé a jednoduché zapojení radlice k traktoru Zetor Crystal 120 45. Šípová radlice vznikla z důvodu, aby zajistila dostupnost odlehlých stájí nebo kravínů v době silného přívalového sněhu a častých zavějí. Byl to kvalitní a rychlý pomocník pro těžkou práci.

Připomínkou vzniku konstrukčně zajímavé sněhové radlice chceme vzdát hold tehdejším zaměstnancům střediska Červená Voda - jmenovitě Gustav Koubek (soustružnické práce), Jaroslav Rouča (kovářské práce), Jan Macek a Zbyněk Kohl (sváření a konstrukce). Vše vzniklo pod vedením mechanizátora Václava Černohouse.

V 90. letech minulého století se Státní statek Králíky a Státní statek Štíty rozpadl. Na pozemcích Státního statku Štíty dnes hospodaří ZEAS Březná a.s. Tato zemědělská akciová společnost byla založena v květnu roku 1993 skupinou oprávněných osob a vlastníků zemědělské půdy, kterým tehdejší Státní statek Štíty vrátil v restitucích zemědělský majetek.

Šípová radlice se nejlépe hodí na odklízení čerstvě napadaného sněhu nebo závějí. Současné moderní šípové radlice jsou určeny pro uchycení na přední tříbodový závěs traktoru nebo upínací desku – tato řešení využijí všech možností traktoru i radlice. Moderní šípová radlice se skládá z pevné špice a hydraulicky ovládaných křídel, které se ve sklopené poloze opírají o dorazy na závěsu a tím zaručují stabilitu radlice. Jaké nároky musí splňovat taková radlice, o tom jsme psali v dřívější reportáži z Harrachova.

Autor: Vojtěch Hubálek, DiS., Milan Jedlička
Foto: Vojtěch Hubálek, DiS.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.