Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Lely Exos bude komerčně dostupný od poloviny roku 2024

Zveřejněno: 16. 6. 2023

Lely Exos bude komerčně dostupný od poloviny roku 2024. Tento jedinečný koncept je založen na elektrickém stroji, který samostatně seče, nakládá a vykládá trávu ve stájích pro krávy.

Lely Exos bude komerčně dostupný od poloviny roku 2024.

Lely Exos zajistí přísun čerstvého krmiva ve dne i v noci. Ruční krmení krav čerstvou trávou je založeno na stejném principu, ale možnosti jsou omezené, a navíc je to i velmi manuálně náročné. Tento systém pracuje 24 hodin denně 7 dní v týdnu, takže není omezen pracovní silou ani časem.

Lely Exos byl uveden na trh v roce 2020. Nyní, o tři roky později, byl systém rozsáhle testován na 13 nizozemských farmách v různých podmínkách. Nejenže jsou testující farmáři s jeho možnostmi velmi spokojeni, ale také krávy reagují na čerstvou trávu, kterou jim Lely Exos dodává přímo z pole, velmi nadšeně. Do konce roku 2023 přibude v Nizozemsku dalších 7 systémů. Díky dosaženým výsledkům, osvědčené kapacitě a široké použitelnosti bude tento systém připraven k prodeji do poloviny roku 2024. Systém Lely Exos bude zpočátku k dispozici v Nizozemsku a v následujících letech postupně i v jiných státech.