Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

1 245 balíků za 17 hodin s lisem New Holland

Aktualizováno: 27. 4. 2017

Firma New Holland chtěla zjistit, kolik skutečně lze zpracovat hranolových balíků s lisem New Holland BigBaler 1290 Plus. Proto ve žňové sezóně 2016 uspořádala akci, kde se naplno předvedl výše zmiňovaný lis při lisování pšeničné slámy. Akce se konala ve Francii a výsledkem bylo 1245 balíků za 17 hodin. Balíky měly průměrnou hmotnost 434 kg. Zpracovalo se 32 tun slámy za hodinu. Spotřeba byla 0,89 litru na tunu slámy.

New Holland

Lisování na dva dny

Lisování bylo rozloženo na dva dny (26. a 27. července 2016). Lisování probíhalo na farmě La Duranderie u zákazníka New Hollandu. Na tyto dva dny dohlížel vedoucí certifikační společnosti SGS Agriculture, Food & Life.

Nový lis BigBaler 1290 byl tažen traktorem New Holland T7.315 Heavy Duty.

115 ha za dva dny

První den pracoval lis BigBaler a traktor T7HD při slunném počasí při teplotách mezi 19 a 27°C. Pracovalo se na třech polích s plochou 84 ha. Na druhý den byly teploty stejné, avšak klimatické podmínky se změnily. Proto bylo zpracováno 31 ha, rozhodlo se totiž zastavit, protože lehce zapršelo. 

Celkový výsledek je - zpracováno 115 hektarů za 17 hodin po dobu dvou dnů.

Nejmodernější systémy v akci

Lis byl vybaven například systémem IntelliCruiseTM, který ovládá rychlost traktoru v závislosti na množství hmoty. Tento systém zaručí, že hmota plyne do lisu konstantní rychlostí. Tok materiálu konstantní rychlostí, podle firmy New Holland, zvyšuje produktivitu a snižuje spotřebu paliva. Rychlost traktoru se automaticky nastaví tak, aby lis pracoval vždy za optimální rychlosti.

Autor: Milan Jedlička
Foto: New Holland

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.