Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Alternativa k mulčování v chráněné krajinné oblasti, žací stroj na nosiči nářadí

Zveřejněno: 19. 3. 2020

Dálkově ovládané pásové nosiče nářadí se stále častěji používají pro údržbu travních porostů ve strmých svazích, příkopech nebo nepřístupných oblastech. Nosiče nářadí jsou zpravidla vybaveny mulčovačem, který bez problémů zpracuje i větší větve. Vzhledem ke stále větším požadavkům na ochranu životního prostředí a ekologii nyní roste poptávka po alternativách k mulčování, které jsou šetrnější k životnímu prostředí.

Mulčování se v některých případech nehodí, alternativou má být tento žací stroj

Společnost VOGT nyní vyvinula speciálně přizpůsobený žací stroj se dvěma noži. Lze jej agregovat s dálkově ovládaným pásovým nosičem nářadí MDB. Připojení žacího stroje je velmi rychlé a jednoduché díky systému QUICK RELEASE. Žací stroj je poháněn hydraulicky. Montážní rám byl navržen tak, aby těžiště žacího stroje bylo blízko nosiče nářadí. Díky tomu bylo optimalizováno rozložení hmotnosti při práci na strmém svahu.

VOGT uvádí, že výhody technologie sečení se dvěma noži jsou zřejmé zejména ve vlhkých nebo chráněných krajinných oblastech. Ve srovnání s mulčováním vyžaduje žací stroj menší výkon, zároveň ale umožní vyšší pracovní rychlost. Výhodou je i nízká hmotnost žacího stroje, která snižuje tlak na půdu. Od tohoto žacího stroje navíc neodlétávají kameny a volně žijící zvířata jsou chráněna. Žací stroj, respektive jeho nože, zajišťují extrémně čistý řez. Plodina po sečení pak lépe dorůstá. V závislosti na požadavku lze výšku řezu zvolit mezi 50 a 150 mm. Vkládání plodiny určené k seči usnadňují postranní kotouče. VOGT nabízí žací stroj s dvěma noži v různých provedeních a pracovních šířkách (1650 - 2400 mm).

Na nosič nářadí lze připojit kromě mulčovače a žacího stroje také dalších třicet nástrojů určených do lesnictví či zemědělství. MDB je svahový nosič s unikátní variabilní pojezdovou rychlostí díky axiálnímu čerpadlu. Jeho rozšířitelný podvozek zajišťuje větší stabilitu ve svahu a výkonný kapalinou chlazený motor Yanmar zaručuje maximální spolehlivost. Díky příznivé hmotnosti je snadno přepravitelný na přívěsu za autem.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: VOGT

1) čerpáno z profistroje.cz a materiálů VOGT

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.