TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Americký výrobce použil kombinaci žluto-zelené. John Deere zuří

Zveřejněno: 10. 12. 2017

Kopírování není jen doménou automobilového průmyslu. Přesvědčit jsme se o tom mohli na nedávném čínském veletrhu, kde se ukázala kopie traktorů Fendt a Lamborghini. Nyní na řadu přichází USA a firma využívající kombinaci barev zelené a žluté.

FIMCO Inc

Americký okresní soud v Kentucky nedávno rozhodl ve prospěch společnosti Deere & Company (John Deere) v soudním řízení, které bylo podáno k používání ochranné známky – barevné kombinaci zelené a žluté.

Zelená a žlutá barva je samozřejmě známa každému, kdo někdy narazil na zemědělskou techniku John Deere.

Rozhodnutí soudu trvale zakazuje používání barvy společnosti John Deere společností FIMCO Inc, která vyrábí a prodává postřikovače pod značkou "Ag Spray Equipment". Společnost Deere uvedla, že žaloba je součástí pokračujícího a intenzivního úsilí o ochranu obchodních značek a duševního vlastnictví společnosti.

Soud dal za pravdu, že postřikovače společnosti FIMCO v zeleno-žluté kombinaci porušily ochrannou známku společnosti Deere. Společnost Deere dále uvedla, že používání těchto barev na jiných strojích mate zákazníky, odkud produkt pochází. Dále sráží hodnotu značky Deere.

Soud rozhodl, že zelená a žlutá barevná kombinace se označuje jako "známá" ochranná známka, protože již od pozdních šedesátých let je dominantou firmy John Deere. Společnost FIMCO úmyslně zvolila zelenou a žlutou barvu, aby vytvořila sdružení značky John Deere. Firma má tak zakázáno používat tuto kombinaci barev.

Autor: Milan Jedlička
Foto: FIMCO Inc

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.