AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Automatické zakrývání jámy. Už žádná dřina a pneumatiky

Zveřejněno: 13. 6. 2018

Zakrývání plné jámy siláže není zrovna oblíbená činnost. Tato práce už nemusí být špinavá, nepohodlná a obtížná, díky novému systému od holandské firmy Agridek. Agridek nabízí řešení v podobě speciální těžké plachty a portálového automatického systému, jenž se postará o zakrývání nebo odkrývání silážní jámy.

Zakrývání jámy už nemusí být namáhavé.

Plachta je vyrobena z velmi tlusté a opakovaně použitelné PVC tkaniny. Plachta obsahuje válečky, které lze naplnit vodou, jenž slouží jako závaží. Pro zakrytí plochy 200 m2 je potřeba 500 litrů vody.

Plachta je navíc plně vodotěsná a vzduchotěsná i ve větrných podmínkách. K zakrývání nemusíte používat pneumatiky či naplněné pytle.

Portálový systém Agridek umožňuje do několika sekund zakrýt či odkrýt jámu. Systém pracuje zcela automaticky bez zásahu člověka. Pohon portálového systému může být zajištěn jak za pomocí vlastního hydraulického systému, tak od hydraulického systému traktoru. Systém je k mání s pevnými či otočnými koly, přičemž druhá jmenovaná varianta umožňuje použití systému u více druhů silážních jam.

V Holandsku takových systémů je již přes 100 v provozu, ten největší je 36 metrů dlouhý, 24 metrů široký a 4 metry vysoký. Cena celého systému se pohybuje v rozmezí od 24 000 až po 240 000 eur, záleží na velikosti.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Agridek

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.