Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Avia končí s výrobou vozidel se spalovacím motorem a začíná novou etapu své existence

Zveřejněno: 30. 8. 2019

Společnost Avia Motors letos zákazníkům dodá desítky nově vyrobených vozů modelové řady Avia Initia. Bude mezi nimi i celkem 19 výročních vozů, které připomenou letopočet 1919 – tedy rok vzniku značky Avia a založení firmy. Na podzim by měla skončit výroba vozů se spalovacími motory, ale to neznamená zánik Avia Motors. Naopak, odstartuje nová etapa její existence.

Novodobá Avia se spalovacím motorem končí.

Ve výrobních prostorách Avia Motors nadále běží výroba středních nákladních vozů, na jejich kompletaci pracují desítky zaměstnanců. Další stovky pracovníků firma zaměstnává nepřímo díky subdodávkám potřebným pro výrobu. Celková produkce bude o něco nižší než v minulém roce, což je dáno i tím, že se společnost letos soustředí především na výrobu vozů s pohonem 4x4, se kterými počítá i do budoucna.

Na podzim vstoupí v platnost nové evropské emisní normy, které přinášejí technické změny vozidel, nové požadavky na jejich vybavení a nutnost nových homologačních osvědčení. Všechny tyto náležitosti podmiňují významné investice a také zdraží výrobu vozidel, což je pro malovýrobce, jakým je i Avia Motors, nevýhodné a nerentabilní. Proto se majitelé společnosti rozhodli produkci vozidel se spalovacími motory na podzim tohoto roku ukončit. Nadále bude ale pokračovat zakázková výroba vozidel Avia Initia s pohonem 4x4. V průběhu letošního roku firma také vyrobí celkem 19 výročních vozů, které připomenou 100 let od vzniku značky Avia. Na podzim se navíc chystá vydání a křest knihy mapující celou historii firmy.

Konec výroby vozů s dieselovými motory ale neznamená konec společnosti Avia Motors. Velmi důležitou součástí portfolia Avia Motors bude i nadále servisní podpora flotily několika tisíc vozidel Avia modelové řady D a Initia. „Celý náš systém servisní podpory a distribuce náhradní dílů zaručí uživatelům spolehlivé fungování vozů AVIA nejméně po následující desetiletí. Budeme potřebné součástky i nadále vyrábět, a to včetně montáže dílů do celků. Naše společnost navíc jako jediná disponuje dostatečným množstvím náhradních dílů a nadále budeme zajišťovat jejich rychlou a spolehlivou distribuci,“ informuje Tomáš Adamec, generální ředitel Avia Motors.

Budoucnost ve znamení nových projektů a elektromobility

V Avia Motors i nadále zůstává pevnou součástí holdingu CZECHOSLOVAK GROUP a soustředí se i na nové projekty, které společnost přenesou do nové etapy její existence. V současnosti například probíhají jednání o rozšíření výrobního programu, Avia Motors by se tak mohla stát subdodavatelem některých komponentů potřebných pro automobilový průmysl.

Budoucnost společnosti se rýsuje především v oblasti elektromobility. Poslední měsíce se nesou ve znamení hledání vhodných partnerů pro projekt užitkových elektromobilů lehké a střední kategorie. V Avii už s takovouto spoluprací mají zkušenosti. Koncem minulého desetiletí totiž vyráběli elektromobily na podvozku AVIA modelové řady D ve spolupráci s britskou firmou Smith, tyto vozy se pak uplatnily jak na britském, tak i na americkém trhu.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Avia

1) čerpáno z materiálů Avia

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.