Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Až o tunu větší nosnost a hydraulické vyrovnávání, nový model v řadě teleskopických manipulátorů Claas Scorpion

Zveřejněno: 13. 1. 2020

Claas rozšiřuje sortiment teleskopických manipulátorů řady Scorpion o nový model s dosahem devět metrů a nosností 6,5 t. Zbytek modelů v řadě také dostane několik inovací dostupných od letošního roku.

Teleskopický manipulátor Claas Scorpion 960

Nový teleskopický manipulátor Scorpion 960 doplňuje širokou škálu strojů řady Scorpion a připojuje se k současným modelům Scorpion 756 a 746. Scorpion 960 má maximální výšku zdvihu 8,79 m. Maximální jmenovité nosnosti jsou o 1000 kg (20 %) větší ve srovnání s předchozí generací modelu Scorpion 9055, který vyráběl Kramer. Manipulátory Scorpion pro firmu Claas již vyrábí firma Liebherr.

Stejně jako model Scorpion 756 je i nový model Scorpion 960 poháněn motorem Deutz se zdvihovým objemem 4,1 l a výkonem 156 koní. Motor je spojen s třístupňovou hydrostatickou převodovkou. Maximální rychlost manipulátoru činí 40 km/h. Jeden ze systémů automaticky upravuje otáčky motoru při zrychlování a dosažení maximální rychlosti na silnici. Volitelně je manipulátor k dispozici také se systémem, který zajišťuje, aby otáčky motoru byly automaticky regulovány v závislosti na pohybu joysticku. Využitím těchto dvou systémů se docílí optimálního provozu motoru, úspory paliva a snížení hluku. Při práci na silnici lze vypnout pohon všech kol, čímž se snižuje opotřebení pneumatik a šetří palivo.

Scorpion 960 také používá systém, který automaticky řídí otáčky ventilátoru pro optimální chlazení motoru. Čistý vzduch je nasáván zepředu z motoru, protéká kolem motoru a vychází vzadu. Zpětný chod ventilátoru se aktivuje automaticky na základě nastavení obsluhy nebo ve zvláště prašných podmínkách může být také aktivován ručně. Tento systém zajišťuje, že do motoru je nasáván pouze čistý vzduch.

Scorpion 960 má hydraulický systém - 200 litrů/minutu. Obsluha může manipulátor ovládat velmi jemně a přesně. K dispozici je i automatická ochrana proti přetížení. Přijde vhod i funkce návratu lopaty do nastavené výšky či funkce třepání lopaty.

Scorpion 960 je vybaven hydraulickým vyrovnávacím systémem mezi přední nápravou a podvozkem. Aktivuje se spínačem v kabině. Systém spolupracuje se zabudovanými vodováhami, což zajišťuje větší stabilitu při práci na nerovném terénu. V kabině jsou všechny hlavní spínače a ovládací prvky logicky umístěny a barevně označeny. Pro optimální pohodlí je loketní opěrka včetně joysticku namontována na sedadle.

Mezi další funkce standardně dodávané na Scorpion 960 patří čtyři různé režimy řízení, odpružení výložníku a uvolnění tlaku pomocí tlačítka pro výměnu přídavných zařízení.

Všechny stroje Scorpion jsou nyní vybaveny postranními obrysovými světly. Kromě toho nyní všechny stroje přicházejí s plastovými palivovými nádržemi.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Claas

1) čerpáno z materiálů Claas


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.