Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Balíky sena a slámy na Farmě Severák chrání před drsným počasím krycí plachta SUBTEX

Zveřejněno: 10. 11. 2023

Farma Severák se nachází v Jizerských horách u Bedřichova. Zabývá se hlavně agroturistikou a chovem koní, velblouda, mývala, lišky, krávy, hus, kachen a slepic. Balíky slámy a sena jsou skladovány venku na louce, protože se farma nachází v chráněné krajinné oblasti Jizerských hor. Není tedy možné na farmě postavit seník nebo velkou halu. Jediným řešením ochrany balíků představuje kvalitní plachta SUBTEX.

Plachta SUBTEX chrání balíky před UV paprsky minimálně 5 let.

„Kulaté balíky sena a slámy mají velikost 120 až 130 cm, s většími balíky se nám špatně manipuluje. Hranaté balíky nemáme vůbec. Máme jeden velký stoh, který se z jedné strany skládá z balíků slámy a z druhé strany z balíků sena. Proto na tak velkém stohu máme dvě a někdy i tři velké plachty. Na zakrytí balíků používáme krycí plachtu SUBTEX, která se vyrábí v několika velikostech,“ uvedl majitel farmy Martin Häckl.

Plachta SUBTEX chrání balíky před UV paprsky minimálně pět let. Je odolná proti protržení a vůči silnému větru. Za suchého počasí snižuje vlhkost stohu. Plachta je prodyšná a v případě uskladnění a překrytí vlhkých balíků dokáže balíky odsušovat. Nedochází tak k tvorbě plísně a znehodnocování materiálu. Díky své prodyšnosti velmi dobře odolává silným větrným poryvům. „Z horní části plachta neproteče a zespod perfektně dýchá. Proto si seno i sláma udržují perfektní kvalitu. Na doporučení od kamaráda jsem vybral plachtu SUBTEX od firmy Vitaltech, kterou jsem si vyhledal na internetu poměrně rychle,“ uvedl majitel farmy.

Zásadní je vyskládat balíky nahoře do hřebene a plachtu SUBTEX dobře napnout, aby dešťová voda odtékala a netvořila jezírka. Po zakrytí stohu je potřeba plachtu SUBTEX zatížit a zabezpečit proti větru. K tomu slouží pytle (možnost naplnění pískem) a klipsy pro uchycení zátěže (pneumatiky, pet láhev s vodou nebo již zmíněné pytle). Plachta SUBTEX je vyrobena z tkaniny schválené k použití v potravinářském průmyslu. Plachtou SUBTEX lze chránit i obilniny proti znečištění.

„S plachtou SUBTEX je manipulace perfektní. Je lehká, odolná a funkční. Když jsem ji potřeboval dát na stoh, tak to šlo úplně jednoduše a zvládl jsem to i s dvěma malými dětmi. Na plachtě oceňuji i to, že krásně přilne k balíkům, a tak nevadí ani silný vítr. Plachtu SUBTEX mám třetím rokem a nechci ji měnit za jinou,“ poznamenal majitel a dodal: „Termín dodání plachty od firmy Vitaltech byl ještě rychlejší, do druhého dne jsem měl plachtu doma na farmě. Jednou jsem dokonce potřeboval druhou plachtu, a tak jsem vyrazil přímo do Vitaltechu, abych firmu poznal. Jsou tam ochotní lidé a pomohou poradit se vším.“