AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Bizarní srovnávání. Komu dochází dech a komu to jede? Budete překvapeni

Zveřejněno: 12. 2. 2017

Na nedávno založeném YouTube kanálu Technic Live se objevila videa z akce, kde pořadatelé srovnávají traktory mezi sebou. Akce se pravděpodobně konala na Balkáně nebo v zemi střední Evropy.

Srovnání

Co tím chtěl autor říct?

Cílem je, co nejdříve dojet do cíle s návěsem o různé hmotnosti s tím, že soupravy jedou dvakrát, ale vymění si strany. Ač tato disciplína postrádá smysl a nemá skoro žádnou vypovídající hodnotu, můžeme se alespoň podívat, jak jsou na tom traktory různých kategorií a roku výroby mezi sebou.

Škoda, že pořadatelé testují mezi sebou zcela rozdílné traktory a ještě k tomu na zvlněném poli, kdy každý traktor jede po jiném povrchu. Často se tak při pohledu na video stává, že už dopředu víte, kdo asi vyhraje, protože pořadatelé mnohdy testují staré soupravy s moderní technikou. Kdyby byly podmínky, traktory a koncepce stejné, hned bychom se dozvěděli daleko více a kdo je na tom nejen v tahu lépe. Na druhou stranu, nemůže křivdit, třeba na akci probíhala i jiná disciplína. Majitel kanálu průběžně nahrává nová videa, i když se akce konala v létě. Trochu úsměvné srovnání MTZ 82 vs New Holland T5 115 s pěti tunami. I když je dělí od sebe spousta let, MTZ na svoje stáří zdatně sekunduje modernímu stroji. Tady samozřejmě vyhrává New Holland.

New Holland T6 175 vs Deutz-Fahr 6190 a deset tun za zády. Škoda, že jsou traktory značně rozdílného datu výroby. Tady jasně vyhrává Deutz-Fahr.John Deere 6140M vs Valtra N124 s pěti tunami. O trochu reálnější srovnávání. John Deere suverénně vyráží vpřed a také vyhrává. Claas 640 Arion vs Zetor Crystal 160 a deset tun. Nevyvážené srovnávání, hmotnost a delší rozvor Zetoru bude asi hrát velkou roli. Ten také vyhrává. Patrná je lepší akcelerace Zetoru, traktoru Claas na kopečku zase nekolísá výkon.John Deere 8370R a dvacet tun vs XTZ T-150. Další úsměvné srovnání staré a moderní techniky a rozdílných konceptů. XTZ nemá šanci ani s menší váhou a moderní technika vyhrává na plné čáře. Valtra T154 vs New Holland T7 210 a deset tun. Tady je souboj téměř vyrovnaný, avšak Valtra v prvním kole vyhrává a v druhém je to z pohledu natáčení nastejno. Case IH 240 cvx vs New Holland T7 270 a patnáct tun. Tady to zpočátku vypadá na vyrovnaný souboj, ale druhé kolo vyhrává Case IH.Case IH 185 cvx vs McCormick X7.670 a deset tun. Tady jasně vyhrává Case IH a to i přes to, že se jedná o starší model. John Deere 6195R vs Valtra T174e a deset tun. Opět suverénně vyhrává John Deere a s lehkostí dojíždí do cíle, a to má Valtra o něco málo lepší dotížení. Massey Ferguson 7726 vs Valtra T 234 a patnáct tun. První kolo vyhrává Valtra, podruhé je to vyrovnané. Valtra je však lépe dotížená. Case H 300 cvx Optum vs New Holland T7 315 a dvacet tun. Tady vítězství připadá traktoru New Holland.John Deere 8520T vs Valtra S274 a dvacet tun. Kola a moderní traktor s adekvátní převodovkou udělá své oproti pásovému traktoru starší výroby. Valtra vyhrává.Deutz-Fahr Warrior 7250 vs Deutz-Fahr 7250 a patnáct tun. Nevyrovnaný souboj v pohledu na rozdílné dotížení obou traktorů. Proto také vyhraje pokaždé někdo jiný. Fendt 935 vs New Holland T8 410 a dvacet tun. Vítězství patří traktoru Fendt.Case IH Magnum 380 cvx vs New Holland T8 435 a dvacet tun. Pořadatelé mohli zvolit stejné koncepce. Tady vidíme, že vyhrává kolová verze.Valtra N124 vs John Deere 6140M a pět tun. Další vítězství patří traktoru John Deere. Case H 185 cvx vs John Deere 6195R a deset tun. V prvním kole vyhrává John Deere, ale v druhém kole je to těsné.New Holland T5 115 vs XTZ T-150 a pět tun. Samozřejmě vyhrává New Holland, ale XTZ mu zdatně sekunduje.John Deere 9560 RT vs Versatile 450 a dvacet tun. Představili se i giganti. Vyhrává pásová verze, a tedy John Deere. Opět mohli pořadatelé šáhnout po stejné koncepci.Valtra T194 vs Valtra T174 Eco Power a deset tun. U modelu Valtra T174 EcoPower můžete přepínačem zvolit mezi dvěma nastaveními motoru a minimalizovat spotřebu paliva. Motor pracuje při snížených otáčkách, tím se nejenom sníží jeho opotřebení, ale také dosáhne až 10% úspory paliva. Volnoběžné otáčky motoru jsou 650 ot./min. Fendt 828 vs Deutz-Fahr 7250 a patnáct tun. V prvním kole je to těsné, ale vyhrává Deutz-Fahr, v druhém kole opět.
Autor: Milan Jedlička
Foto: Technic Live

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.