Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Díly a servisní práce jsou příliš drahé. DLG zjišťovalo, jaká je spokojenost se servisem

Zveřejněno: 26. 3. 2018

Firma Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) zjišťovala spokojenost zemědělců se servisem. I Němcům se zdají být některé služby příliš drahé. V rámci projektu PraxisMonitors se v lednu roku 2018 zúčastnilo průzkumu 95 zemědělců. Cílem bylo zjistit celkovou spokojenost zemědělců se svým servisem.

Nutno podotknout, že se průzkumu zúčastnily větší zemědělské podniky zaměřené na rostlinnou výrobu. V průměru účastníci pěstují 600 ha zemědělské půdy. Jedna farma používá v průměru 5,13 traktorů. Nejmenší traktor v provozu má průměrně asi 80 koní.

36 % dotázaných si provádí veškerou údržbu a opravy sami. Až v závažných případech volí odborný servis. 39 % dotázaných provádí jen nutnou údržbu a drobné opravy. A dohromady se asi čtvrtina společností omezuje na údržbu nebo dokonce využívá plné služby u servisního partnera.

41 % dotázaných nemá vlastní dílnu. 31 % má dílen více. 24 % podniků má kooperativní dílny s dalšími podniky. Přibližně 4,2 % zemědělců má vlastní dílnu s plným servisem.

Němečtí zemědělci si chválí dostupnost originálních a opotřebitelných dílů. Kromě toho jsou spokojeni s dostupností filtrů, maziv a speciálních nástrojů. Pokud jde o pneumatiky, ISOBUS, automatické systémy řízení a jiné precizní systémy, tam mají zemědělci stále mezery ve vzdělání. Mnoho zemědělců však není spokojeno s cenami náhradních dílů a servisu.

Většina zemědělců se přiklání k tomu, že rychlost řešení problémů je nejdůležitějším faktorem při výběru servisu. Méně důležité jsou dlouhodobé obchodní vztahy, kvalita poradenství a vzdálenost k operaci. Věrnost značky nehraje žádnou roli jak v traktorech, tak v závěsné technice. Rovněž možné financování podle průzkumu není důležité.

Podle průzkumu společnosti DLG si je řada zemědělců vědoma toho, že je obtížné získat patřičná školení. Dále je i nedostatek schopných zaměstnanců. Kromě toho rychlý pokrok v oblasti zemědělské techniky, zejména v oblasti elektroniky, vyžaduje trvalé školení a další vzdělávání zaměstnanců.

Z průzkumu také vyplývá zastoupení značek traktorů v servisu. Fendt a John Deere mají největší podíly před Claas a Deutz-Fahr, což je logické, protože patří mezi nejprodávanější traktory v Německu. Následovaly značky koncernu AGCO (Valtra, Massey Ferguson) a pak traktory koncernu SDF (Deutz-Fahr, Same).

Autor: Milan Jedlička
Foto: John Deere

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.