TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Dlouhé sezení v traktoru je stejně tak škodlivé, jako kouření. Tyto cviky by měl dělat každý

Zveřejněno: 7. 10. 2018

Australská organizace Mallee Sustainable Farming (MSF), která poskytuje služby v oblasti výzkumu, přichází s novou kampaní MSF Cabin Fever. Ta se zaměřuje na cvičení za volantem v kabině a mimo ni. Doporučení, která organizace zveřejnila, jsou vhodná pro ty, co tráví mnoho hodin za volantem zemědělského stroje.

Cviky lze provádět jak v kabině, tak i mimo ni.

Zemědělci hodně času tráví za volantem zemědělského stroje. Často řidiči vycházejí z kabiny pouze tehdy, když musí opravit svůj stroj nebo provést fyzicky namáhavou práci. A to je nebezpečné, protože nečinné svaly po dlouhé době musí najednou zvládnout, například zvednou velkou váhu, čímž si lze přivodit zranění. Sezení je totiž pro páteř tou nejnamáhavější činností. Sedět je nový způsob kouření, řekl ředitel kampaně David Bone z organizace MSF. Předejít tomu lze cvičením. Jenže může řidič například při postřiku jen tak zastavit a provést cviky? To v zemědělství prostě nejde.

A tak organizace MSF přichází se speciálními cviky, které lze provádět přímo v kabině stroje. Pokud chcete zůstat fit, musíte cvičení provádět nejméně každé dvě hodiny. Pro některé cviky musíte opustit kabinu. Jak je vidět, nejedná se o žádné namáhavé cviky.

Doporučené cviky.
Doporučené cviky.

V kabině jde o cviky, jako je otáčení se horní částí těla do stran směrem k loketní opěrce a pohyb hlavou nahoru a dolů. Není opomenuto ani protažení těla. Mimo stroj lze provádět natahování ke špičkám nohou a protahování u pneumatik stroje. K pneumatice se přistoupí tak, že je mezi pneumatikou a nohou minimální vzdálenost 30 cm - ruce by se měly dotýkat pneumatiky. Všechny cviky je nutné provádět několik sekund a s opakováním.

Autor: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.