Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Dva nové čelní žací stroje EasyCut-Highland, specialisté pro sklizeň trávy ve svazích

Zveřejněno: 7. 8. 2020

Zvláštní podmínky vyžadují zvláštní řešení. To platí i pro sečení, obracení a shrnování ve vysokohorských podmínkách. Proto Krone vyvinulo zvláštní modelovou řadu, kterou ode dneška naleznete v naší nabídce pod názvem „Highland“. Nově kromě jiného nyní Krone nabízí oba čelní žací stroje EasyCut F 280 Highland (pracovní záběr 2,73 m) a EasyCut F 320 Highland (pracovní záběr 3,16 m).

Nový čelní žací stroj Krone EasyCut-Highland

Hlavními znaky nových žacích strojů jsou přímé zavěšení bez závěsného vloženého A-rámu, které garantují nejmenší možnou vzdálenost mezi žacím stroje a přední nápravou, ještě lepší schopnost kopírování a vedení po terénním profilu v ještě větším náklonu a složitějším terénu než dosud. Tuhá konstrukce rámu s optimalizovanou hmotností nabízí velmi nízké těžiště. Zavěšení žacích strojů Highland v těžišti přináší skvělé příčné kopírování terénu a garantuje maximální možný rozsah výkyvu. Odlehčení žacího stroje zajišťuje aktivní odlehčení spodními rameny horských, nebo speciálních traktorů, pro které byly tyto stroje navrženy. Na přání lze ke strojům dodat i velké vinuté pružiny pro samostatné odlehčení. Stroje lze připojit do závěsu kategorie 1 nebo 2 a jsou tak ideální kombinací pro horské, nebo malé standardní traktory s výkonem do maximálně 120 HP.

Dalším významným rysem je stranové posunování žací jednotky v základní výbavě. Jednotka se posunuje komfortně hydraulicky z kabiny traktoru. Při zachování přímé linie hlavní kloubové hřídele je možné žací jednotku posunovat o 30 cm (15 cm na každou stranu). Lze tak dosáhnout nejčistšího sečení i při sklouzávání v bočních náklonech a také při práci se zdvojenými pneumatikami. Dalším pozitivním efektem je nízké namáhání pohonu mezi traktorem a strojem, protože centrální převodovka nemění svou polohu. To dále prodlužuje životnost celého stroje.

Co se týká konstrukce stroje, vsadila firma Krone na nesčetněkrát ověřený žací nosník SmartCut s optimalizovanými rozestupy žacích disků. Disky, mezi kterými se nože pohybují dopředu, jsou umístěny ještě blíže k sobě, aby se dosáhlo co největšího překrytí jejich drah. Díky tomu zůstává po žacím stroji dokonalé strniště i v obtížných sklizňových podmínkách, jako je například řídký jemný porost. Zrovna tak profesionální práci odvede i v silných porostech, kde větší vzdálenost disků, mezi nimiž se nože pohybují dozadu, ještě více podporuje transport velkého množství materiálu za žací nosník pro čisté sečení. Výsledkem je vyšší pracovní výkon při čistě střiženém strništi. Pro spolehlivý tok píce i ve svazích jsou tyto nové žací stroje Highland vybaveny dvěma přídavnými žacími bubny.

Uzavřený, po obvodu svařovaný žací nosník s celoživotní olejovou náplní je předurčen pro dlouhou životnost a stabilitu. Všechny žací moduly tak mohou být vybaveny patentovaným jištěním žacího nosníku SafeCut. Extra široké a speciálně tvrzené splazy chrání žací nosník, redukují měrný tlak na půdu a šetří drny porostu. Další pozitivum: snadná výměna šroubovaných splazů. Praktická technická řešení upevnění nožů uplatňuje Krone i u řady Highland. Tyto stroje mají také rychlovýměnný systém nožů. Řidič má přitom náhradní nože při ruce ve schránce umístěné přímo v rámu. Žací disky mají modulární stavbu, takže lze snadno měnit jen jejich jednotlivé opotřebené součásti.

Oba nové čelně nesené žací stroje bodují i v oblasti bezpečnosti. Stroj je například vybaven osvětlením se dvěma obrysovými světly. Jako příslušenství lze zvolit i automatický držák, který zabrání nadouvání bočních ochranných plachet při rychlé jízdě. Toto komfortní, z kabiny ovládané zařízení se výborně hodí v kombinaci s hydraulicky ovládaným sklápěním bočním ochranných krytů. V neposlední řade lze u nových EasyCut nabídnout i DLG certifikované kamery umístěné vpředu na stroji v kombinaci s monitorem v kabině pro lepší výhled do křižovatek. Tento systém je k dispozici pro modely EasyCut F jak v taženém, tak i v tlačeném provedení. Sada obsahuje dvě kamery, jeden monitor a k tomu příslušné kabeláže. Pomocí monitoru může řidič nahlédnout i do nepřehledné křižovatky a bezpečně řešit spletité dopravní situace.

Přečtěte si také

Autor: redakce Agroportal24h.cz1)
Foto: Krone

1) z podkladů Krone


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.