Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Inteligentní pohon kol od Ropy sám zjistí, kdy se má odpojit nebo připojit

Zveřejněno: 11. 9. 2017

Jeden z předních německých výrobců sklízečů řepy a brambor, Ropa, vyvinul hydraulický pohon kol, který dokonce zjistí, kdy ho je nutné připojit či odpojit.

ROPA

Společnost Ropa tento systém ukáže na mezinárodním veletrhu Agritechnica 2017 v Hannoveru. Systém bude prezentován na taženém sklízeči brambor – Ropa Keiler II. Krone představilo řezačku s unikátní výškově nastavitelnou kabinou!Sklizeň brambor často probíhá i za nepříznivého počasí, proto je nutné řešit problémy se zapadnutím techniky apod., přeci jen, sklízeč s plným bunkrem brambor něco váží. Inteligentní hydraulický pohon, kterým je vybaven sklízeč Keiler II, sám zjistí, zda je nutné pohon kol připojit nebo odpojit. Systém totiž komunikuje s traktorem prostřednictvím ISO-BUS sběrnice. Zapínání a vypínání pohonu probíhá automaticky až do rychlosti 14 km/h. Integrovaná volnoběžnost nápravy umožňuje rychlost až 40 km / h na silnici.

Pakliže se rozhodnete vybavit sklízeč tímto systémem, musíte volit pneumatiky o rozměru 850/50 R30.5, přičemž je zachována šířka 3 metry. Ropa má dlouholeté zkušenosti s vývojem inteligentních pohonů a svahových vyrovnávání. Už na minulé mveletrhu Agritechnica totiž firma představila systém R-Soil Protect, za který dostala stříbrnou medaili. Ropa R-Soil Protect je půdoochranný, hydraulický systém podvozku s novou technologií pneumatik Michelin CerexBib, které mají tlak pouze 1,4 bar. Spojením všech třech hydraulicky uložených náprav se zatěžují kola rovnoměrně. Díky dokonalé souhře vyrovnávacího hydraulického systému s novou technologií pneumatik MICHELIN IF 1000/55 R32 CerexBib je zajištěna větší styčná plocha pneumatiky, snížení tlaku na půdu a tím pádem lepší ochrana půdy. Více informací

Na práci systému v extrémních podmínkách se podívejte na video.
Autor: Ropa
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.